Stilueta intervju: Stan kao iz časopisa ljubav je na prvi pogled
S

Visoka estetika, profinjenost, neodoljiv dizajn i četveročlana obitelj – sve to čini stan koji nam je zapeo za oko. Iako na Instagramu My Pretty Mess, ovaj je stan sve samo ne mess. Razgovarali smo s Ingrid Jančec, majkom i suprugom koja je ženska kreativna snaga ovog prekrasnog stana. Danas razgovaramo o ljubavi prema dizajnu, lijepim stvarima uz poneki savjet za sve one koji se upuštaju u renoviranje.

Draga Ingrid, prije svega čestitke na prekrasno uređenom stanu. Prije nego saznamo više, zanima nas što je Ingrid željela biti kao mala djevojčica? Je li eksperimentiranje s dizajnom interijera nešto u čemu si odmalena uživala ili se ljubav prema tome rodila kasnije?

Najprije, puno hvala na lijepim riječima vezanim uz naše uređenje interijera. I kao malu me privlačio interijer. Od kada znam za sebe uređivala sam svoju sobu, selila namještaj, birala dekoracije i već tada uživala u tome. Do sada nisam o tome razmišljala, ali da, definitivno sam od malena eksperimentirala s dizajnom interijera.

Kako ste se odlučili na renovaciju? Čime ste se vodili odmah na početku?

U 15 godina braka, kuću smo renovirali u više navrata. Sve renovacije dogodile su se spontano i vodile jedna drugoj. Ona zadnja, najveća renovacija  bila je pred 2 i pol godine. Tada smo dodali jednu dječju sobu i dječju kupaonicu, rušili zidove, mijenjali instalacije i neke dijelove kuće potpuno promijenili. Odmah na početku vodili smo se time da će to biti i je naš dom, te da osim estetike moramo misliti i na funkcionalnost prostora. Na kraju krajeva, četveročlana smo obitelj i željeli smo da svi imamo neki svoj najdraži kutak i da se i dalje u njoj osjećamo onako kao bi i trebali – najsigurnije i najudobnije.

Kako biste opisali stil uređenja vašeg stana?

Teško je opisati naš stil uređenja jer prevladava miješanje stilova. Time smo dobili toplinu, autentičnost i udobnost. Tako imamo stari namještaj spojen s novim, kupljen s ručno izrađenim. 

Moramo priznati kako sve izgleda filmski! Odakle inspiracija za uređenje?

Inspiraciju za uređenje najčešće crpim u komadima namještaja koje već imamo. Zvuči pomalo čudno, no volim zamišljati namještaj koji već imamo u možda drugoj kombinaciji, boji ili prostoriji. Naravno, danas u doba Interneta nezaobilazan je i Pinterest.

Je li dizajn interijera nešto s čime se i profesionalno bavite?

Više puta našla sam se u situaciji kako intenzivno razmišljam da mi je želja i profesionalno se baviti upravo dizajnom interijera, no za sada to nije slučaj. 

Trenutno radim kod svoje sestre u fitness studiju Fitlife također divan posao koji me veseli i ispunjava.

Nekoliko savjeta prije samog uređenja. Na što sve treba obratiti pažnju?

Moj savjet prije uređenja interijera bio bi ne slijepo pratiti trendove. Investirati u kvalitetne materijale koje ćete koristiti duži niz godina; podovi, keramika, kuhinja…samo su neki od primjera gdje se ne isplati štedjeti. Isto tako, dati veliku važnost svjetlosti u prostoru, koristiti jasne i svijetle boje na sjevernim stranama prostorije, dok se na južnim možete malo poigrati, a tople boje ostavite za zapadnu stranu. Kako ni svakoj ženi ne pristaje jedna haljina, tako ni svakom prostoru ne pristaje ista garnitura, stol ili pak neki drugi dio namještaja koji ste možda negdje vidjeli ili je trenutno in.

Što dizajn interijera znači za vas? Kako se osjećate kada preuređujete?

Dizajn interijera u meni budi najvećeg kreativca i radnika. Teško mi je opisati kako se osjećam kada preuređujem s obzirom da je to sastavni dio mog života. Nerijetko imamo period kada na mjesečnoj bazi mijenjamo namještaj, izrađujemo ili pak prenamijenimo. 

S obzirom da ste većinu namještaja izradili zajedno sa suprugom, stan još više dobiva na autentičnosti. Znači li to da oboje uživate u dizajniranju?

Naravno da oboje uživamo u dizajniranju, planiranju, izrađivanju i uređivanju jer nemoguće bi mi bilo puno ideja provesti u djelo da upravo suprug nije taj koji ima toliko iskustva, znanja i na kraju ljubavi prema izradi namještaja. Oboje smo zaljubljenici u lijepe interijere i više manje se složimo u svemu. 

Što smatrate svojim najvećim uspjehom? Na što ste najviše ponosni?

Najponosniji smo na svoju djecu, njih smatramo našim najvećim uspjehom. Nadamo se da ćemo i na njih prenijeti ljubav prema estetici, radne navike te skromnost. 

Čekaju li stan neke nove renovacije ili ste zadovoljni kako sve skupa izgleda?

Mislim da mi nikada nećemo stati s renovacijama, bile one manje ili veće. Uvijek smo zadovoljni učinjenim ali također uvijek imamo nove projekte. Ne znam ima li dio kuće za koji nemamo ideju i želju za promjenom.

Uvjereni smo da su riječi suvišne. Fotografije stana govore same za sebe, a nas je oduševila visoka doza estetike i jednostavnosti koje su rezultirale pravom malom oazom kojoj bismo se iznova rado vraćali.

Foto: Instagram profil @myprettymess

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci