Razgovarali smo s Teom koja stoji iza travel bloga Travelina
R

Pandemija nam popušta, život postaje opušteniji, temperature ugodnije, avio karte nalazimo po pristupačnim cijenama, svi faktori koji nas mame na izlazak iz zone komfora i na putovanja i istraživanja!

Bilo da više volite upoznavati Hrvatsku ili ostale zemlje, jedno je sigurno – to su uspomene koje ćete pamtiti cijeli život. Zadnjih nekoliko godina putovanja postaju sve pristupačnija, avio karte se mogu ‘ugrabiti’ po odličnim cijenama, zahvaljujući internetu i stranicama za rezervaciju smještaja možete pronaći super smještaj za male novce… Dakle, jedino što je potrebno je želja za avanturom!

S jednom takvom avanturisticom smo razgovarali – Tea koje stoji iza bloga ”Travelina”. Tea se inače bavi nečim potpuno drugačijim – biologijom. Trenutno je na doktoratu, te radi istraživanje na temu biologije karcinoma. Čim dođem doma s posla, baca se na pisanje bloga i dijeljenje svojih putnih iskustava sa internetskim svijetom! ”Tako se često našalim da sam znanstvenik preko dana, a travel-junak preko noći” rekla nam je.

Na njenom blogu se mogu pronaći savjeti za putovanja iz prve ruke za sve one koji se odvaže!

Uvijek putujem specifično i poprilično jeftino!

Sad ide onaj klišej – oduvijek me zanimalo pisanje (općenito) kao i pisanje bloga. Još u osnovnoj školi sam otvorila prvi blog gdje sam izmjenjivala komentare sa prijateljicama.

Negdje na početku fakulteta mi se javila ideja da bi mogla svoja iskustva sa putovanjima početi dijeliti na blogu. Razlog tomu je što ja osobno uvijek putujem na specifičan način, i moram priznati poprilično jeftino! Bilo bi šteta to ne podijeliti sa svima.

Ideja se tako kuhala nekoliko godina. Za vrijeme studija nisam imala puno vremena, a ni hrabrosti da budem iskrena. Nekako sam uvijek mislila da je uspješno pisanje bloga za neke tamo posebne ljude. Prije par godina kada je počela pandemija više nisam imala izgovora – odlučila sam napokon započeti sa pisanjem bloga pa kud puklo! Tada sam shvatila da blog može pisati svatko. Bitno je samo biti iskren, jedinstven i uporan – i publika će to prepoznati!

Što se sve može pronaći na blogu Travelina?

Fokus mi je na putovanjima. Savjetima iz vlastitog iskustva o temama za koje mislim da će doprinijeti boljem i ljepšem putovanju onome tko pročita moj blog.

Obično kad se vratim sa putovanja prvo napišem neke specifične činjenice u obliku savjeta. One koje sam primijetila da se razlikuju od nekih standardnih okvira odlaska na putovanje.

Pišem isključivo o onome što sam i sama doživjela i što iskreno mogu preporučiti.

Bitno mi je da se čitatelju svidi moj tekst i da se poželi vratiti po savjete za neko iduće putovanje.

Cilj mi je da Travelina bude prvo što ti padne napamet kada želiš dobiti dobar savjet za putovanje!

Ispričaj nam nešto o tvom prvom putovanju. Kako se desila ljubav prema putovanjima?

Prva putovanja su bila davno kad sam još sa obitelji putovala u zemlje iz regije. Već tada sam polako postajala ovisna o istraživanju novih mjesta, kultura, običaja, hrane, mirisa i tog jedinstvenog osjećaja koje ti neko novo mjesto pruži.

Možda bi ipak istaknula prvo putovanje koje je napravilo preokret – ono u Španjolsku.

Imala sam 20 godina, bilo mi je dosta čekanja prijateljica da odemo negdje, spakirala sam kofer i otišla u Španjolsku sa curama koje sam prvi put upoznala na aerodromu! Ne moram ni govoriti koliko nam je dobro bilo!

Za putovanja trebaš biti avanturist, je si li oduvijek bila ili si se s vremenom opuštala?

Definitivno sam oduvijek bila avanturist. Moj odgovor je na sve „Da! Može!“. Život je jedan, što nas čeka nakon nitko ne može garantirati. Smatram da treba iskoristiti svaku priliku koja ti se pruži na ovom ludom putovanju zvanom Život. Avanture su ono što nam daje osjećaj da smo živi i da dišemo punim plućima!

Koje ti je omiljeno mjesto koje si posjetila? A koje je mjesto od kojeg si imala veća očekivanja?

Omiljeno je teško izdvojiti, ali sam definitivno bila najviše uzbuđena kad sam išla prvi put na Cipar i u Azerbajdžan. Dugo su mi bili visoko na bucket listi.

Za razočaranje stvarno nemam što navesti. Istina je da me svaki put iznova šokira koliko je skupo u sjevernim zemljama, ali to je činjenica.

Jesi li uspjela putovati za vrijeme pandemije? Kako je ta situacija djelovala na tebe?

Tijekom pandemije sam uglavnom obilazila mjesta u Hrvatskoj, tako da se ne mogu požaliti. Vidjela sam mjesta koja sigurno još dugo, a možda i nikad ne bi vidjela da nisam bila prisiljena srezati putovanja.

Jedini veliki minus je bio što mi je propalo veliko putovanje u Japan. Trebala sam u 2 tjedna obići nekoliko gradova i otići na koncert. Zbog pandemije sam morala sve otkazati i voditi bitku sa aviokompanijama. Ali zato je sada iz toga proizašao članak na blogu koji pomaže onima koji su se našli u sličnoj situaciji. Još uvijek svaki dan dobijem upite na tu temu.

Da se držimo lijepe naše, koja mjesta u Hrvatskoj su te posebno oduševila i koja moramo posjetiti jednom prilikom? 

Definitivno bi izdvojila ušće rijeke Neretve, Rt Kamenjak u Istri, stazu 7 slapova također u Istri, Omiš (Fortica, Cetina, zipline, plaže), uvala Pritišćina na Visu, kajaking na Zrmanji, Brijuni.

Za početak ćemo poslušati Teu i posjetiti sva čarobna mjesta koja možemo pronaći u Hrvatskoj, a zatim, kad se odlučimo na putovanje izvan granica – posjetiti njen blog i prikupiti sve korisne savjete!

Posjetite stranice Traveline ovdje i Facebook stranicu.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci