13.8 C
Rijeka
Subota, 19 rujna, 2020

Volite kampirati? Booking.com donosi bajkovite preporuke!

- Teško je pronaći bolji način za oporavak od mjeseci provedenih u zatvorenom od boravka na otvorenom i uživanja u svježem zraku, prostranom okruženju...

Teatro caffe & Stilueta intervju: Diana Sokol

ZADNJE OBJAVE

Večera s povodom u organizaciji dizajnerice Aleksandre Dojčinović

Završetak svog mentorstva u hvalevrijednom projektu “1u4 milijuna”, za pomoć i podršku ženama u poduzetništvu, naša eminentna dizajnerica Aleksandra Dojčinović zaključila je organizacijom večere...

Marte su bezvremenski dobar odabir obuće!

Dr. Martens ili popularnije samo 'Marte', jedan su od najvećih fenomena u povijesti mode i lifestylea. O njima se zna vjerojatno više nego o...

Grad znanja: Kava, kolač, lingvistika Benedikta Peraka

Benedikt Perak diplomirao je opću lingvistiku i indologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na doktorskome studiju lingvistike obranio disertaciju „Opojmljivanje leksema strah...

Business Cafe inicijativa koje promiče poduzetništvo i zbližava proslavila deseti rođendan!

Kako (ne) pregorjeti u poslu, pa čak i vlastitom biznisu, ispričali su na jučerašnjem 58. Business Cafeu u Zagrebu gosti Aljoša Bagola, Biljana Ignatovska,...

Diana Sokol jedna je krasna I samozatajna Riječanka koja na svom Instagram profilu dijeli kutke svakodnevice I mogu vam odmah otkriti kako su jednostavno – očaravajući!

Sklad boja I dizajna u toplom obiteljskom domu, izrada neodoljivih slastica, make up corner, modni dodaci u pastelnim nijansama, a iza svega topla I skromna Diana koja našu Stiluetu prati već dugo I sretna sam što ovom rubrikom mi konačno upoznajemo nju!

- Advertisement -

Subotnje jutro u Teatro lounge baru u dobrom društvu I uz finu kavicu proteklo je u opuštajućem čavrljanju, a iako dvije majke najradije pričaju o djeci, našlo se tu još zanimljivih tema, uživajte s nama I upoznajte našu čitateljicu Dianu.

Koliko te majčinstvo promijenilo?

Moram priznati da sam oduvijek priželjkivala jednu malenu djevojčicu koju ću češljati, uređivati, pričati priče pred spavanje. Zamišljala sam tako naše duge šetnje uz more, poljupce u teškim trenutcima i ljepotu izgovorene tako jednostavne a opet neopisive riječi “Mama,moja i jedina Mama”. Kao osoba koja se igrajući lutkama vidjela u ulozi mame od malenih nogu sada više nego ikad primjećujem kako  je ostao prisutan moj smireni i predani pristup u tada izmišljenim i kriznim “baby situacijama” jedne obične dječje igre.  Situacije su danas realne i  vezane  za uvijek neugodne  i roditelju najteže osjećaje poput prvih temperatura ili početne strahova poput prematanja tako sitne i malene bebe koja prvi put dolazi doma ali moj pristup ostaje sasvim isti. Majčinstvo mi je donijelo osjećaje koji se ne mogu opisati svi rječnici svijeta zajedno te me naučilo i svakim novim danom uči snazi ljubavi između djeteta i majke.

Jesi li stroga ili nježna, ustrajna ili ne,  kakva si kao majka?

Kao majka trudim se biti pravedna i razgovorom s malenim ali opet začuđujuće savršeno razumnim bićem postići kompromis u svakodnevnim tzv. “ Igricama nadmudrivanja “.  Njene najmilije oči  na svijetu i već sada snažno razvijeni karakter, koji za sve što se poželi pronalazi i svoj put ostvarenja, često uspije poljuljati i moju ustrajnost u postavljanju čvrstih granica.

No smatram da je to samo jedna od stanica u našem zajedničkom putovanju, raspravljajući svakim danom i ukazivanjem na ono dobro i ispravno ona odrasta u malenu damu koja će ubrzo sve više razumjeti sva mamina upozorenja i molbe.

Uvijek mi na oči izmame suze riječi odgajateljice koja mi po dolasku u vrtić nasmiješena kaže: “ Mama, nemam riječi koliko me iznenađuje, ona vam je predivna!” Srce je tada najsretnije i osjeća da će sve biti baš kako treba,možda ne odmah ali trud će se definitivno isplatiti i precrtati u svim njenim djelima kroz odrastanje. Moja draga prijateljica često kaže: “Poljubaca i nježnosti im nikad zasigurno neće nedostajati ali od malenih nogu ih moramo učiti i usađivati lijepe navike i vrijednosti”, s čime se mogu samo u potpunosti složiti i sama.

Jedno te iskustvo jako promijenilo, osnažilo, o čemu se radi?

Jako mi je teško prisjetiti se razdoblja pred sami kraj srednje škole nad kojim stoji jedan crni oblak pun gorčine i zamjeranja.

Jedna sasvim rutinska operacija zakazana na odjelu oralne kirurgije krenula je u neočekivanom smjeru. Moj organizam iz sasvim nepoznatih razloga nije prihvatio tada već opasno povećane doze primljene lokalne anestezije, a bila je tek sredina operativnog zahvata na mojem nepcu. Operacija je nastavljena na način da sam osjećala svaki potez operacijskog pribora, svaki trzaj konca uz more isplakanih suza i krikova za pomoć. Studenti pripravnici u tim trenutcima zbog slabosti napuštali su salu, osoblje je napokon dozvolio mojoj majci ulazak samo da je tu uz mene a sve ostalo ostaje u magli potisnutih sjećanja…

Konstantne noćne more i prisjećanja tada sam trudila zamjenjivati kreiranjem i  maštanjem željene budućnosti. Sada znam i osjećam da je sve bilo za moje veće dobro,sve maštano mi se ostvarilo, svemu poželjnom sada svjedočim – moja djevojčica, predan i savršeni suprug, zajednički dom, zdrava obitelj i seka koja je na putu ostvarenja svojih snova –  sve je tu. Nedavno sam prvi put posjetila vrata te ordinacije i presretna sam što ništa više ne osjećam, a to je trenutno najljepši osjećaj ikad, pustiti sve i zaboraviti, ne okretati glavu svaki put kad se vozite prema gradu u smjeru ordinacije… Stvarno najljepši osjećaj ikada je krenuti naprijed!

Kako bi opisala svoju djevojčicu?

Osmijeh moje djevojčice dok mi najslađim glasićem na svijetu svakim danom ponavlja “ Mama mi smo najbolje prijateljice!” čini me najsretnijom mamom i ženom na svijetu, stvarno ne mogu ništa više od navedenoga poželjeti.

Prepuna je energije već od ranog jutra, odlučna u svojim naumima i spremna braniti svoj stav pod svaku cijenu, uvijek raspoložena mami ispričati lijepe ali i one manje lijepe doživljaje iz vrtića.

Osvaja svojim velikim smeđim okicama svaku prostoriju te nam se nebrojeno puta znaju dogoditi situacije uljetanja za stol sasvim nepoznatih osoba, u želji da samo malo pozdrave jednu lutkicu s okicama poput srnice. Iako fizički puno sličnija suprugu u njoj vidim ispreplitanje svih naših karakakternih crta, poput izrazito predanog pristupa svemu što radi i ljutnji ukoliko nije “sve po špagi” ali tu je također prisutna i mami izrazito draga ona osjećajna strana karakaktera kojom pazi na ljude oko sebe te je spremna uvijek pomoći ali i rasplakati se ukoliko sama u nečemu pogriješi. Djevojčica mojih snova! 

Znam da obožavaš peći kolače, zanima te uređenje doma, pastelne boje, moda, gdje pronalaziš inspiraciju za sve što se tiče lijepog lifestyle-a kojim tvoj Intagram odiše?

 I palačinke 😀 Hvala ti puno na lijepim komplimentima. Instagram, uz neizostavan Pinterest,  mi kroz samo  par klikova omogućuje neiscrpne inspiracije svakim novim danom, imaginarna galerija s neograničenim brojem mjesta za iznimno drage objavljene fotografije pružajući isto tako  priliku za novim upoznavanjima, od  kojih su neka sad već prešla u prava prijateljstva. Sitnice su stvarno sve i za mene čine bitnu razliku te je jako lijepo vidjeti interpretacije lifestayl-a pratitelja te naravno obrnuto, pratiti njihove reakcije primjerice vezano za dekoracije prilikom pripreme svakog tematskog  rođendana moje djevojče kao i  odobravanja većinom pastelnih odjevnih kombinacija. Objave vezane za uređivanje doma u skandinavskom stilu  posebice me raduju budući da smo i sami u fazi nadopunjavanja i uređivanja vlastitog novog doma. Suprug se često zna našaliti i pitati me  kad mislim unovčiti svoje lijepe Instagram postove,no pomalo,sve u svoje vrijeme…

Znam  i da voliš čitati, koje su ti omiljene knjige kojima se rado vraćaš?

 Budući da se već bliži deseta godišnja mature kao odgovor na tvoje pitanje istaknula bih  tri jedinstvena  naslova koja bih rado voljela uskoro ponovo pročitati i usporediti doživljaje o pročitanome a to su: Gospođa Bovary ( G. Flaubert ), Ana Karenjina ( L. N. Tolstoj ) te Nora – Kuća lutaka Henrika Ibsena. Romani i novele o ženama koje sanjare smatrajući da ne pripadaju vremenu i trenutku u kojem žive oduvijek su me posebno privlačili, uz želju za otkrivanjem skrivenih poruka svakog djela posebno. Madam Bovary kao sanjarska duša koja je  svoj svijet složila prema detaljima svoje mašte maštajući o velikoj ljubavi ; nerealna očekivanja te izuzetna ljepota i  inteligencija Ane Karenjine te Nora živuća lutka koja svojim postupkom ukazuje na čovjekovo pravo izbora – dramski su likovi koji su mi se posebno urezali u pamćenje iz gimnazijskih dana prisjećajući se koliko njihovi kompleksni karakterni likovi predstavljaju najveće izazove u filmskim i kazališnim interpretacijama. Voljela bih istaknuti i književni opus meni najomiljenijeg autora i pisca J. Bucaya čija djela zrače ogromnim optimizmom i čitaju se u jednog dahu, posebice kad su najteža vremena poput naslova “Ispričat ću ti priču” ili “ Voljeti se otvorenih očiju” – djela koja na mojim policama imaju posebna mjesta. Malog princa posebno obožavam i doma ga imam u raznim izdanjima a što se tiče naslova  koji trenutno čitam a jako me veseli , spomenut ću knjigu Hygge – danski recept za sretan život a dojmove ti javim na nekoj idućoj kavici…  

Koji su ti omiljeni sadržaji na našoj  Stilueti?

 Ovim putem bih još jednom voljela pohvaliti tvoj trud ali i cijelog tvog tima na stvaraju portala Stiluete. Napokon postoji jedno mjesto koje okuplja i prezentira sve riječke i kvarnerske snage,ideje i projekte dajući Rijeci neki novi i pomalo izgubljeni sjaj po pitanju lijepog življenja i lifestyl-a van okvira  naše metropole. Moja top tri sadržaja na portalu Stilueta  su :

1. Kolumna Dobre misli petkom by Marija Mažar koja uvijek ostavi savršeno dobar osjećaj nakon čitanja ,

  1. Stilueta preporuke vezane za intervuje s zanimljivim gostima, posjećene interijere ili osobno kušane novitete na kvarnerskoj gastro sceni te
  2. Lifestyle prezentacije mode i editorijala simpatične riječke dizajnerice nakita Katje Grubiša. Pratim radi Stiluete od samih početaka i želim vam puno uspjeha u svim daljnim projektima, željama i snovima!
  3. Ne smijem zaboraviti i novi Talk Show Inspiraona koji plijeni pozornost svojom jednostavnošću i opuštenom pristupu prvim gostima, samo hrabro dalje draga Marija! 😀

Ovo nisam očekivala! Hvala ti puno, a sad jedan izazov…Kad bih te zamolila da nam napišeš jedan članak… o čemu bi pisala?

Jako teško pitanje i puno je tu željenih neistraženih tema ali moram priznati da bi moj članak sigurno obuhvaćao temu vezanu za željena tematska uređenja proslava dječjih rođendana i njihova ostvarenja. Iznimno me veseli već sada,mjesecima unaprijed sve vezano za ljetni rođendan moje djevojčice. Uz pomoć svoje sestre i svekrve koje su iznimno nadarene s užitkom pripremamo svaku sitnicu za svaki njen slijedeći rođendan. Svjesna da sam sigurno staromodni tip po tom pitanju, ne mogu reći da dajem zeleno svjetlo strogo određenim i vremenski tajmiranim proslavama u dječjim igraonicama. U najranijim periodima njenog života smatram da zaslužuje intimnu obiteljsku i samo njoj posvećenu proslavu rođendana uz detalje osmišljenih i najmanjih sitnica. Inspirirana nedavno pročitanim člankom o  radu Eventastic studio koji pružaju profesionalne usluge dekoriranja svih proslava vjerujem da bih mogla predstaviti i drugu stranu neprofesinalnog, ali dekoriranja uz srce i dušu jedne mame.

Odlična ideja Diana, nemoj se čuditi mom pozivu da nam upravo to i pripremiš I hvala na svim lijepim riječima! Hvala što si pristala biti naša gošća, do neke slijedeće kavice I susreta i otkrivanja, pratit ćemo se online, a svaka tvoja sugestija da budemo još bolji I zanimljiviji, uvijek je dobrodošla!

Pripremila: Marija Mažar   Foto: Ivor Mažar

ZAHVALA: TEATRO LOUNGE BAR

 
 

- Advertisement -

ZADNJE OBJAVE

Večera s povodom u organizaciji dizajnerice Aleksandre Dojčinović

Završetak svog mentorstva u hvalevrijednom projektu “1u4 milijuna”, za pomoć i podršku ženama u poduzetništvu, naša eminentna dizajnerica Aleksandra Dojčinović zaključila je organizacijom večere...

Marte su bezvremenski dobar odabir obuće!

Dr. Martens ili popularnije samo 'Marte', jedan su od najvećih fenomena u povijesti mode i lifestylea. O njima se zna vjerojatno više nego o...

PRATITE NAS...

21,968ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Grad znanja: Kava, kolač, dinamika Nine Čeh

Nina Čeh znanstvenica je koja odrasta u Istri i nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi u Buzetu 2008. godine upisuje Građevinski fakultet na...

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...