Svečano je predstavljen Livio Benvenuti, nova linija vina vinarije Benvenuti
S

Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, predstavili su javnosti na svom imanju u pitoresknom Kaldiru novu liniju vina naziva Livio Benvenuti. Linija Livio Benvenuti sastoji se od dva vina, malvazije i terana i nasljednik je dosadašnje linije Anno Domini.

Naziv smo posvetili ocu, osnivaču vinarije i pioniru modernog vinarstva Motovunštine” istaknuo je u govoru Albert Benvenuti, a Nikola je dodatno pojasnio: “ Linija koja se nekada zvala Anno Domini je zaslužna za mnoge naše uspjehe poput platinastih medalja na Decanteru ili trofeja na IWC-u. Zaključili smo da je toliko stasala da u arhitekturi našeg brenda traži značajniji vizualni i stilski odmak od osnovne linije. Kako ta oba naša vina, Teran i Malvazija, nisu single vineyard, već su dobivena od različitih premium položaja Motovunštine zbog težnje da se svake godine postignu savršeni balans i zrelost, vjerujemo da upravo ona najvjernije izražavaju potencijal i karakter rodnog nam Kaldira i Motovunštine.

Kako je naš otac bio veliki poticatelj da se vina Motovunštine baziraju na tradicionalnim sortama našeg kraja smatrali smo da je nazvati tu liniju njegovim imenom najprimjereniji izbor.“

Prvijenci nove linije su Teran Livio Benvenuti 2019 i Malvazija Livio Benvenuti 2021. Život nove linije od samog početka je krenuo s velikim uspjehom, jer je teran na ovogodišnjem natjecanju Vinistra osvojio šampionsku titulu najboljeg terana u Istri. Vinski publicist i međunarodni vinski sudac Saša Špiranec je prilikom predstavljanja istaknuo da se po njegovom mišljenju ne radi samo o promjeni naziva i dizajna linije nego i o vidljivom stilskom i kvalitativnom iskoraku.

Osobito kada je u pitanju malvazija. “Za teran možemo reći da nastavlja put izvrsnosti koji su Benvenutiji utabali u prethodnom desetljeću, nijansu je uvjerljiviji, zreo i bogat, s gotovo savršenim kiselinskim i taninskim balansom, karakterističnim za velika vina, ali malvazija je iskorak u novo, do sada neistraženo područje kada je u pitanju Motovunština. Istovremeno je raskošna i elegantna, intenzivnog malvazijskog teka bez utjecaja drva, s obiljem svježine, dugačkog i kompleksnog finiša s mineralnom notom na retrookusu. Jako dobro je iskoristila potencijal iznimne 2021. berbe i dala možda najbolju malvaziju u povijesti obitelji Benvenuti do sada.”, zaključio je Špiranec.

Predstavljanju je nazočio i legendarni novinar Željko Žutelija koji je evocirao uspomene na pokojnog Livija Benvenutija i prisjetio se samih početaka vinarije i odabira položaja gdje će se saditi vinogradi na jednoj od najviših pozicija u Istri. Istaknuo je da su vizija, nenametljivost i skromnost bile njegove odlike, koje su i njegovi sinovi naslijedili te da su, iako su završili fakultete ekonomskog usmjerenja, ipak odlučili ostati kod kuće i nastaviti baviti vinogradarstvom kao životnim pozivom.

Prisutne goste je zabavio talentirani glazbeni duet Little Whisper, a za hranu su se pobrinuli Emil Sošić sa svježim kamenicama, Deni Srdoč s nadahnutom ribljom salatom, Vinko Frlan iz stancije Kovačići s rižotom od šparoga, skute i čvaraka, Nevio Sirotić iz Toklarije s istarskom maneštrom, obitelj Benvenuti s istarskim pršutom i domaćim kobasicama i Olea catering s finger foodom.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – U Opatiju stiže festival koktela – Imperial Spirits Festival! Koga vodite sa sobom?

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci