ZTC

Ne znam za vas, no mene osobno spontano počinje hvatati lagana nervoza, možda čak i trema, kada kalendar pređe sredinu kolovoza. Lako je moguće da je to navika  od školskih dana, kada je ovaj datum nagoviještao skori povratak u školske klupe, pa ipak svake je godine slična prič”. aalazim se s društvom, svi se čudom čudimo: “Pa gdje su prošla skoro tri mjeseca?”, spontano započinje planiranje zimskog godišnjeg odmora i blagdana i odjednom shvatiš da je ljeto gotovo. 

ZTC

Navečer moraš nositi jaknu, na more trebaš otići u najtoplije doba dana, dani su postepeno sve kraći, a ljetnih događanja je sve manje. Iako je preda mnom više od mjesec dana “odmora” pred povratkom na fakultet, moram priznati da je ovo ljeto, baš kao i svako drugo, projurilo nevjerojatnom brzinom. Stoga nije čudno što se povremeno pokušavaš prisjetiti gdje si sve bio, jesi li ga maksimalno iskoristio, što je moglo biti drugačije, bolje i slično. No, na kraju krajeva tako je baš sa svime u životu. Svake večeri mogli bismo reflektirati dan iza nas, razmisliti na čemu smo zahvalni, zašto nas je taj dan usrećio i što je moglo biti još ljepše. 

Razmišljala sam o ovome neko vrijeme i shvatila da je možda upravo to i potrebno – da sami za sebe uzmemo trenutak i razmislimo o ljetu iza nas baš kao i jeseni koja tek dolazi. Ako želite, možete razviti omiljene fotografije s ljetovanja izraditi kolaž ili fotoalbum ili jednostavno provesti neko vrijeme samo se prisjećajući svih prekrasnih uspomena koje ste stvorili ovog ljeta. U trenutku ćete shvatiti da je to bilo još jedno ispunjeno i čarobno ljeto, posebno na svoj način, baš kao i svako do sada.

Kada razmišljam o tim posljednjem tjednima ljeta pitam se što još učiniti kako bi se ovo ljeto na pravi način “zaokružilo”. Razmislite postoji li još nešto sa “ljetnog popisa” što želite ostvariti. Možda je u blizini omiljeni koncert ili festival koji želite posjetiti. Pokušajte okupiti prijatelje i zajedno otići negdje na jednodnevni izlet i iskoristite posljednja kupanja na maksimalan način i uhvatiti još malo “boje”. Posjetite još jednom omiljeni restoran i kušajte najdraži koktel i sladoled.

Na kraju krajeva, jesen donosi svoje čari i već s prvom burom ćete se zaljubiti u šalove i čizmice i otkriti kako su vam nedostajali ovih nekoliko mjeseci. Uostalom, život se ne sastoji u iščekivanu ljeta već življenja u trenutku. Zato iskoristite ovaj period ne kao posljednje dane ljeta, već uživajte punim plućima u životu baš kao i svakog drugog dana.

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Ivor Mažar

Kancelarija bar