13.8 C
Rijeka
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Publika odabrala „Čelične mangolije“ kao najbolju predstavu u riječkom „Zajcu“

Nova sezona u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorena je večeras tradicionalnom dodjelom nagrada publike najboljim umjetničkim ostvarenjima u protekloj kazališnoj sezoni. Prije početka...

Tajna veza između sporta i crijeva

Čuveni odgovor Sir Winstona Churchilla na pitanje što čini da je u poodmakloj dobi još uvijek u tako dobroj formi bio je „No sports!“ Ta često citirana izreka u međuvremenu je potvrđena znanstvenim studijama. Sportske aktivnosti kojima se sve češće i rekreativni sportaši bave u natjecateljskoj formi koja ih dovodi do njihovih krajnjih fizičkih granica, mogu biti dvosjekli mač za organizam.

Može li sport štetiti?
Dobrobiti sportskih aktivnosti su višestruke i općepoznate. Ono jednako važno, a o čemu se nerado priča i često uzrokuje nelagodu kod sportaša i rekreativaca je činjenica da sport može štetiti. Preintenzivni trening može imati potpuno suprotni učinak koji može dovesti do zakazivanja imunosnog sustava. Visoki stupanj napora može smanjiti prokrvljenost probavnog trakta do čak 80%. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se jednako toliko, 80% imuniteta nalazi u crijevima.
Iz tog razloga mnogi se sportaši žale na razne tegobe koje se javljaju nakon razdoblja većih fizičkih opterećenja. Nakon intenzivnih natjecateljskih faza dolazi do povećane učestalosti infekcija dišnih puteva i do 100%, a pored uobičajenih stanja iscrpljenosti javljaju se i simptomi koji se dosad nisu dovodili u vezu sa sportskom aktivnošću – probavni problemi.

Što kaže znanost?
Naša crijevna sluznica najveća je kontaktna površina s okolišem. Jedna od njezinih najvažnijih funkcija je sprječavanje prodiranja toksičnih tvari u unutrašnjost organizma.
Istraživanja su pokazala da dugotrajno fizičko opterećenje dovodi do polagane devastacije crijevne barijere, pri čemu crijeva postaju propusna. Ovaj sindrom propusnih crijeva (leaky gut) dovodi do propuštanja patogenih mikroorganizama u krvotok te njihovo kolanje organizmom. Uslijed toga mogu nastati različite vrste zdravstvenih tegoba.

Svaka intenzivna fizička aktivnost uzrokuje nakupljanje tzv. slobodnih radikala, visoko reaktivnih supstanci koje su poznate po tome da mogu oštetiti staničnu strukturu tkiva. Oksidativni stres povezan je s povećanom potrošnjom energije što za posljedicu ima starenje organizma.

Kako si sportski aktivne osobe mogu pomoći?
Pored fiziološke optimizacije metoda treninga, istraživanja su pokazala da primjena medicinski relevantnih sinbiotika može utjecati na pojavu navedenih tegoba. Sinbiotik je pripravak koji sadrži probiotik (dobre bakterije) i prebiotik (hranu za dobre bakterije). Optimalno je da sinbiotik sadrži humane bakterijske sojeve koji su uobičajeno prisutni u crijevima zdravog čovjeka, a koji su u istraživanjima izdvojeni za točno određene indikacije.
Za profesionalne sportaše, ali i rekreativce koji iznova premašuju svoje granice, osmišljen je OMNi-BiOTiC® POWER, koji sadrži 6 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 10 milijardi bakterija u 1 dozi, u kombinaciji s vrijednim magnezijem, a testiran je kroz niz studija. Ovaj sinbiotik slijedi sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije. Znanstvena istraživanja pokazala su da sinbiotik OMNi-BiOTiC® POWER ima utjecaj na sindrom propusnih crijeva (leaky gut), a pokazao je i antioksidativni te antiupalni učinak.

Ako svakodnevno idete do svojih krajnjih granica izdržljivosti, sami sebi postavljate visoke standarde postignuća i osjećate ograničenje vlastitih kapaciteta, dnevno jedna vrećica sinbiotika OMNi-BiOTiC® POWER, vratit će Vas u utrku.

Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-power/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

ZADNJE OBJAVE

Devet godina ZTC-a, uspješnog rada, zadovoljnih kupaca, zanimljivih projekata!

Zapadni trgovački centar u Rijeci proslavio je devet godina rada! Subota je tako protekla u ozračju odličnog shoppinga jer trgovine su kupce čekale s...

Replay predstavio modne dodatke koji će se nositi ove jeseni!

Nakon dugog, toplog ljeta, stigla je mnogima omiljeno godišnje doba - jesen. Pregršt boja, zlatne nijanse i sunčani dani su ono što čine jesen...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Imaju li Riječanke stila i čiji stil posebno voli otkriva najpoznatija riječka modna blogerica Ester Gallo

Ester Gallo (1962.) radi kao tajnica predstojnika Klinike za dentalnu medicinu u KBC - Rijeka. Njena velika strast je moda, te je ona danas...

Nova modna adresa u Opatiji – otvoren je butik Vivien Moda!

Večer u znaku mode, tako bi ukratko mogli nazvati događanje kojem smo jučer prisustvovali, a koje je označilo novi početak Vivien Mode! Naime, na...

Stilueta intervju: Tihana Stanić o odgovornom i kolegijalnom ponašanju u #ostanidoma okolnostima

Naša je današanja gošća Tihana Stanić, poduzetnica, vlasnica „Beauty Box studio ljepote“ koja se poput svih nas pronašla u novoj, izazovnoj situaciji. Nedavno je...