Travel preporuka by Ana Ivančić: Jordan je nestvarno lijep!
T

U rubrici Travel preporuka by pokušavamo obuhvatiti i daleka i bliža putovanja, kako bi iz prve ruke saznali sve što je potrebno o planiraju idućeg putovanja. Ovog puta donosimo nešto dalju destinaciju, čak Jordan! Ana, koja stoji iza bloga My Off Days nam je otkrila što je sve vidjela u Jordanu.

Ana, prepustit ćemo tebi da se predstaviš! 

Ja sam Ana Ivančić, diplomirana ekonomistica. Nakon dosta godina rada u struci uz prekvalifikaciju odlučila sam hobby pretvoriti u vlastiti posao. Već 8 godina radim personalizirani nakit koji se može vidjeti na Instagram profilu @Le_narukvice.

Putoholičar sam i svaki slobodan trenutak volim iskoristiti putujući, bez obzira radilo se u jednodnevnom izletu ili odlasku na drugi kraj svijeta.

Blog je nastao spontano, premda nemam nikakvu monetarnu vrijednost, pišem ga iz ljubavi jer volim dijeliti korisne informacije o putovanjima, zdravom načinu života (recepti, tjelovježba itd. ). Putne postove pišem na način kako bi htjela da i svi drugi pišu, jako detaljno s uključenim cijenama svega, linkovima smještaja, mjesta gdje smo jeli itd. Jako putno vremena ulažem u blog, npr. Posljednja dva članka o Jordanu pisala sam 5 dana, svaki dan po par sati, jer sam htjela da se na njemu nađu skoro svi odgovori koje bi mogli zanimati osobu koja planira put u Jordan.

Posjetila si Jordan. Koliko dugo si bila, neke osnovne informacije o Jordanu?

Jordan je nestvarno lijep. Bili smo 7 dana, tehnički 8, ali zadnji dan je let bio već u 13h.
Kažu da je Jordan najsigurnija zemlja Bliskog Istoka, u tjedan dana niti jednu neugodnost nismo doživjeli ili osjećaj nesigurnosti. Dapače, cijelo smo se vrijeme osjećali više nego ugodno i sigurno.

Kad me pitaju što sve vidjeti i što me najviše oduševilo, odgovor je SVE.

Što si sve posjetila u Jordanu?

Doletjeli smo u Amman oko 14h. Odlučili smo odmah ići na jug i obilazak početi od juga prema sjeveru. To se pokazalo kao odlična odluka, uspjeli smo obići skoro sve što smo planirali. Nismo htjeli žuriti, nego uživati. Radije nešto ne vidjeti, nego trčati s lokacije na lokaciju. Detaljno sam opisala plan puta na mom blogu www.myoffdays.com.

Posjetili smo:

– Petru – što reći, jednostavno oduzima dah. Nije čudno da je uvrštena u 7 Novih svjetskih čuda. Ostavlja bez riječi. Za obilazak je potrebno minimalno 8h.
– Wadi Rum pustinja – je kao drugi planet. Mnogi filmovi su snimani ovdje, između ostalog Marsovac. Zbog miksa crvenog pijeska i crvenih stijena (litica) odaje dojam da se zbilja nalazite na Marsu. Obavezno uzeti džip turu po pustinji koja traje 8h.
– Madaba – je mali grad poznat po Crkvi Karta Madabe, dio je podnog mozaika koji prikazuje najstariji sačuvani originalni kartografski prikaz Svete Zemlje i posebno Jeruzalema.
– Planina Nego – s koje je prema Bibliji Mojsije vidio obećanu Zemlju.
– Bethany Beyond the Jordan – arheološki lokalitet u današnjem zapadnom Jordanu, na istočnoj strani rijeke Jordan gdje se dogodilo Isusovo kršenje od strane Ivana Krstitelja. Tu se nalazi i granica sa Izraelom. Kad sam ušla u rijeku, Izrael je bio od mene cca 4m.
– Dead Sea – morali smo isprobati plutanje u mrtvom moru na -429m nadmorske visine.
– Jerash – grad na sjeveru gdje skoro nitko ne priča engleski. U samom srcu grada nalaze se „Pompeji Bliskog Istoka“. Mjesto je danas općenito priznato kao jedan od najbolje očuvanih rimskih provincijskih gradova na svijetu.
– Amman – kaotičan grad koji vrijedi posjetiti. Prošetati šarenim ulicama prepunim svega, posjetiti Citadelu, Rimski Teatar, Rainbow street, čak i Kraljevski muzej tenkova.

Kakav je dojam ostavila Petra i Wadi Rum pustinja? Rekla si da ti je dugo bilo na wish listi.

Petra i Wadi Rum ispunili su sva moja očekivanja. Veliki sam ljubitelj pustinja i Wadi Rum je sve što sam mogla poželjeti. Jako mi je drago da sam napokon po prvi put u životu spavala u pustinji. Koliko se to moglo nazvati spavanjem, jer sam se od sreće često  budila i gledala kroz panoramski prozor u pustinju, uz razmišljanje:

jesam zbilja ovdje ili sanjam?

Zatim buđenje u jutro, izlazak sunca, druženje s devama, doručak ispod ogromne stijene u kampu… Jednostavno nestvarno.

Za Petru mogu isto reći. Svaki kutak me oduševio, čak mi nije smetala ni veća gužva kod Riznice. Sve je toliko lijepo da ti ništa ne smeta, samo uživaš. Prehodali smo u Petri oko 16 km, a nisam osjetila ni U od umora. Više sam letjela nego hodala.

Preporučila bi svima da u Petri idu do kraja, do Monestery. Na samom kraju, na malom vidikovcu mi je bilo najljepše. Uz cijeđeni sok od šipka i naranči uživali smo preko sat vremena.

Važno pitanje – kakva je hrana u Jordanu?

Nisam relevantna pričati o hrani, jer nema toga što ja ne volim. Uvijek na putu jedem isključivo lokalnu hranu, pa sam tako i u Jordanu. Većinom se bazira na humusu (meni osobno najdraži od patlidžana), farfalima, te piletini s puno povrća i krumpira. U jutro za doručak najčešće imate razne humuse i svježu salatu od krastavaca i rajčica. Sve mi je bilo odlično. A od pića najviše sam pila svježe cijeđene sokove, posebno cijeđeni šipak ili mango.

Jesi li se osjećala sigurno? Kakva je atmosfera?

Osjećali smo se 100% sigurno. Nikakvu neugodnost nismo doživjeli, dapače baš suprotno. Osjećali smo se više nego dobrodošlo. Nisu uopće napadni, čak ni trgovci, ako kažete „ne, hvala“, uopće vas ne gnjave dalje koliko znaju u pojedinim zemljama. Jako su pristojni i najčešće čujete „Welcome to Jordan“. Ako saznaju da ste iz Hrvatske, odmah čujete „Luka Modrić“.

Ima li nešto što bi voljela posjetiti u Jordanu a nisi stigla?

Jedino nam je žao što nismo stigli u Kerak dvorak i na sjeveru Umm Qais. Ali nešto treba ostaviti i za idući put.

Planiraš li već iduće putovanje? Gdje? 🙂 

Kod nas se to nikad ne zna. Pratim dva putholičarska profila koji redovito objavljuju akcijske avionske karte. Kad objave neku destinaciju s naše liste želja, kupimo kartu. Dobro bi došla neka topla destinacija tijekom prvog ili drugog mjeseca.

Slažemo se, taman kad prođe topla adventska atmosfera da guštamo u toplim destinacijama!

Fotografije: @my_off_days

Prethodni tekst – TRAVEL PREPORUKA BY ELEONORA ŽUNIĆ: ROMANTIČNA VENECIJA ZNA UGODITI SVAKOM GOSTU

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci