Travel preporuka by Štiklom po svijetu: Šri Lanka je zemlja koja ima sve što vam treba
T

S obzirom da su nam temperature proljetne, a sunce nas grije već danima, kao da nam izleti u tropske krajeve nisu prijeko potrebni. No, to nije izlika da se ne putuje na neka egzotična mjesta. Oni su super u vrijeme naše zime, da se hladnoća ne uvuče pod kosti već da se malo opustimo i uživamo na visokim temperaturama.

Branka Čolić koja stoji iza travel profila Štiklom po svijetu je ovaj siječanj posjetila Šri Lanku. To je dovoljan razlog da ju ugostimo u rubrici Travel preporuka. Donosimo intervju u nastavku!

Draga Branka, evo tebe opet u našoj rubrici Travel preporuka. Jednostavno nas inspiriraš!

Hvala na ovako lijepom komplimentu, zaista mnogo znači.

Ovog puta nam donosiš detalje o egzotičnom putovanju. Volimo hladan siječanj provoditi na toplim destinacijama, a kako si ti odlučila da ćeš tamo? Koliko dugo si bila?

Zadnjih nekoliko godina prešlo mi je u naviku da svaki siječanj pobjegnem u toplije krajeve, pa ni ovaj nije bio iznimka.

Šri Lanka je dugo bila na listi.

Tako se posložilo. Lani sam na Maldivima poželjela da sljedeća bude upravo ona i znate kako kažu, ako dovoljno vjeruješ u nešto, ostvarit će se! Bila sam dva tjedna.

Divne su nam fotkice sa životinjama. Kakav je doživljaj vidjeti ih uživo? 

Sve životinje koje sam vidjela su mi već poznate i nisam im blizu prvi put. Volim ih, ne bojim ih se i to je ključno. U životu nisam vidjela više paunova kako slobodno šeću, na autocesti čak imate znak upozorenja za iste. Svi se zaustavljaju ako je životinja na cesti, bilo koja i meni je to prelijepo. One su tu za nas i mi za njih. Štošta je u svijetu za novac dozvoljeno kada su životinje u pitanju. Protiv izrabljivanja se kao pojedinac negdje daleko ionako ne možeš izboriti, napravi kako ti savjest kaže. I nikome se ne opravdavaj zbog toga.

Što si sve posjetila?

Posjetila sam sve bitno, veliki krug od Colomba do unutrašnjosti pa prema jugu i natrag. The best of u pravom smislu riječi.

Jako puno kilometara i onog pozitivnog umora koji te na kraju dana ispunjava.

Colombo, Pinawalla, Sigiriya, Dambulla, Hirawaduna, Negombo, Kandy, Nuwara Eliya, Ella, Nacionalni park Yala i Minerya, Tangalle, Galle, plaže Unawatuna, Mirissa i Silent beach, plantaže čaja, začina, tvornicu svile, dragog kamenja itd.

Za sve detalje o atrakcijama ćete morati zapratiti moj Instagram profil jer o svakoj ima jako puno za ispričati!

Uz toliko šetanja, istraživanja i avantura, jesi li stigla odmoriti na plaži i relaksirati se?

Zadnja četiri dana provela sam na jugu, u još ne toliko razvikanom turističkom mjestu imena Tangalle i mislim da bolje nije moglo. Indijski ocean je nemilosrdan sa valovima, stvara magično lijepe prizore i da, moguće je otplivati malo, uz puno opreza. U neposrednoj blizini je i prekrasna plaža imena Silent beach, te mnoge ostale.

Potegnula sam i do popularne Unawatune da se zanjišem na palmi, to se tamo mora! Taj će vas gušt koštati 500 rupija ilitiga manje od dolar i pol. Inače, plaža kao takva nije ništa specijalno, prepuna je barova i kafića, pregorjelih turista…

Tu je i Mirissa sa popularnim Coconut Hill-om do kojeg sam došla u zadnji čas, par minuta prije jake kiše, tako da nema neke idilične fotke, više liči na otužno brdo sa palmama ali nema veze, na putovanju ništa ne smeta.

Gradić Galle je tu isto bio usput, poznat po fotogeničnom svjetioniku i tvrđavi, na UNESCO- voj je listi, cijeli u portugalskom štihu i sav je šarmantan, neki drugi svijet. Slovi za najljepši grad na otoku i definitivno se slažem!

Moramo se dotaknuti i gastro scene, ima li neki specijalitet koji si prvi put probala? Kakva im je hrana? Koje namirnice vole?

Curry i samo curry, jedu ga i za doručak. Sve vrste riže, ribe, biljaka, voće i povrće, začini, kokos… Prvi put sam kušala pileći Bryani i iako sam sve naglašavala sa „no spicy please“, većinom sam dobivala spicy. Jako velike porcije, prezačinjeno i obilje crnog papra.

Ali, prilagodili su se i turistima, imate zaista raznih svjetskih kuhinja na izbor, nećete ostati gladni. Oduševio me Coconut roti, somun iliti „flat bread“ od rižinog brašna, kokosa i nekih začina. Punjen, bez ičega ili kao sendvič, ma preukusno!

Konačna ocjena za putovanje, ima neki tips ako se čitatelji odluče na Šri Lanku?

Čista desetka bez razmišljanja! Skoro dvije godine je bila zatvorena za turiste zbog epidemije i sve se to polako vraća, gužve nema, jako je jeftino, ljudi su dragi i srdačni. Atmosfera je opuštena, životinje su slobodne, ptice cvrkuću non stop, nepregledno zelenilo, prekrasna priroda i obilje vodopada.

Zemlja koja ima baš sve što vam treba!

Jesi li već isplanirala drugo putovanje? Ako da, kamo? 

Na svakoj destinaciji imam svog asa u rukavu, neku novu želju. Volim ju zadržati za sebe da bi mi se i ostvarila, pa ću tako i ovog puta. Pssst…

Ako je tako, nema nam druge nego pratiti te na Instagramu i čekati nove avanture!

Fotografije: Štiklom po svijetu

Prethodni tekst – TRAVEL PREPORUKA BY SANJA LUJIĆ PIRC: DUBROVNIK JE LIJEP U SVAKO DOBA GODINE! 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci