“Ti (ni)si sama” knjiga je Danijele Miklec koja progovara o izazovnim trenucima majčinstva
"

„Bilo je manje lijepih dana i noći i tjedana i mjeseci“, započela je Danijela Miklec predstavljanje svoje knjige „Ti (ni)si sama“ ove subote na zagrebačkom Interliberu.

Danijela Miklec, djevojčica u duši od 1985., od 2016. godine majka je predivnog dječaka. Nakon matematičke gimnazije upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu i diplomirala hrvatski jezik i književnost i opću informatologiju. Otada spaja nespojivo. Vodi dječje pričaonice, dramsku grupu i izvodi predstave u okviru projekta Fora priča, poticanja čitanja od najranije dobi. Osmislila je i vodi projekt Bezabu, prirodne i didaktičke tješilice za djecu od najranije dobi. Piše kolumne, učiteljica je hrvatskog jezika predivnim dječacima i djevojčicama u osnovnoj školi, a odnedavno je i spisateljica. Po horoskopu je Vodenjak, a u duši istraživač. Kad ne cirkusira, voli biti kod kuće, u krugu najuže obitelji i prijatelja, ili u šumi gdje traži gljive.

Knjiga je iz tiska stigla ravno na najveći hrvatski sajam knjiga gdje je nakladnik Iris Illyrica organizirao promociju koja je u paviljonu 6 na pozornici okupila mnoge zainteresirane za ovu iskrenu knjigu o osobnom rastu kroz majčinstvo.

Što sve proživljava jedna sasvim obična žena, koja je uz to i single majka, a ne nalazi se na idiličnim fotografijama objavljenima na društvenim mrežama?

Kroz 38 poglavlja ima naslova koji govore o dojenju i polasku u jaslice, ali i o važnosti emocionalnog razvoja djeteta, ‘groznim’ roditeljima, odgojiteljima, putovanjima i pustolovinama i jedno predivno pismo bebi koje će mnoge rasplakati.

Urednica knjige Elizabeta Vrbančić naglasila je kako su o majčinstvu napisane mnoge knjige, ali rijetko koja ovako iskreno i neposredno govori o stresu i izazovima. Kako je sama autorica naglasila, mnogi od tekstova u knjizi nastali su nakon užasnih dana, noću, kao oblik terapije pisanjem.

Na promociji su govorile i Sonja Švajhler, majka i suosnivačica portala Supermame te Ivana Habuš Kraljević, sociologinja te voditeljica Centra za roditelje Klubko.

Obje su iznijele svoje doživljaje knjige te istaknule kako je knjiga namijenjena svim roditeljima i onima koji će to tek postati.

Ivana je istaknula kako bi se čitanjem ove knjige možda mogao i izbjeći neki razlaz jer je rođenje djeteta jedan od najvećih izazova u partnerskom odnosu koji tada raste u novom smjeru. ‘Baš bi ju zato najviše trebali čitati tate’, zaključila je, što je izazvalo smijeh publike. Autorica je iz svog primjera istaknula kako se majke puno ranije suočavaju s promjenama u trudnoći u obliku mučnina, fizičkih i hormonalnih promjena u tijelu i očevima je to ponekad teško pratiti te se već u ovoj fazi razilaze i mimoilaze.

I Sonja i Ivana podijelile su s okupljenima bisere svojih najmlađih pa smo saznali da Ivanin sin voli emocionalno zlostavljanje, a Sonjin je zaključio da je njegova majka slična pauku jer je jednako dlakavih nogu što je nasmijalo sve okupljene. I knjiga balansira između humorističnih, ali iskrenih poglavlja u kojima Danijela progovara o izjavi svog sina kako joj smrdi iz usta do emotivnih ispovijedi i stručnih savjeta o školi s obzirom na to da je autorica dugogodišnja učiteljica i voditeljica dječjih radionica i pričaonica Fora priča. Stručni osvrti i činjenice povezuju osobne emocije, promišljanja i rast što knjigu zaokružuje i daje dinamičnost.

Ivana je izabrala ulomak iz ulomka ‘Želim biti baka’ naglasivši kako je to i metafora za majku kakva želimo biti, onu koja umjesto kućanskih poslova i brige zaista i uživa u blatnjavim lokvicama i trenutku koji brzo prolazi. Sonja je pak pročitala nekoliko rečenica iz poglavlja ‘Biti mama i biti žena’ koje govori o tome da je majčinska uloga samo jedna od onih koje su nam potrebne u životu, a često zaboravimo na njih kad postanemo majke.

Predstavljanje je bilo popraćeno obiteljskim fotografijama te je autorica na kraju istaknula kako je i na samoj naslovnici knjige njihov Bezabu zekan Jaki kojeg je izradila njihova baka i zahvalila je svima na podršci, posebno svom vučjem čoporu, svojoj obitelji, i poželjela okupljenima da uživaju u knjizi i pronalaze sami sebe kroz nju.

Na domjenku i potpisivanju knjige nakon promocije bila je prilična gužva, ali su se okupljeni osvježili pjenušcem „Puca“, hvaljenim Roseom i ostalim finim vinima iz Vina Kerman. Aromara se pobrinula da nakon večeri lijepo zaspimo uz opuštajući roller Revolution, što je bilo lakše uz predivne kartice za djecu Mirjane Petković, „Škrinjica sretnih misli“. Na promociji je bila i Zvjezdana Debić, autorica knjige „Majka u meni“ te najpoznatija promotorica knjige, Alis Marić iz Čitaj knjigu. Iris Illyrica potiče snažne žene i tekstove o njima pa smo se prisjetili i naslova „Ikone: Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“. Bila je to divna večer. Imali smo i nekoliko divnih muškaraca, jer ni bez njih ne bi bilo ovih uspješnih žena. Jedan od njih bio je islužbeni fotograf, Mirko Janković.

Tekst, foto: PR

Prethodni tekst – U IRIS ILLYRICA STIGLI ZANIMLJIVI NASLOVI

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci