STILUETA X PIVNICA CONT Savršeni zalogaji jeseni pod krošnjama divljih kestena.
S

Jesen je mnogim umjetnicima doba najveće inspiracije. Dok priroda oblači novo ruho, dan predaje noći više dragocjenih minuta, budi se želja da se smirimo i umirimo. Da nahranimo srce i dušu, ali i nepce koje čežne za nekim intrigantnijim okusima. Jesen je i mnogim kuharima koji su umjetnici okusa doba najveće inspiracije što nam potvrđuje i ova priča.

Upravo neki drugačiji okusi kriju se u namirnicama koje dama jesen najljepše servira. A dama jesen na Kvarneru izgleda neodoljivo. Prepoznatljive plave i zelene boje poprimaju narančaste nijanse i u svako doba dana naš kraj poprima dozu posebne magije. Osjeti se ona u zalascima sunca koje tone u san u obroncima Učke, osjeti se to na Korzu koje postaje “zlatnasto”, osjeti se to na riječkoj tržnici, a osjeti se to i jednom od najljepših dijelova grada – na Contu.

Šarm riječke jeseni neodoljiv je na Contu

Riječki Cont ima ono nešto. Na momente to je jedini dio grada u kojem ćete osjetiti čak i onaj poznati “pariški šik”, jednostavno, kroz dan Cont diše u drugačijem ritmu. U super ritmu diše i popularna Pivnica Cont, pozvani smo probati marende i jesenski meni, ali prije nego smo se dali u degustaciju obišli smo prostor. I izrazito je cool!

Pivnica Cont servira fine zalogaje, ali i nostalgične riječke uspomene

Ne znam jeste li upoznati s interijerom, ali svojevrsni je muzej koji priča priče o našem gradu. Osjeti se sva ljubav i pažnja vlasnika jer od poda do stropa cijeli je prostor ispunjen detaljima! U pivnici se tako nalazi Modiano špil karata, talijanska firma jedno je vrijeme imala podružnicu u Rijeci i špil karata datira upravo iz tog doba! Na zidu ćete pronaći i originalne karte grada Rijeke, samo jedan pogled bit će dovoljan da shvatite kako se grad itekako mijenjao. U jednom od izloga stoje plakati koji podsjećaju na zlatno doba disca u ovim krajevima.

Ipak, iako je prošlost zanimljiva i svakako će vas zabaviti, sadašnjost uz ukusne zalogaje je još zanimljivija!

Nakon vremenskog vremeplova – gastro senzacija.

Naša degustacija počinje marendama po kojima je pivnica Cont i poznata.

Prvo jelo – tjedne marende – Piletina u umaku od vrganja s domaćim njokima

Ako smijem iskreno, a smijem, ovo jelo je moj favorit! Neočekivano osvježavajući aftertaste, njoke i inače volim, a još kad su domaći… Jednostavno, a opet puno okusa i drugačije!  Super!

Drugo jelo – tjedne marende – Teletina pod pekom

Iako sam bila manje inspirana nego kod piletine, priznajem javno – bila sam u zabludi. Mekano, lagano, ukusno, onaj koji me fotografirao aka moj muž ovom je jelu dao čistu peticu! Ovom jelu vraćam se kad dođem u fazu – jako gladna. 🙂

Treće jelo -mjesečni meni –  Svinjski ombol u umaku od buče s kroketima

Da ste mi vidjeli izraz lica prilikom prvog zalogaja sve bi vam bilo jasno! Jako, jako fino! Nisam znala da je buča toliko zanimljiva kao namirnica, umak je nekako poseban, ombol odličan, a kroketi s njima i inače imam problem, ne mogu ih stati jesti dok ih sve ne riješim, tako je bilo i sada. Ovoga mjeseca Cont će me samo radi ovog jela sigurno vidjeti još koji put.

Četvrto jelo – mjesečni meni – Veganske lazanje sa šumskim vrganjima i bešamelom od buće

Jako me veseli da Cont u ponudi ima veganska jela. I inače sam pobornik lazanja, još od života pod maminim krovom, lazanje su mi jelo koje me “vraća doma”. Ove lazanje me možda ne vraćaju doma, ali ću se radi njih vratiti u Cont jer su mi bile baš po guštu.

Naravno da će vaše zalagaje pratiti ukusne pive, vina, ali ono što bih ja izdvojila su i fine rakije. Za Fiumanku i Fiumana već svi znaju, upravo smo uz cheesecake i vegansku tortu te spritzeve na bazi spomenutih pića zaključili ovaj dolazak.

Napomenut ću još i kako je u pivnici Cont plaćanje isključivo kartično što s jedne strane pojednostavljuje uslugu, a s druge djeluje mi modernije i nakon cijele priče s pandemijom – više higijenski.

Stvorite uspomene pod krošnjama divljih kestena

Želim vam da u jesen upišite čim više lijepih trenutaka. Da si dopustite uživati u bojama, ali i okusima koje ovo godišnje doba nježno servira u našem zavičaju, a zatim i na tanjurima. Po tanjur dobrih okusa vratit ću se drugi put s cijelom obitelji, djeca mogu uživati jer je prostrano, ograđeno,  a mi odrasli možemo uživati jer je ugodno! Pod krošnjama divljih kestena možda leže neke vaše nove uspomene. Mi jedva čekamo ispisati neke naše…

Sadržaj je nastao u suradnji s pivnicom Cont, tekst i dojmovi su isključivo autorski.

Pivnica Cont, Šetalište A.K. Miošića 1, 51000 Rijeka
Telefon: +38551 282 374

Tekst: Marija Mažar / Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci