Travel priča by Katarina Lazić ”Bila sam u Hrvatskoj mjesec dana. Istra je ostavila najveći utisak”
T

U ovoj rubrici Travel preporuke smo napravili maleni twist! Naime, redovito razgovaramo s našim domaćim ljubiteljima putovanja, travel blogerima o mjestima izvan Lijepe naše, a ovog puta imamo gošću iz susjedne Srbije koja je provela mjesec dana u Hrvatskoj!

Katarina Lazić je travel blogerica iz Beograda i oduševila nas je fotkicama iz Hrvatske i morali smo ju pitati kako joj je bilo ljeto na našoj obali!

Radi autentičnosti, intervju smo ostavili na srpskom jeziku.

Draga Katarina, dobro nam došla na Stiluetu! Prepustit ćemo ti da se sama predstaviš! 

Moje ime je Katarina Lazić, imam 23 godine, iz Beograda sam i tu i danas živim. Po struci sam profesor engleskog i nemačkog jezika, ali me je ljubav prema putovanjima, a ujedno i društvenim mrežama i digitalnom marketingu, navela na put travel blogovanja.

U poslednjih godinu dana na svojim društvenim mrežama kroz svojevrsne digitalne putopise upoznajem ljude sa destinacijama na koje putujem, smeštajima, hranom, kulturom… Inače sam vrlo svestrana, godinama sam se bavila muzikom, završila sam tri muzičke škole, zatim godinama glumom, te sam radila i na televiziji, i verujem da su se sve te moje ljubavi savršeno sklopile u ono što radim danas.

Inače si iz Srbije a ovo ljeto si provela u Hrvatskoj? Gdje si sve bila?

Već treće leto dolazim u Hrvatsku, a već drugo leto zaredom provodim tu spojeno mesec dana. Drago mi je da mogu da se pohvalim da sam u ove tri godine obišla skoro čitavu Dalmaciju, uključujući i mnoga ostrva.

Za kakav tip putovanja si se odlučila i zašto? 

U Hrvatsku uglavnom uvek dolazim autom, prvenstveno zato što smatram da je zahvalno za tip putovanja kakav ja volim, a to je konstantno obilaženje gradova i lokaliteta, što se svakako autom može najbrže postići.

Koliko dugo je trajalo putovanje?

Ove godine sam u Hrvatskoj provela skoro mesec dana, s tim da sam ove godine po prvi put do sad osim Dalmacije uspela da uklopim i posetu Istri, o kojoj sam jako dugo maštala.

Kakav je dojam ostavila Hrvatska na tebe?

U Dalmaciji sam poslednjih godina toliko često da određene gradove doživljavam kao svoj dom, konkretno Split, te zatim i Trogir. Vrlo brzo sam zavolela Dalmatince, njihov nepopravljivi šarm, opuštenost, duhovitost, lakoću življenja, a iz ličnog iskustva i kontakata koje sam ostvarivala, vidim da su i oni mene veoma brzo prihvatili.

Što si sve posjetila na zadnjem putovanju?

Ove godine sam posetila većinu gradova koje sam posetila i u prethodne dve godine, sa izuzetkom istarskih gradova, upravo iz tog razloga je Istra na mene ostavila najveći utisak. Naročito sam oduševljena gradićem Hum, najmanjim gradom na svetu. Ostala sam zapanjena činjenicom da grad ima jedva jednu ulicu, no da ima toliko sadržaja i zanimljivih kutaka, da biste se lagodno čitav dan mogli tu zadržati.

Takođe Motovun, sama njegova pojava mi je izdaleka impozantna, a tek kad se zavučete u njegove romantične, kaldrmisane uličice.

Od primorskih gradova iznenadila me je Fažana, nisam gotovo ništa od ovog gradića očekivala, jer mi je bio samo usputna stanica do ukrcavanja na brod za Brijune, ali mi se veoma dopala. I, naravno, Rovinj. Mislim da ne postoji osoba koja je bila u Rovinju, a da ubrzo nije izjavila da joj je to novi omiljeni primorski grad. Zaista je predivan, živopisan, šarolik, prosto ne znate kud će vam oči pre.

Koji ti je highlight putovanja?

Ove godine najviše me je iznenadila Rozognica, primorski gradić u Dalmaciji. Posetila sam je tokom jedne organizovane ture, a inače nikada pre za nju nisam čula. Naročito sam ostala pod utiskom jezera Zmajevo oko, oko kog se ispredaju razne zanimljive legende. Slično kao sa Humom, ostala sam iznenađena činjenicom da je grad toliko mali koliko i bogat sadržajem i raznoraznim nesvakidašnjim atrakcijama.

Ne možemo a da ne pitamo o hrani! Što si jela i pila? Kakva ti je naša hrana?

Dovoljno je da kažem da sam u Hrvatskoj postala ljubitelj morskih plodova, iako nikad ranije nisam ovu hranu preferirala. Gde god sam imala prilike da probam lignju ili neki morski specijalitet dana – to sam i učinila.

Ako moraš izabrati – Istra ili Dalmacija? Što vam se posebno dojmilo u svakoj regiji?

Koliko god da mi se Istra dopala, u Dalmaciji se osećam kao kod kuće, verovatno zbog toga što tu provodim već treće leto i što je poznajem uzduž i popreko. Ako bih morala da izdvojim šta mi se najviše dopada u svakoj regiji, u Istri mi se najviše dopada taj prizvuk Italije koji se oseća na svakom koraku i što mi se čini da ljudi tamo zaista umeju da uživaju u sitnicama, dok mi se u Dalmaciji dopada pomenuta dalmatinska ležernost i duhovitost, ali i verovatni najlepši stari delovi grada koje sam igde na primorju videla i to, moram dodati, sjajno očuvani.

Planiraš li neko novo putovanje? 

Kod mene se uvek planiraju putovanja, čak i dok sam na jednom putovanju odmah planiram naredno (što je možda dobro, možda loše). Šalu na stranu, do polovine oktobra očekuju me jedno prelepo proputovanje Slovenijom i jedno kraće putovanje u Italiji, dok me od polovine oktobra do kraja godine očekuju dve veoma daleke destinacije, za koje se već uveliko podrobno pripremam.

Draga Katarina, drago nam je da ti se dojmila naša obala, a očekujemo te i na Kvarneru! Imamo super preporuke za tebe!

Njezina putovanja pratite na Instagram profilu na linku.

Fotografije: Katarina Lazić

Prethodni tekst – Travel preporuka by Ana Bolobicchio ”Otišli smo putovati i vidjeti i doživjeti ono što nemamo – a to su visoke planine i mali Alpski gradići”

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci