U Relativnoj galeriji se otvara grupna izložba Teške boje – kratak let
U

Relativna galerija i Kreativna industrija Europe pozivaju Vas na svečano otvorenje grupne izložbe Teške boje – kratak let koje će se održati 27.1.2023. u 19 h u prostoru Relativne galerije, Pomerio 18, Rijeka.

Angažirana izložba Teške boje – kratak let u organizaciji Kreativne industrije Europe predstavlja konceptualne radove koji ukazuju na različite probleme današnjice – ratove, krize, zagađenje, digitalnu alijenaciju, nepravde i nejednakost, kao i zahtjev da se aktivno reagira ne ove, koliko svjetske, toliko i probleme koji nas se u velikoj mjeri i osobno tiču.

Ideja izložbe potekla je od polaznika radionice konceptualne umjetnosti pod nazivom Budi Banksy, koju su u prosincu prošle godine organizirali KIE i Likovni centar LiCe. Kroz radionicu polaznicima je približena teorija i praksa suvremene konceptualne umjetnosti, koja kroz negiranje ograničenja medija pronalazi inovativna idejna rješenja u prenošenju umjetničke informacije, često društveno angažirane.

Polaznici, pretežno studenti, ali i drugi, bili su potaknuti kreirati svoje koncepte, čiji je jedan dio prezentiran ovom izložbom. Tematska okosnica njihovog praktičnog zadatka bila je upravo društvena angažiranost, što je svatko od autora proveo kroz osobni svijet tema i doživljaja, što samoj izložbi daje raznolikost, kao i svježinu iskrenosti “mladih konceptualaca”, koji su se odlično snašli u novim izazovima. Ali izložba ugošćuje i nekoliko iskusnih i renomiranih autora koncepata – Dijanu Lukić, Marija Oberhofera iz Austrije te renomiranog konceptualnog i angažiranog umjetnika Nemanju Cvijanovića, kao posebnog gosta izložbe.

U tehničkom pogledu radovi se kreću od slikarstva, preko velikih grafitnih kompozicija na zidu, kiparskih i drugih instalacija do video uradaka. Angažirana umjetnost uvijek je okrenuta publici, stoga je za nju pripremljeno i nekoliko interaktivnih izazova, što je i inače praksa Relativne galerije, koja posebno njeguje rad s publikom.

U sklopu otvorenja sudionici izložbe grupno će izvesti performans Druženje, koji će se u kontinuitetu održati cijelu večer, s otvorenom opcijom da se publika pridruži „druženju“.

Cijeli program trajat će do 22 h. Relativna galerija, kao sudionik Noći muzeja poziva publiku da se upoznaju s intenzivnim i kontinuiranim radom galerije i velikim doprinosom u kulturi grada.

Izložba će ostati otvorena do 25.2.2023. a moći će se razgledati  u radnom vremenu galerije pon/uto/sri/čet/pet od 17 do 20 h te uto/čet/sub od 10 do 12.

Kustosica izložbe: Ksenija Krajač

Autori: Aljona Brajković, Jasna Bogunović, Kristina Juretić, Renata Vojnić, Eliza Fućak, Lucija Bičak-Radušević, Adam Martić, Petra Dusper, Mario Oberhofer, Dijana Lukić i Nemanja Cvijanović.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci