Stilueta intervju: Sanja Lujić Pirc otkrila nam je sve o edukativnoj slikovnici “Pčelica Nelica”
S

Komunikacija je vrlo važna u odrasloj dobi – u poslu, prijateljstvu, partnerstvu, obitelji.. Ona je ključ svega, stoga je važno naše najmlađe učiti od najranije dobi kako pravilno komunicirati i na koje načine ulaziti u interakcije s ostalima.

Kako bi pomogla upravo djeci koja su u početnim stadijima učenja komunikacije, Sanja Lujić Pirc napravila je edukativnu slikovnicu upravo o – komunikaciji.

Razgovarali smo sa simpatičnom Sanjom o njenoj slikovnici

Sanja Lujić Pirc pedagoginja po struci koja trenutno predaje u Visokoj poslovnoj školi PAR kao predavač kolegija Poslovno komuniciranje. Voditeljica je ureda za odnose s javnošću tako da se bavi komunikacijom zapravo od 0-24.

Prije mjesec dana objavila je edukativnu ilustriranu slikovnicu za djecu s preslatkim nazivom ”Pčelica Nenica”. Razgovarali smo s autoricom, a ona nam je rekla kako je došla na ideju, otkud ime slikovnice, je li namijenjena samo i isključivo djeci i mnoga ostala pitanja…

Kome je Pčelica Nenica namijenjena?

Prvenstveno je slikovnica namijenjena za predškolsku dob i niže razrede osnovne škole. Budući da je to edukativna ilustrirana knjižica o komunikaciji i prijateljstvu, na kraju je kratki dio za odrasle. Tako želim upoznati s komunikacijskim stilovima ali više komunikacijskog sadržaja za odrasle se može pronaći na blogu pčelicanenica.com.

Otkud je došla ideja za slikovnicu za djecu s obzirom na to da radite s odraslima?

Imam kćer od 8 godina i svakodnevno pokušavam raditi na komunikaciji s njom. U slikovnici je jedan dio koji se baš bavi Mara Tara pita, gdje pokušavamo osvijestiti klincima kako izraziti svoje osjećaje. Njih moramo komunicirati jer nitko nema čarobnu kuglu i ne može znati što mi osjećamo. Ako smo ljuti, ako to ne kažemo na lijep način i obrazložimo nitko ne može shvatiti pogrešno. Ako nekoga želimo pohvaliti onda je lijepo dati kompliment, ali moramo ga znati i primiti. To je bila motivacija da za tu dob. Komunikacija se mora učiti od najranije dobi. Ljudi znaju tek u kasnijoj dobi osvijestiti komunikaciju, nije ni tad kasno ali hajdemo se potruditi da ju učimo od najranije dobi.

Edukativna slikovnica

Što Vas je inspiriralo da joj date ime Pčelica Nenina?

Moj pokojni tata se zvao Neno i on se iz hobija bavio pčelicama. Obožavao ih je, radio je najfiniji med i medicu! Imala sam potrebu učiniti nešto na što bi on bio ponosan, nešto u spomen na njega.

Koji su sve likovi i jesu li povezani s nečim iz Vašeg života?

Imamo Pčelicu Nenicu, Mara Tara, Kikač Emil i Patuljak Sivko. Svaki od tih likova ima svoju priču. Patuljak Sivko je dobronamjeran ali zna imati svoje minute u kojima bude mrgud, on je poput moje kćeri Dore. Ona je krasna i pristojna a kad ju nešto pukne ona je moj Patuljak. Kikač Emil je isto inspiriran mojom Dorom, kad je bila mala vidjela je cvrčka kojeg je nazvala Kikač Emil i svaki dan smo morali njemu trubiti. Svaki lik se poseban na svoj način, ima svoj karakter i osobnost i od svakog možemo nešto naučiti.

Koliko je trajao sam proces stvaranja slikovnice? Nije u pitanju samo pričica za djecu već je bilo potrebno smisliti sve te razne i primjerene zadatke za djecu.  

Priča sama po sebi je bila brzo napisana, imala sam ideju i znala sam što želim. Najviše vremena je otišlo na ilustriranje i na osmosmjerke, to nije bilo jednostavno za napraviti. Kada sam to sve realizirala i posložila, onda sam zaokružila cijeli projekt. Što se tiče ilustracije, Dora Filipović je započela ilustracije no tu je prste uplela pandemija, pa je teško bilo pronaći nekoga tko će nastaviti njen rad. Srećom, pronašla sam Maju Grčki koja baš studira ilustraciju u Sloveniji i ona je prihvatila taj izazov i uspjeli smo cijeli projekt privesti kraju.

Foto: Ivor Mažar

Kakav je feedback od djece nakon što su pročitali slikovnicu?

Imam jako puno pozitivnih reakcija, slikovnica se čita po cijeloj Hrvatskoj, što me jako veseli. Budući da je ipak napravljena i za zabavu i za učenje, potrudila sam se napraviti razne zadatke- završiti priču, nacrtati sebe, obitelj, prijatelje.. Roditelji mi kažu da su djeca jako uzbuđena i da smišljaju kako će završiti priču i ostale zadatke. Jedna mama je rekla da djevojčica čim je došla kući se odmah ulovila slikovnice i počela crtati. Poanta je bila ne samo da se pročita priča i vrati na policu, već da roditelj ili nastavnik priča o tome, i da aktivno sudjeluju u tome.

Podnaslov je ”Cvijet s crnom laticom” što to znači? Hoće li biti još nastavaka?

Cvijet s crnom laticom označava nešto što je bilo teško pronaći, ostvariti, ali niste odustajali od potrage, ostvarenja te želje? Zapravo se u slikovnici pokušava doći do njega. Planiram napraviti još nastavaka definitivno!

Gdje se može kupiti Pčelica Nenica i po kojoj cijeni?

Dostupna je u galeriji Poneštrica po cijeni od 39 kuna. Također imamo i svoj webshop u koji,ako zavirite, i odlučite se na kupnju dobit ćete razne poklončiće.

Sanja nas je definitivno inspirirala, rad s djecom na području komunikacije jedno je divno područje u kojem ima posla. Stoga požurite na webshop i poklonite svojem djetetu ovu veselu slikovnicu iz koje ćete svi zajedno puno naučiti.

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci