Sve što (ni)sam znala o majčinstvu i neke dobre ideje – Marija Mažar
S

Jesam li dobra majka? Jesam li to mogla bolje? Je li u redu da radim i volim svoj posao i umjesto što radim nisam s klincima?

Odgajam li ih dobro? Joj, jesam li se dobro postavila?

Kad da prestanem dojiti, je li sebično da prestanem sada? Trebam li ih pustiti da gledaju televiziju? Je li u redu da se ja njima ispričavam, rušim li si tako autoritet? Što da im dam da se igraju?

MAJČINSTVO ULOGA S BEZBROJ PITANJA

S mojom najljepšom ulogom dobila sam sigurno najopipljiviji smisao svog života, pa tako dva puta u razmaku od tri i pol godine, dobila sam snagu za koju nisam znala da imam, a koja mi sad itekako koristi da se izborim za sebe što prije nisam znala ni mogla. Dobila sam želju koju nisam znala da posjedujem da budem uspješna, dobra, staložena, u svakom pogledu. Dobila sam razlog da budem pozitivna, da mijenjam svoj mikrosvijet na bolje, da vjerujem, da radim, da stvaram.

Jer želim da moja djela  i način života budu moja poruka mojoj djeci.

No, na stranu svo to glorificiranje majčinstva, dobila sam s tim mojim najslađim životnim paketićima i tisuće pitanja, dvojbi, strahova, izazova. Dobila sam onu poznatu grižnju savjesti jer kakva sam ja to majka ako radim umjesto da sam s djecom za vikend, a onda okret – kad sam s njima imam grižnju savjesti jer ona super ideja baš želi da ju ostvarim. Aaaaah!!!! Naučila sam kontrolirati koliko-toliko sva ta stanja, no ne bez puuuuno rada na sebi i preodgaja same sebe.

DJECA VIDE. UPIJAJU. POSTAJU.

Uz te dvije male glave spoznala sam o sebi, posljednjih sedam i pol godina,  više nego svih onih godina života prije njih. A spoznala sam nešto i o samom odgoju. Mogu ja pričati i pričati i pričati, no djeca uče ono što djeca vide.  I to mi nekad apsolutno ide u prilog, a za neke stvari sam se morala i pomučiti da dam dobar primjer. Naravno da ima smisla govoriti im i poticati čitanje kad i mamu vide s knjigom pa tako Nisa već sada iza sebe ima lijep broj naslova u kolekciji.  No, imam i ja drugačijih iskustava kao recimo jednom prilikom objašnjavala sam Noelu da nije zdravo jesti slatko navečer. „Ali i ti mama papaš kekse svaku večer“, lijepo mi je dijete reklo i otvorilo oči.

Djeca vide. Djeca upijaju. Djeca postaju.

Odrasla sam u obitelji gdje nas je petero djece  (pozdrav Igoru, Ivi, Antoniju, Ani Moreni ?) tada nisam imala osjećaj da je mojoj majci majčinstvo izazov. Ona je sve radila i još radi nekako spontano i prirodno, no vremena su promijenila i cijeli sustav vrijednosti i obaveza bitno je drugačiji od dana kad smo mi bili bezbrižni, mali, sretni i radoznali. Društvene mreže, mediji, osjećam  težinu svih tih vijesti i često ih iz osjećaja da svoju djecu zaštitim stavljam ih u drugu krajnost. Zaboravljam sam da su oni ono što jesu. Djeca. I da se trebaju: igrati, prljati, padati, smijati, skakati, zabavljati, međusobno posvađati i miriti.

Jeste li primijetili kako to kod njih traje kratko? Svađa i zaborav i odmah igra. Toliko možemo učiti od njih…

No, kad smo kod učenja, shvatila sam da nikad neću sve znati i biti spremna i da je to sasvim u redu. Naučila sam da imam još puno za učiti, naučila sam da je lakše kada se nađu mame istomišljenice pa čuješ njihova iskustva, podjeliš neki svoj dan, neki svoj loš tren, to su oni koje ne stavljaš na Facebook.

Naučila sam da učim. I da tim našim malim čudima možemo stvoriti fantastičan svijet  i dati im fantastične šanse. No, moramo biti spremni otvoriti svoja srca na nove spoznaje  i nove načine jer onaj tko spozna da uvijek može bolje i više uvijek će, logično, napraviti  bolje i više. Iskreno, puno bi je pomogao NTC program, ono jako bitno, ne samo da sam naučila neke mudrosti, nego sam i dobila potvrdu za neke stvari da sam na pravom putu, a to mi je itekako trebalo, više možete saznati i na LINKU.

Majčinstvo je najljepša, ali i najzahtjevnija uloga.

Imam i ja svoje male tajne, osim mami istomišljenica, moja je tajna da sam u stalnoj potrazi za novim znanjima i idejama. A jedna mi se jako jako svidjela i potakla me da svoju kolumnu posvetim majčinstvu.

OVO JE NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE. EDUKATIVNI CENTAR PLANET MAŠTE U RIJECI.

Prije nekoliko mjeseci jedna mi je prijateljica u neformalnom razgovoru gdje smo izmenjivale poslovne ideje i majčinske radosti i ludosti spomenula Edukativni centar Planet mašte po NTC programu koji je nedavno krenuo s radom u Rijeci. Bila je oduševljena tada I znate što?! I dan danas ne skriva oduševljenje dok mi priča o indivualnom pristupu rada, načinu učenja, odnosu s djecom I roditeljima.  Od imena koji mi je zazvučao baš nekako primamljivo do još bitnijeg dijela načina rada s djecom, ne mogu opisati koliko mi je bilo drago da i naš grad ima jedno takvo mjesto. Znam da ste sad znatiželjni, svakako zavirite u PLANET MAŠTE, svidjet će vam se, sigurna sam!

A sada I ja imam jako dobar  povod da pišem o ovome.  NTC Hrvatska i Edukativni centar Planet mašte organiziraju  predavanje dr. Ranka Rajovića, 07.02., na Kastvu, u Sportskoj dvorani. Dr Rajovića pratim već jako dugo i on je jedan od onih čije intervjue proslijeđujem viber porukama prijateljicama (I mužu ?) jer on tako jednostavno, a tako staloženo sve objasni. Dr. Ranko Rajović jedan je od najpoznatijih stručnjaka za razvoj inteligencije kod djece te istaknuti stručnjak po pitanju metoda odgoja koji je utjecao na velik broj djece I obitelji. Kad bih sada ulazila u zasebne teme koje su me se dojmile I metode koje sam počela primjenjivati kolumna bi prerasla u knjigu, a to ne želimo.

Želimo samo biti najbolji roditelji, dobri sebi I dobri našoj djeci. Vjerujem čim čitate da ste vrlo osvješteni I ne sumnjam da svoj poziv odrađujete jako dobro, no nekad nam samo jedna rečenica može kompletno promijeniti percepciju odnosa, neki dio s kojim se malo natežemo I pomoći nam. Ja znam gdje ću biti 07. veljače,

vrijeme je danas najveći luksuz, a vrijeme potrošeno na edukaciju najveća je investicija.

Vidimo se na Kastvu ili va Kastve, nisam sigurna? Ali sam sigurna da ću baš tamo uskoro biti u tom terminu.

Očekujem da mi I vi javite vaše dojmove, dogovoreno? Dogovoreno. ?


Pripremila: Marija Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci