Svjetski je dan osoba s Down sindromom, pogledajte editorijal koji razbija predrasude!
S

Nakon prošlogodišnje kampanje s brendom dječje odjeće Looly Boo predstavljamo vam novi, uzbudljivi modni projekt kojeg vode dvije majke, Martina Vuković i Larisa Porčić Filipaj povodom Svjetskog dana Sindroma Down.

Glavnu ulogu ponovo imaju njihova djeca, sada već iskusni foto modeli, trogodišnji Kristijan Vuković i Laura Filipaj, djeca za čiju bolju budućnost posvećuju svaki novi editorijal, za one koji među nama imaju manje prilika za uspjeh, za djecu s Down sindromom.

Ovog puta izabrale su nešto posve neobično i odmakle se iz svoje šminkerske “comfort zone!” Osmislile su pravi punkerski editorijal i zamolile prave punkere da im se pridruže kako bi upotpunile pomno osmišljenu modnu priču.

“Htjele smo da djeca vide svu ljepotu različitosti, bas onakvu kakvu i oni sami nose u sebi, prekrasnu posebnost zbog kojeg je ovaj svijet ljepše i bolje mjesto. Kada smo ih pitale naše nove prijatelje za suradnju oboje su odmah pristali iako priznaju, nisu znali što ih na snimanju očekuje.Ono čudesno što se tada dogodilo ,je zapravo “ono” zbog čega vrijedi uložiti sav svoj trud i vrijeme, a to je rušenje predrasuda!” – Martina Vuković i Laria Porčić Filipaj

Jer unatoč predrasudama kako su punkeri agresivni anarhisti, njihov punker, frontman poznatog punkerskog benda Brkovi, Vedran Pehar, zapravo je po struci diplomirani fizioterapeut koji za sebe kaže da je iznimno socijalno osjetljiv s vrlo razvijenom empatijom prema djeci i starijim osobama. Hobi mu je planinarenje, talentirani je tekstopisac i pjevač osebujnog stilskog izražaja koji uspješno gradi svoju karijeru, no dosta o njemu jer kako on kaže: “Ne bi da se puno priča o meni, neka to bude priča o djeci!”

Davorka Dragojević je punkerica, prof. rehabilitator, umjetnica koja pleše, pjeva i svira flautu i osoba koja je svoju karijeru posvetila radu s djecom s teškoćama, posebno s djecom koja imaju ADHD te je njima posvetila i svoju temu u nadolazećem doktoratu.

“Takvi kakvi jesu, zapravo iznimno empatični i senzibilni, oboje su na snimanju uživali svu nježnost i toplinu koju djeca s Down sindromom donose.” – Martina Vuković i Laria Porčić Filipaj

Njihovo snimanje ugostila je “Glazbena kuća” u Zagrebu čiji je vlasnik velikodušno ponudio sve raspoložive prostorije za snimanje, instrumente, zvučnike, mikrofone kao i najvažnije od svega svoje gostoprimstvo i uslužnost s najiskrenijim osmijehom na licu.

“Naišli smo na veliku podršku i na tome smo zahvalni, te ćemo se sigurno vratiti na to divno mjesto. Naši su se punkeri, Vedran i Davorka, pobrinuli za pravu glazbenu atmosferu na snimanju i djecu upoznali s instrumentima, šalili se šarenim i otkačenim punkerskim “outfitom” dok je treštala vesela glazba na koju su djeca radosno skakutala. Bilo ih je svuda, i jednih i drugih, doista jedno divno i uzbudljivo iskustvo za sve nas, iako smo različitih glazbenih ukusa, pa i životnog stila, krasno smo se ujedinili oko naše djece- Naposljetku jedino je bilo važno da se svi dobro zabavimo, nasmijemo i da Kristijan i Laura uživaju u svoj našoj pažnji.” – Martina Vuković i Laria Porčić Filipaj

Sve emocije pohvatala je kamera pod budnim okom fotografa Tomislava Valenta koji je također bio zadivljen koliko su djeca društvena, snalažljiva i opuštena pred kamerom. Tomislav je njihovu molbu da fotografira djecu prihvatio s neopisivim entuzijazmom, sa strpljenjem i predanošću odradio je svaku sekundu snimanja animirajući pri tom to dvoje mališana kako bi se što više opustili i donijeli mu svoje najljepše emocije pred kameru.

“Unoseći u svoj rad dašak kreativnosti i maštovitosti priredio nam je neodoljivi editorijal koji već obilazi svijet. Naime s jednom od fotografija s našeg snimanja djeca će predstavljat “Hrvatsku zajednicu za DS” u Europskom udruženju za Down sindrom povodom Svjetskog dana sindroma Down.” – Martina Vuković i Laria Porčić Filipaj

Na opće oduševljenje prisutnih na snimanju Laura i Kristijan su se snašli kao profesionalci, ovaj put u svojim novim punkerskim ulogama. Zanimljive frizure i odjeća inspirirani poznatim punk bendovima dali su poseban šarm malim modelima koji su se zabavljali raznim rekvizitima. Posebno su ih zanimali instrumenti, Laura se oduševila bubnjevima dok je Kristijan svu svoju pažnju posvetio prebiranju po žicama gitare. Ravnodušni nisu ostali ni na mikrofone pa se tako Laura u trenu pretvorila u pravu malu pjevačku punk zvijezdu čemu svjedoče neodoljive fotografije.

Vedrana je posebno oduševila Kristijanova suradljivost i otvorenost prema novim poznanstvima, te način na koji mu se Kristijan naslonio na rame i od dragosti zamalo zaspao! Naprosto je osvojio njegovo srce nakon čega ga je pjevač pozvao da glumi u njegovom novom glazbenom spotu. Za djecu s Down sindromom kaže kako imaju potencijal i nešto posebno u sebi, jedan “dodatan šarm” koji ih čini zanimljivima te ga čini iznimno sretnim kad neke teškoće ili smetnje u razvoju pretvorimo u nešto pozitivno.

“Svaki novi editorijal s našim malim modelima donosi novo putovanje u svijet mašte i kreativnosti! Djeca kroz pažnju prisutnih, oduševljenjem te priznanjem s postignutim grade pozitivnu sliku o sebi, osvijeste svoju posebnost i svoj talent te stječu samopouzdanje! Sklapaju se nova prijateljstva, otvaraju se neka nova vrata za neke nove prilike. Svaki put razbije se još pokoja predrasuda. Baš kao ona o punkerima, tako i ona o djeci s Down sindromom. Često treba zaviriti ispod površine, kao i punkere i djecu s Down sindromom ljudi procjenjuju površno, obično po vanjskom izgledu i robuju stereotipima, pa stoga propuštaju upoznati ono najljepše u njima, ono oku nevidljivo.” – Martina Vuković i Laria Porčić Filipaj

Mame Larisa Porčić Filipaj i Martina Vuković nastavljaju i dalje s ovom modnom pričom u nastojanju da izgrade bolje sutra za one s manje prilika i mogućnosti. Kristijan i Laura upisani su u modnu agenciju Agencija Fashion Team s kojom će nastupiti na modnoj reviji u Kaptol centru 5. i 6. 4.2019 . na ovogodišnjem Kids Fashion Weekendu.

A vi danas, dragi naši čitatelji, ne zaboravite obući šarene čarapice i podržati ovaj dan kao i sve osobe sa sindromom Down.


Foto: Tomislav Valent

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci