ZTC

No tada je izbio rat i sve se promijenilo. To je bila rečenica koju je Eva često slušala od svojih roditelja.”

Koliko nas prošlost oblikuje? Kolike posljedice stravičnih događaja mogu biti? Možemo li zatomiti sjećanja zauvijek ili će ona uvijek na neki način isplivati? Annette Hess napisala je hvalevrijedan prvijenac, baziran na stvarnim suđenjima i svjedočenjima žrtava iz Auschwitza.

Šezdesete su godine 20. stoljeća. Drugi svjetski rat odavno je završio. Mlada prevoditeljica Eva Bruhns biva uvučena u nemilosrdna svjedočenja i optužbe protiv nacističkih zločinaca. Eva je prevoditeljica, poljski jezik je oduvijek u njoj, a ni ne sjeća se odakle ga zna. Nije ni sama svjesna koliko će joj se život promijeniti kad s roditeljima i zaručnikom Jurgenom podijeli vijest o novom poslu. Malo pomalo, neke će se davno spremljene tajne početi pojavljivati, a u Njemačku kuću, gostionu njenih roditelja, počet će dolaziti osobe zbog kojih će se Eva upustiti u nešto što možda nikada nije trebala. Ubrzo postaje svjesna da joj roditelje nešto taje, a kad sazna istinu, njen se cijeli svijet pomalo počinje rušiti. Nije ni Jurgen ono što je očekivala da će biti. Paralelno pratimo i priču njene starije sestre Annegret, medicinske sestre koja dane provodi brinući o novorođenčadi čije su majke preslabe za dojenje, a noći u zagrljajima oženjenih muškaraca. 

Roman započinje kao sudski proces preko kojeg polako upoznajemo glavne likove, Evinu obitelj Bruhns te Schoormann, obitelj njezina zaručnika Jurgena. Uvod je dugačak, detaljan i iscrpan i nije me brzo uvukao u samu radnju. Trebalo se naviknuti na temu i način pisanja, pohvatati sve konce i možda se i prisjetiti ponekih činjenica o tom užasnom ratu. Nakon prve trećine knjige uživjela sam se toliko da sam je pročitala gotovo u dahu. Iako roman o suđenju zločincima u ratu i bolno prisjećanje na sve što se događalo u koncentracionim logorima, ovo je prvenstveno studija ljudske psihe, promatranje na koji način različite osobe reagiraju na slične podražaje. I s te je strane zaista fascinantan, neizmjerno dubok i potresan te čak i neočekivanih preokreta. Ne možemo se ne zapitati što sve natjera nekoga da odabere put kojim je odlučio krenuti. Je li bio prisiljen, je li u tom trenutku zaboravio na vlastite vrijednosti i moral? Je li razmišljao kako će ga netko u budućnosti gledati zbog tih starih odabira? 

Zaljubio se u Evinu nevinost i čistoću jer on sam nije bio nevin. U što će doticaj sa zlom pretvoriti Evu? A u što njega?”

Vjerujem da roman možda neće odgovarati svim čitalačkim ukusima, ali oni koji mu se posvete, mogli bi ostati i više nego zadovoljni. Iznimno je realističan, ogoljen i sirov, osjećaji se naziru, rijetko isplivaju do kraja na površinu, ali svejedno ih možemo doživjeti te ponekad i razumjeti. Eva je jedan predivan ženski lik, toliko čvrst i odlučan da može poslužiti kao primjer mnogima. Ona se drži svojih principa, oprašta, ali ne zaboravlja, spremna je neke stvari u potpunosti zanemariti jer zna da su ljudi često slabi i sebični, a ljubav je ona koja ipak na kraju sve prevaziđe. Ni ta je ljubav nije previše mazila, prkosila je svim njenim načelima, ali shvatila je da joj treba dati šansu. Svatko može pogriješiti.

Jedna stvar je ipak dobra – osjećaj ljubavi u meni je neuništiv.”

Svi su likovi iznimno dobro razrađeni i opisani. Upoznajemo i američkog odvjetnika Millera koji vodi svoje bitke, Jurgenov otac sporedni je lik čija nas životna priča zaista zanima, a Annegret je osoba koja je od samog početka u meni izazivala nekakvu nelagodu koja se na kraju uspostavila opravdanom. Autorica se pomno pripremila za ovu priču, pazila je na detalje i nije nam dopustila da u bilo kojem trenutku budemo u nekakvoj dilemi. Napisala je roman o kojem se može raspravljati, roman u kojem i mi sami možemo preispitati svoje moralne odluke. Kako bismo reagirali u toj situaciji, u čijim se god cipelama našli. Bismo li prebrzo osuđivali ili bi saslušali objašnjenje? 

Izdavač: Sonatina naklada

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

 

Kancelarija bar