Svemir i inovacije s počasnim gostom Anatolijem Artsebarskim 
S

U subotu, 7. ožujka 2020. u RiHub-u u Rijeci s početkom u 18h održat će se II. događaj „Fireside Chat & Networking” Startup Grind Rijeka, riječke podružnice najveće neovisne startup zajednice u svijetu, koja aktivno educira, inspirira i povezuje više od 2 milijuna poduzetnika u 600 gradova iz 125 zemalja. Osnovan u Silicijskoj dolini (SAD), Startup Grind je pomogao milijunima poduzetnika da izgrade svoje poslovanje, povežu se sa strateškim partnerima i osiguraju financiranje. Startup Grind Rijeka, čiji je direktor Gabriella Marčelja, zalaže se za promociju grada Rijeke i regije kao Tehnološkog centra Hrvatske, a ove subote tema događaja bit će u fokusirana na „SVEMIRU I INOVACIJAMA“. Startup Grind njeguje startup ekosustave kroz događaje, medije i partnerstva s organizacijama kao što je Google for Startups i Heroku. Zahvaljujući podršci lokalnih i međunarodnih partnera, cilj Startup Grind Rijeka je educirati i nadahnuti mlade, tvrtke i šire građanstvo da učine više, bolje te da se pripreme za izlazak na međunarodni nivo.

Hrvatska ima potecijal da postane tehnološki lider u zemljama Centralne i Južne Europe. Ljudski resursi su najveći kapital kojeg Hrvatska i Rijeka moraju iskoristiti kako mladi i građanstvo ne bi trebali odlaziti iz zemlje da bi nešto postigli. Razvijajući tehnološke inovacije pridonijeli bismo novim procesima razvoja i unaprijeđenju standarda, time stvarajući uvijete rasta unutar same domovine” – idejna je zamisao direktorice projekta Gabrielle Marčelja te ujedno i glavna motivacija zbog kojeg je SG Rijeka lansiran. Sklopljena partnerstva služe i da bi se potakla sveučilišta i mlade ljude na učestvovanje u sličnim programima, proaktivnost na lokalnoj razini te koncipiranju inovativnih rješenja kako bi se takav modus operandi uključio u akademski program svih hrvatskih sveučilišta. Kamen temeljac Startup Grind globalne zajednice su mjesečna događanja u kojima sudjeluju uspješni lokalni osnivači, inovatori, edukatori i investitori koji dijele svoj know how na putu izgradnje velikih tvrtki.

Na drugom riječkom izdanju Startup Grind gostovat će legendarni Anatoliy Artsebarsky, pilot-kozmonaut, koji je u jednom svemirskom letu proveo gotovo 5 mjeseci u svemiru. Sudionici događaja imat će priliku pobliže se upoznati sa svemirom te inovacijama u inženjerstvu sa poznatim kozmonautom, koji je proveo 144 dana u svemiru i 33 sata u otvorenom svemiru. Ukupno vrijeme letenja broji mu više od 3600 sati, dok skokova padobranom – 48. Artsebarsky je pilot-kozmonaut koji je savladao vožnju 35 tipova zrakoplova.

Nagrađen titulom Heroja Sovjetskog Saveza, medaljom “Za zasluge u svemiru”, 11 medalja i drugim karijerskim dostignućima, Artsebarsky je izgradio svemirski toranj za korištenje s upravljačkim modulom. Kao pilot-kosmonaut od 1985., instruktor te istaknuta znanstvena ličnost, Anatoliy je često spominjan u mnogim ruskim i holivudskim filmovima (Gravity sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyjem).

„Iznimno smo oduševljeni da će Artsebarsky doći upravo u Rijeku, jer se od takvih ličnosti može puno toga novoga naučiti, a posebice od svemirskog heroja kao što je Anatoliy Pavlovich, koji je zaslužan za napredak u istraživanju svemira i Zemlje kao takve te koji je svoju životnu karijeru proveo na relaciji Zemlja-svemir. Stoga, pozivaju se svi građani Rijeke i šire da dođu saznati nešto više o tome kako funkionira svemir te inovacije u inženjerstvu.“ – istaknula je Gabriella Marčelja.

Ulaz je slobodan uz prethodnu registraciju: https://www.startupgrind.com/events/details/startup-grind-rijeka-presents-startup-grind-hosts-anatoliy-artsebarsky-cosmonaut-and-international-captain-of-a-space-station/#/, a više o samom gostovanju i eventu možete pronaći na https://www.facebook.com/events/830726374109403/?active_tab=about

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci