NaslovnicaSTILUETALICE PODUZETNICE"Sve dolazi s vremenom...

zadnje objave

“Sve dolazi s vremenom i nema tog cilja koji ne mogu ostvariti” Tanja Savić

U rubrici Lice poduzetnice danas sam ugostila prijateljicu, suradnicu, jednu od onih rijetkih osoba koje mogu zvati u pomoć u svakom trenu, poslovno i privatno. No, to nije razlog zašto sam ju ugostila. Tanja Savić je primjer osobe koja iako ima manje poduzetničkog staža od mene pokazuje da se sve može kad se hoće, kad si spreman učiti i spreman raditi! Vlasnica Mia Figlia Digital agencije otkriva svoj put, inspiraciju, radne navike i razmišljanja!

Što te potaklo da se ohrabriš i kreneš u te nemirne i uzbudljive poduzetničke vode?

Nakon 15 godina rada u korporaciji jedno jutro se probudim, onako sva premorena od pomisli da je novi radni dan, i prođe mi kroz glavu kako godine idu, a ja jednostavno nemam mogućnosti za napredovanje. To je bio presudan trenutak kada sam shvatila da moram nešto promijeniti. Nisam se vidjela na istom radnom mjestu još 25 godina (koliko mi nedostaje do mirovine).

„Najbolji dan u tvom životu je onaj u kojem si odlučio da je tvoj život samo tvoj. Bez isprika i izgovora. On je dar tebi – jedno nevjerojatno putovanje – i samo si ti odgovoran za njegovu kvalitetu. To je dan u kojem tvoj život stvarno počinje.“ Bob MOAWAD

Tanja Savić

Kako si se osjećala na samom početku?

Na početku sam imala jednog jedinog klijenta i strah je bio stvarno velik. Hoću li imati za plaću ili za kredit. Ne znam, sva sreća da sam imala veliku podršku od obitelji i prijatelja, tako da sam više vremena ipak bila optimistična, nego pesimistična.

Vrlo si svestrana, komunikativna i okretna što je iznimno bitno! Čime se u biti sve baviš?

Bavim se marketingom, društvenim mrežama. To mi je core business. Ali uz to ide i organizacija evenata, kongresa, savjetovanja, eto i PR sam za rock band, spajam nemoguće s mogućim, ukratko. Imam i OPG, svi ćete kod mene po domaće proizvode, samo mi dajte još koju godinu 🤣 Radim na brendu vlastite odjeće, u izradi je web shop. Svašta nešto! Nije dosadno uglavnom!

Definitino nije dosadno! Znam za sve planove i znam da ih jedan po jedan mičeš s wish liste i prebacuješ u You did it listu! Koje osobine, po tebi, osoba mora imati i na čemu treba raditi kako bi uspjela i živjela od samostalnog poduzetničkog djelovanja?

Moraš biti okretan i željan za učenjem. Svaki dan je nova mogućnost za naučiti nešto novo i upotrijebiti u daljnjem radu. Tako mi npr moja diploma iz Marketinga ništa nije značila sve dok nisam krenula samostalno s radom i shvatila da ustvari ništa ne znam. Krhko je bilo znanje- ali doslovno krhko, u mom slučaju 🤣

Okretna i poduzetna

Što si naučila o sebi posljednjih godinu dana otkad traje tvoja biznis priča?

Puno radim na sebi, posebno zadnjih godinu dana. Imam visoke ciljeve i ponekad imam osjećaj da nisam s ničim zadovoljna. Kako samo tražim kako bolje, drugačije, više.. I što više vremena prolazi shvaćam da ništa nije nedostižno, samo trud i želja, i strpljenje! Sve dolazi s vremenom i nema tog cilja koji ne mogu ostvariti.

Samo ovisi o tome koliko sam ga ustvari jako zacrtala.

I nama i tebi Rijeka je dom, ali i poslovna baza. Kako bi ocijenila radnu klimu u našem Gradu koji teče? Je li Kvarner sam po sebi perspektivan?

Kvarner je toliko blizu svima, da nekad nemam osjećaj da ne živim u, ne znam, nekom glavnom gradu. Posebno sada dok se većina posla odrađuje on-line. S obzirom na to da imam klijente iz Rijeke, Zagreba, Slavonije i Slovenije, i da su svi ti klijenti došli k meni spletom okolnosti, vjerujem da je radna klima onakva kako si je sam stvoriš. Nije bitno gdje si. Sam si odgovoran za sebe i za svoje poslove, za svoj uspjeh, za svoju karijeru. Ne treba od nikoga očekivati da će raditi umjesto tebe. Čim tako postaviš temelje rada – svako mjesto gdje se nalaziš postaje perspektivno.

Osim u uredu, otkrij nam koja su po tebi najbolja mjesta za konstruktivne i uspješne sastanke? 

Ured mi je najmanje posjećeno mjesto u radnom danu, tjednu. Mjesecu ustvari 🤣.. Kafići i restorani su svakako mjesta gdje se održavaju pravi, konstruktivni sastanci. Biram mjesta gdje se osjećam dobrodošlo, gdje se osjeća topla, domaća atmosfera. Npr. kod Pedra u Capoteu uz čašu španjolskog vina možeš dogovoriti s kim što želiš  ili na terasi uz more u Faru, u Dramlju, nema tog sastanka da nije dobro prošao.

Često se priča i piše o ženskoj solidarnosti unutar poduzetništva. Prema tvom iskustvu, jesmo li jedna drugoj vjetar u leđa ili imaš drugačije dojmove?

Bogu hvala da sam okružena divnim prijateljicama koje su mi podrška od samog početka i koje razumiju kroz što prolazim. I ti si Marija, jedna od njih! Kako vrijeme prolazi tako se i profiliraju osobe u životu, neke dođu, neke odu, neke ostaju. Ove što ostaju su mi od prvog dana bile puna podrška, i uvijek ću im biti zahvalna na tome. S druge strane, zbog svog iskustva trudim se i ja biti podrška ženama koje kreću u poduzetništvo. Znam koliko to znači, kad ti netko da povjerenje, podršku.

Poduzetnice koje tebe inspiriraju?

Inspiriraju me moje prijateljice s kojima sam okružena, koje uspješno hendlaju posao i obitelji, djecu, inspirira me moja sestra koja može u isto vrijeme biti na 5 strana, inspirira me i moja Sendi koja sve što dotakne pretvori u kupoprodajni Ugovor.. 🤣 inspiriraš me ti, Marija, koja uz sav posao, imaš i toplu riječ za prijatelje.

Inspirira me i Đana, prijateljica koja je počela samostalno raditi organizaciju modernih vjenčanja ( EVENT & WEDDING ZONE), dok su vjenčanja još bila „prebaci jabuku preko krova“ i “ide malo juhice, juhice“. Inspirira me kuma Nina, koja je krenula u poduzetničku priču s Kids Escape Roomom i sada ima i franšizno poslovanje.. Njena sestra Ines, koja je u isto vrijeme i sommelier, predavač, a i zaposlena na katedri za rimsko pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, pa i radi ceremonije vinskih vjenčanja. Imam toliko kvalitetnih osoba u svom krugu da ne mogu ni izdvojiti sve koje me inspiriraju.

Wow! Najbolji savjet koji si dobila otkad si sama svoja šefica?

Ako ne možeš raditi do petka u 13:00 i onda od ponedjeljka, nešto ne radiš kako treba 😉

Za ovaj dio se moram i ja još malo potruditi. 🙂 Ljeti si dosta aktivna, znamo da si dobar dio ljeta u Novalji. Kako funkcioniraš s remote radom, kako si nametneš ritam i balans?

Sva sreća da mi je posao laptop i WiFI, tako da mogu raditi gdje god da jesam. Bez obzira jesam li u Newsu ili na Uljaku u Novalji ili u Lavu u Moravicama. Što se tiče ritma, oduvijek sam bila „kampanjac“ tako da sam navikla da odradim neke stvari u zadnji čas. Znaju to moji profesori iz srednje škole. 🤣 Ali kad zapnem odradim toliko da doslovno sljedećih par dana ne moram ništa raditi. Ma ustvari, kad radiš posao koji voliš (kao što ja volim svoj) ništa nije problem.

I koji savjet bi dala svima koji maštaju da krenu svojim putem?

“Za dvadeset godina više ćeš žaliti za stvarima koje nisi učinio nego onima koje jesi. Zato isplovi iz sigurne luke.” Mark Twain.

Eto, to vam je moja Tanja i nema sumnje da ćete o njezinim brojnim pothvatima čuti, ali i čitati baš na Stilueti! 

Prijašnji intervju – Iva Berišić

Pripremila: Marija Mažar

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE