Svoja vrata otvara i Prirodoslovni muzej Rijeka!
S

Prirodoslovni muzej Rijeka priprema se u dogovoru s osnivačem, Primorsko-goranskom županijom,  za ponovno otvaranje Muzeja pazeći na sigurnost posjetitelja i muzealaca – djelatnika, prateći sve upute mjerodavnih službi i smjernice Ministarstva kulture.

Od ponedjeljka, 4. svibnja 2020., Muzej se otvara za javnost, ali s novim privremenim radnim vremenom te će tako od ponedjeljka do petka biti otvoren od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 14 sati. Trenutno je zatvoren nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima.

                Mapirali smo kritične zone u izložbenom prostoru i izradili plan kretanja posjetitelja u našem Muzeju koji je specifičan po svom razvedenom i relativno malenom prostoru, pa će tako stalne postave i izložbe Muzeja istovremeno moći razgledavati najviše 5 posjetitelja, koji će morati imati pokrivena usta i nos te održavati međusoban razmak od najmanje 2 metra, a ruke će dezinficirati na ulazu i još nekoliko punktova u Muzeju, prostor Muzeja redovito će se provjetravati, a sve površine dezinficirati. Vrijeme zadržavanja u Muzeju ograničit ćemo na najviše sat vremena, kako bi više posjetitelja tijekom dana moglo razgledati sadržaje Muzeja, a oni koji čekaju na ulaz moći će razgledati Botanički vrt i privremenu izložbu Biljni svijet s obje strane zida. Nadamo se da ćemo u prvom tjednu rada poboljšati i uhodati protokole i procese koje sada uspostavljamo i da ćemo kroz razgovor s našom publikom dobiti korisne informacije o tome kako dodatno poboljšati naš rad u ovim novim okolnostima u kojima radimo i živimo.

Trenutno nećemo provoditi edukativne programe namijenjene skupinama, ali će posjetitelji postave moći razgledati služeći se aplikacijom Muzeja koja omogućava istraživanje svakog izloška, a pripremamo i niz programa koje ćemo uskoro ponuditi u modificiranom obliku. Također, već smo i u proteklom razdoblju dio svojih komunikacijskih i edukacijskih programa prilagodili za digitalne medije, pa tako kroz platformu Facebook stranice @Prirodoslovni.muzej.Rijeka te putem novosti elektronskom poštom, objavljujemo članke, fotografije i videozapise o znanstvenim i stručnim istraživanjima naših djelatnika, postojeće kontinuirane projekte Muzeja prilagođavamo novim uvjetima, pripremamo on-line popularno-znanstvena predavanja Prirodoslovnog kluba Liburnija, Šašavi znanstvenici dobivaju pojašnjenja za izvedbu zabavnih pokusa u kućnom laboratoriju, program Educiraj se i zabavi uz #PMR trenutni je nadomjestak za prirodoslovne radionice, a kroz njega nastojimo pružiti dio njihovog edukativno-kreativnog sadržaja. Također predstavljamo izložbe u organizaciji i suorganizaciji Muzeja te popratne producirane publikacije, otkrivamo muzejsku građu pohranjenu u depou Muzeja i detaljnije upoznajemo s izlošcima u stalnim postavima, retrospektivnim pogledom kroz PMRetrovizor šetamo lentom vremena Muzeja i prisjećamo se početaka njegovog rada, djelatnika koji su ga kroz desetljeća gradili i izgradili, građe koja više nije izložena u postavima i raznih zanimljivosti, upoznajemo publiku s europskim i drugim projektima u kojima Muzej daje stručni doprinos u svojstvu partnera ili suradnika.

                Posjetiteljski centar Kulturne rute Putovima Frankopana u Kraljevici bit će otvoren za posjećivanje pod istim mjerama za sigurnost posjetitelja s radnim vremenom od utorka do subote od 10 do 18 sati.   

                Istovremeno, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, zajedno s Primorsko-goranskom županijom nastavljamo radove na uređenju Interpretacijskog centra Putovima Frankopana i novog Stalnog postava Muzeja Divljina s pogledom na more u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana te svi zajedno iščekujemo bolje trenutke kada ćemo moći uživati u našem radu s posjetiteljima.

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci