Travel preporuka by Sanja Lujić Pirc: Naša je zemlja predivna, a neplanirani izleti su najbolji
T

U ovotjednoj rubrici Travel preporuka smo razgovarali sa Sanjom Lujić Pirc koja je bila na obiteljskom kratkom i slatkom putovanju u Vodicama, donosimo njen doživljaj Vodica i okolnih mjesta i gradova.

Dojmovi naše gošće

Naša zemlja je toliko predivna i toliko sadržajna – bilo za jednodnevne ili neke duže izlete.

Obožavam obiteljska putovanja, mi ih zovemo izleti. Pokušavamo svaki vikend negdje otići iako je super vikend provesti i na kauču uz TV, ali onda nas krajem vikenda krene ipak gristi savjest da smo izgubili dane i da nismo nigdje otišli.

Imamo psa Moku, Jack Russel Terijera pa vikendom barem pokušamo otići negdje dobro ju išetati odnosno rastrčati.

Za nedavni produženi vikend, slučajno i u potpunosti neplanirano, izbor je pao na Vodice. Smještaj smo pronašli u jednom sasvim zadovoljavajućem hotelu, koji ima grijani unutarnji bazen, što je bila velika Dorina želja.

Meni je bio najvažniji dobar krevet, da je soba čista i uredna i da je hrana ok. To smo stvarno dobili. Nosila sam i knjigu sa sobom, ali bila sam u sobi manje od planiranog. Gle čuda.

Vodice su se pokazale kao izvrstan izbor jer smo se lako “zaletili” do Šibenika i Splita.

U Šibeniku smo prvo posjetili Jadriju, kažu omiljeno kupalište Šibenčana, koje se je smjestilo sa zapadne strane prelijepog kanala sv. Ante.

Oduvijek su me ta vrata raznih boja privlačila s malog ekrana.

Nakon toga bio je red prijeći i na drugu stranu (ali doslovno. Srce i duša su ostali čisti). Šetnica u kanalu sv. Ante je uistinu predivna i iskrene čestitke onima koji su je osmislili i uredili. Tvrđava sv. Nikole sa svih je strana okružena morem i nalazi se na ulazu u spomenuti kanal.

Šibenik i gradske atrakcije

Svjesna sam da je bila subota ujutro i da je kiša padala, ali centar grada je bio velika suprotnost od Šibenika tijekom ljetnih mjeseci. Stekla sam dojam da tamo nitko ne živi, da su sve to apartmani za rentanje, a na većini dućana je pisalo da su zatvoreni od listopada, do sezone. E pa centar Rijeke je tu u potpunosti drugačiji.

Posjetili smo i najveće gradske atrakcije, šibenske tvrđave; sv. Mihovila, Barone i sv. Ivana.

Pronašli smo i stvarno veliku knjigu pa je Dora shvatila da njezina lektira uopće i nije tako strašna.

Naravno, Katedrala sv. Jakova oduzima dah svojim detaljima bez obzira koliko ste ju puta do sada već posjetili. Jednostavno je, bez sumnje, značajno graditeljsko ostvarenje.

Split i shopping

Kiša i dalje nije posustajala pa smo odlučili otići do Splita na ručak. Split se je pokazao kao izvrsna shopping destinacija. Nisam ljubiteljica šopinga pa ne smijem baš previše o toj temi, ali izbor dućana i robnih marki kod njih je puno bolji nego kod nas. Nažalost. Kao lokalpatriot stvarno moram reći da nismo baš jaki po tom pitanju kad usporedim sa Splitom.

Povratak kroz Liku

I dok smo u bunkeru imali još uvijek mokre kupaće kostime, u Lici nas je dočekao snijeg.

Divan obiteljski izlet, sa spoznajom da nam praznici uskoro stižu! Veselimo se. Tko zna koji nas novi putevi čekaju. Kada putujem s obitelji, uživam u svakom trenutku putovanja do cilja, a ne samo dolasku u destinaciju.

Upravo to je bitno! Uživati u trenutku, u putovanju, a ne samo u cilju! Hvala na dojmovima i čekamo iduća putovanja, bliža ili dalja! 

Fotografije: Sanja Lujić Pirc

Prethodni tekst – TRAVEL PREPORUKA BY ELEONORA ŽUNIĆ: ROMANTIČNA VENECIJA ZNA UGODITI SVAKOM GOSTU

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci