Danas je Svjetski dan menopauze. Brojne žene osjete simptome i prije 40-tih.
D

Povodom Svjetskog mjeseca menopauze, ginekologinja i medicinska stručnjakinja brenda INTIMINA, dr. Susanna Unsworth dijeli detaljan uvid u neuobičajene simptome menopauze i česta pitanja svojih pacijentica

Iako svaka žena prolazi kroz menopauzu, čini se da je to još uvijek tabu tema. Zapravo, do 2025. više od 1 milijarde žena diljem svijeta bit će u menopauzi. Kako bi razjasnili mit o tome da su simptomi menopauze samo valunzi, stručnjakinja za menopauzu i intimno žensko zdravlje dr. Susanna Unsworth dijeli vodič kroz poznate i manje poznate činjenice o ovoj osjetljivoj fazi ženskog života.

  1. Koji su manje poznati simptomi menopauze kojih bi svaka žena trebala biti svjesna?

Postoje neki simptomi menopauze koji se ne spominju dovoljno ili o kojima se nije dovoljno raspravljalo. Prvo, menopauza se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Oko 1 od 100 žena mlađih od 40 godina prolazi kroz menopauzu. Nažalost, susrela sam mnoge žene kojima je rečeno da su premlade za menopauzu i stoga nisu dobile potrebnu pomoć.

Drugo, vaginalni simptomi mogu biti izrazito iscrpljujući te ih mnoge žene podnose bez traženja pomoći. Međutim, vrlo učinkoviti lokalne hormonske terapije sigurni su za gotovo sve žene.

Psihološki simptomi također su česti, ali se mogu pogrešno dijagnosticirati kao problemi mentalnog zdravlja, što znači da se ženama često daju neprikladne terapije poput terapije antidepresivima (za liječenje tjeskobe, lošeg raspoloženja, problema s pamćenjem).

Važno je reći i da postoje važniji čimbenici rizika od raka dojke od korištenja HNT-a (hormonske nadomjesne terapije). HNT se često pojavljuje u medijima, često u negativnom kontekstu povezanim s rizikom raka dojke. Međutim, konzumacija dvije jedinice alkohola dnevno povezano je sa značajnim rizikom od raka dojke, što mislim da mnoge žene ne shvaćaju. Još više zabrinjava rizik povezan s pretilošću, koji je znatno izraženiji od HNT-a, ali se o njemu rijetko govori u tom kontekstu.

Koja su najčešća pitanja koja dobivate od svojih pacijentica u vezi menopauze?

Jesu li moji simptomi uzrokovani menopauzom ako još uvijek imam menstruaciju?

Iako se menopauza definira kao prestanak menstruacije, mnoge žene mogu osjetiti simptome tijekom menstruacije. Ovo se stanje naziva perimenopauza i može se pojaviti 10 godina prije stvarne menopauze.

Trebam li i dalje koristiti kontracepciju?

Fakultet seksualnog i reproduktivnog zdravlja (FSRZ) preporučuje da žene nastave koristiti neki oblik kontracepcije tijekom perimenopauze do 55. godine. Ako žena uđe u menopauzu prije 50. godine, preporučuje se uzimati kontracepciju do dvije godine nakon početka menopauze. Ženama starijim od 50 godina preporučuje se kontracepcija još godinu dana dulje.

Koji su manje poznati simptomi menopauze?

Žene mogu doživjeti više od 40 različitih simptoma tijekom perimenopauze i menopauze. Simptomi poznati kao vazomotorni simptomi (valunzi i noćno znojenje) vjerojatno su najpoznatiji, iako ih, zanimljivo, oko 30% žena nema. Po mom iskustvu, postoje mnogi iznenađujući simptomi koje mnoge žene otkriju kao rezultat menopauze.

Često podcijenjen simptom je bol u zglobovima. Žene ga često pripisuju bolovima u mišićima ili problemima s artritisom, a možda su koristile lijekove protiv bolova poput ibuprofena. Često čujem pacijentice kako se zbog ovih simptoma osjećaju “kao starice”. Moj prvi pristup je naglasiti važnost tjelovježbe za održavanje zdravlja mišića i kostiju, posebno treninzi s utezima. Također preporučujem zdravu prehranu i unos proteina, kao i vitamina D. Nekim bi ženama dodaci magnezija mogli pomoći. Kao i kod većine simptoma menopauze, HNT je vrlo učinkovit tretman za bolove u zglobovima, i mnoge žene kojima prepisujem HNT često su iznenađene koliko brzo ti simptomi nestaju nakon početka liječenja.

Promjene na koži još su jedan simptom koji se zanemaruje. Suha koža i svrbež nisu neuobičajena pojava, ali postoji manje poznato stanje koje se naziva formikacija. Naziv dolazi od latinske riječi “formica”, što znači mrav, a koristi se za opisivanje osjećaja gmizanja po koži, što može biti neugodno. Korištenje hidratantne kreme, osobito one koja sadrži mentol, može pomoći. Antihistaminici također mogu smanjiti svrbež. Isto tako, HNT je vrlo učinkovit.

Još jedan važan simptom kojeg treba uzeti u obzir su ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava ili simptomi cistitisa. Žene u perimenopauzi često mogu primijetiti da imaju češće urinarne infekcije, što može biti vrlo iscrpljujuće. To je uglavnom zbog smanjenja estrogena i njegovog učinka na tkiva oko vagine, mjehura i uretre, što se često naziva genitourinarna atrofija ili genitourinarni sindrom menopauze. Najbolji način za rješavanje ovih problema je korištenje niske doze vaginalnog estrogena, koji je vrlo siguran i vrlo učinkovit.

Vaginalna atrofija, suhoća vagine i vaginizam često su povezani s menopauzom. Koji je vaš savjet ženama koje boluju od ovih stanja?

Vaginizam je stanje u kojem žene doživljavaju nenamjerne kontrakcije mišića oko vagine i perineuma, što seks čini bolnim. Često može postojati okidač za ovo stanje, a bolan odnos zbog genitourinarnog sindroma menopauze može biti takav okidač. Kako bi pomogla ženama s vaginizmom, kao liječnik propisujem vaginalne dilatatore za vlastitu upotrebu, polako povećavajući veličinu dilatatora onoliko koliko pojedina pacijentica može podnijeti. Smatram da ti tretmani najbolje djeluju u kombinaciji sa psihoseksualnom terapijom. Također je važno liječiti učinke niskog estrogena, obično korištenjem vaginalnog estrogena.

Genitourinarni sindrom menopauze izraz je koji se koristi za opisivanje simptoma donjeg urinarnog i reproduktivnog trakta koji se javljaju zbog niske razine estrogena. Vaginalna atrofija je dio ovog sindroma jer se brojni estrogenski receptori nalaze u vaginalnom tkivu. Kada razina estrogena počne padati oko menopauze, tkivo se stanji i gubi potporu kolagena. Ono blijedi, a proizvodnja prirodnih izlučevina i mliječne kiseline se smanjuje, što omogućuje povećanje nezdravog rasta bakterija. Posljedica je suhoća, svrbež, bolan odnos i povećanje potencijalnih infekcija (kao što su infekcije mokraćnog sustava). Isprobajte jednostavne tretmane, kao što su redovite hidratantni kreme za rodnicu i lubrikanti. Ne preporučujem ispiranje vagine jer ono obično uzrokuju smanjenje “zdravih” bakterija. Korištenje seksualnih igračaka u ovoj situaciji također je često od pomoći, jer povećanje protoka krvi u tkivu može pomoći kod gore opisanih simptoma.

Međutim, najučinkovitije je razmotriti nadomjestak estrogena u obliku vaginalnih estrogenskih proizvoda, kao što su pesari, kreme ili prstenovi. Mnoge žene osjete značajno poboljšanje simptoma kada započnu liječenje.

Tekst, foto: PR

Prethodni tekst – NAŠA JE ISABELLA PROBALA OMNI-BIOTIC® 6, DONOSIMO DOJMOVE!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci