Teško je ukazati na bitnost ljepote življenja, ali malim koracima brda se ruše. – Vesna i Katja, Home&Co.
T

„Svugdje je lijepo ali kod kuće je najljepše“ – rečenica s kojom će se sigurno svi složiti. Kada našem domu dodamo nekoliko detalja, unesemo malo boje, oslobodimo svoju kreativnost i dom učinimo našom oazom mira i ugode, dobijemo utočište iz kojega nam je teško izaći. Ponekad, uređenje interijera može biti komplicirano za osobe koje se time ne bave profesionalno, vrlo često ne znaju od kuda početi i čega se prije primiti, ali zato su tu osobe poput naše dvije današnje sugovornice, Vesne Janko Finderle i Ekatarine Chumak – Zhun koje stoje iza vrlo uspješne firme Home&Co, a koja se bavi dizajnom interijera sa sjedištem u Puli i Poreču. Kada i kako je počela njihova priča, što ih najviše veseli u njihovom poslu i u čemu najviše uživaju, otkrit će nam one same.

Za početak, recite nam nešto o firmi Home&Co, otkuda ideja za njezino nastajanje i što je glavna misao vodilja vašeg rada?

Home&Co. ime je koje smo osmislile već na drugoj godini dizajna interijera, kada su počeli stizati prvi upiti klijenata. Praktički već tada smo počele s opremanjem prvih projekata, a diplomski radovi bili su opremanje zdravstvene ordinacije (Vesna), i uređenje kafića (Katja). Home&Co. Suport je u osmišljavanju i realizaciji u dizajnu interijera, da li samo u savjetovanju klijenata kod manjka ideja, ili u odrađivanju projekata od A do Ž, uz opciju „ključ u ruke“.

Glavna misao vodilja našeg rada je da uživamo u lijepim i funkcionalnim interijerima, pridajemo tome na važnosti i htjele bi da to kroz naš rad prenesemo na naše klijente.

Teško je promijeniti savjest ljudi i ukazati na bitnost ljepote življenja, ali malim koracima se brda ruše.

Zbog čega ste odabrali baš dizajn interijera kao sredstvo putem kojega ćete iskazivati vašu kreativnost?

Uvijek smo imale afiniteta prema kreativnosti, umjetnosti, bavile se uz stalne poslove i fotografijom, imale samostalne izložbe, slikarstvom, crtale prijateljima slike kod useljenja, poklanjale radove. Kasnije smo počele i savjetovati kod opremanja kuća i stanova i odlučile smo upisati dizajn. Nakon diplome možemo reći da nam je to jedna od pametnijih odluka. ☺

Prošlo je dvije godine otkako ste otvorili Facebook stranicu. Je li vaša priča s dizajnom interijera počela i prije toga?

FB stranicu otvorile smo početkom 2017. te godine, a glavna ideja je bila da praktičnim savjetima pomažemo ljudima oko opremanja. Da ih savjetujemo našim idejama, primjerima funkcionalnosti prostora, novitetima u dizajnu, upoznavanje s novim bojama na tržištu. kako obje pišemo i novinske članke oko tematike opremanja, nije nam bio problem podijeliti to i na našoj fb stranici. Krenule smo optimistično dok još nismo bile toliko zauzete samim opremanjem, tako da malo kiksamo što se tiče fb članaka i vremena . Skoro pa ni svoje radove ne stižemo stavljati, ne skoro…nego zabušavamo. Ali hoćemo !!!

Iza vas su brojni projekti, možete li izdvojiti neke koji su vas se posebno dojmili?

Iskreno svaki projekt nam je posebna draž i svakom pristupamo drugačije, međutim dojme nas se uvijek oni prvi kojima pristupamo pomalo sa strahom i poštovanjem. sad opremamo već treći beach bar, ali svakako nas se dojmio onaj prvi jer nam je bio takav način opremanja nepoznanica, a ispao je predivan , pa i više od toga. Prva ordinacija, poslovni prostor, prva hacijenda prilagođena osobama s invaliditetom…. Trenutno opremamo našu prvu kušaonu istarskih proizvoda, što je poseban izazov.

Na vašoj Facebook stranici često spominjete i objavljujete fotografije inspirirane skandinavskim dizajnom? Koje su njegove karakteristike i po čemu vas je on posebno osvojio?

Istina, nekako smo u školi već držale predavanja o skandinavskom načinu opremanja, ali to je više simpatija prema danskim dizajnerima, produkt namještaja. Obožavamo način na koji oni opremaju, taj sklad interijera i eksterijera, bijelo uz drvo, prozračno i toplo. Ali volimo i ostale stilove, volimo spoj industrije, volimo i čisti eklekticizam.

Volimo spoj nemogućeg te igrati se materijalima, stilovima, teksturama.

Gdje nalazite inspiraciju za preuređenje nečijeg doma, poslovnog prostora i drugih ambijenata?

Inspiracija je u nama, prirodi, portalima. Svugdje oko nas. Kad izađemo s klijentima na teren nekada vadimo ideje iz rukava, klijent se začudi brzinom. Međutim, nama je to posao, uvijek gledamo unaprijed, uvijek spremamo neke nerealizirane ideje koje čekaju svoga vlasnika. To je ta kreativnost, mašta, posao kojeg volimo.

Koje prostore najviše volite uređivati?

Svi prostori jesu izazov za sebe, ali svaki dizajner će odgovoriti da voli opremati nešto što oprema sam od početka do kraja, nešto za što ima kompletno povjerenje klijenta i projekti u kojima od samog starta surađujemo s arhitektima. Sve nas više klijenti traže da nacrtamo, skiciramo već našu viziju kuće, dvorišta i onda tek krenu s tlocrtima arhitekta. To zajedništvo u radu je jako važno od samog početka.

Koji dio vašeg posla biste izdvojili kao najposebniji, što vam se najviše sviđa?

Najposebniji je cijeli put ka realizaciji, jer tu učimo uvijek nešto novo od naših obrtnika suradnika, učimo o bojama, drvu, izradi, bravariji, keramici…. Međutim naravno da je jako važan i poseban dio samog kraja kada je klijent zadovoljan ishodom, kada uslijedi fotografiranje i dekoriranje, novinski članci, komentari struke.

Postoje li neki projekti u koje biste se rado uključili i možete li nam otkriti planove za dalje?

Uuuuu postoje ! To su neki naši projekti u ladici koje dogovaramo s obrtnicima, našim suradnicima od samog početka, a vezano uz produkt dizajn. Ideje postoje i svakako ćemo ih pokušati realizirati, ali temeljite smo, ne težimo brzopletosti samo da krene. Težimo perfekcionizmu pa kad se dogodi, odlično. Planiramo proširiti Home&Co. djelatnost.

Koji biste savjet dali svima koji se žele baviti dizajnom interijera, a ne znaju od kuda početi?

Trenutno završavamo četiri kuće, haciendu prilagođenu za smještaj osoba s invaliditetom, makeover Beach bara, kozmetički salon, kušaonu istarskih proizvoda, krećemo s novim projektom gdje radimo zajedno s arhitektom nacrte , popunjena nam je 2019- a s planovima , te dogovaramo projekte za 2020. godinu. Veselimo se sajmu dizajna sada u 4 mjesecu, osmišljavamo nove planove i ideje.

Pokušavamo se svakodnevno usavršavati, educirati u tom poslu.

Savjet svima, ali za bilo koji posao, krenite. Bez straha. Samo krenite. Pokrenite se, učite, školujte se, interesirajte, nikad nije kasno. Ne razmišljajte o uspjehu, on je usputni plod rada i truda. Vjerujte, ako nešto radite s ljubavlju, odgovornošću, to se prepoznaje. To je ono što vas čini drugačijima i što vas izdvaja iz mase. Klijentima je i to važno, vaša predanost, trud, dostupnost i znanje.

Krenite s edukacijom, upišite dizajn interijera ako to volite, ima posla za svih ☺

Kada nas pitaju može li se u školi  dosta naučiti, uvijek odgovorimo :“ Koliko sami želite !“ I zapamtite, neće uvijek svi razumjeti vaš put. I to je u redu. Vi ste na ovom svijetu da biste živjeli svoj san. Ako vas se on pretvori u posao, e to je onda sreća i neizmjerno ispunjenje snova.

Vesna & Katja, dizajnerice interijera – Home$Co.


Foto: privatni arhiv

Pripremila: Marina Pilar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci