Stilueta intervju: Prekrasan dom riječke obitelji Šestan
S

Lijepo uređeni životni prostori naša su omiljena inspiracija. Svatko ima svoju ideju, svoj stil i svoju viziju prostora u kojem želi boraviti i upravo je to ono što nam odmah zapne za oko – činjenica da je netko svoje želje pretvorio u stvarnost koja ga svakodnevno okružuje. Upravo u takvoj stvarnosti živi i riječka obitelj Šestan. Kako je sve započelo i čime su se sve vodili pri uređenju stana, otkriva nam Valentina Šestan, ženska strana kreativnosti ovog prekrasnog prostora.

Draga Valentina, stan vam je prekrasan. Prvi nam pogled na njegove fotografije daje dojam prozračnosti i jako ugodne atmosfere. Koja je tajna?

Zapravo nema neke tajne, jer ono što je mene vodilo cijeli put kroz uređenje našeg stana je jednostavnost i minimalizam po pitanju velikih komada namještaja, da dobijemo upravo tu prozračnost i neutralne boje.

Paleta boja je vrlo jednostavna – bijela, zlatna, smeđa uz malu dozu sive. Kako ste se odlučili baš za te boje? Što ste htjeli postići?

Da, paleta boja je jednostavna… najviše iz razloga sto smo se odlučili za upečatljiv drevni pod, koji je jednostavno tražio svijetli namještaj da bi došao do izražaja. Zlatnim detaljima poput ručno oslikanog zidnog murala i zlatnim i drvenim dekoracijama, podignuli smo prostor na malo veću razinu, i rekla bih, unijeli malu dozu luksuza.

Kako ste se odlučili na renovaciju? Koja je bila prva misao nakon te velike odluke?

Ovo je zapravo stan, gradnja 80ih godina, gdje je moj muž odrastao i bila je opsežna i prijeko potrebna renovacija s kojom još uvijek nismo ni potpuno gotovi. 

Sve izgleda kao iz časopisa – profinjeno i elegantno. Odakle inspiracija?

Inspiracija je svuda oko nas, volim prirodne materijale, drvene elemente i biljke, a neiscrpni  izvor inspiracije, kako drugima tako i meni, je naravno Pinterest.

Kada se javila ideja i potreba za uređenjem prostora? Bavite li se njime i profesionalno?

Ne bavim se uređenjem interijera, ovo je samo moja ljubav. Zapravo se bavim dizajnom dječje odjeće.

Ima li neki dizajner interijera čiji vas rad oduševljava?

Što se tiče dizajnera interijera, ne bi nikoga posebno izdvojila.

S obzirom da ste prošli cijeli proces renovacije, o čemu mislite da najprije treba voditi računa prije samog preuređenja? Koji je prvi korak?

Naš prvi korak bio je rušenje zidova i prilagođavanje prostora našim željama, iako nismo mogli dobiti u potpunosti sve što smo htjeli, iskoristili smo maksimalno prostor takav kakav je, što je zahtijevalo i namještaj po mjeri, konkretno kuhinju. Ono što smo mogli uradili smo sami, recimo uzglavlje kreveta, krevet kućicu za dječju sobu i slično.

Koje biste savjete dali svima koji se spremanju na renovaciju životnog prostora?

I uvijek kažem, naš dom bi trebao biti ogledalo nas samih, prostor uređujemo za sebe, svoje potrebe i prvenstveno se mi trebamo dobro osjećati u njemu. Nadalje, ne treba se uvijek držati ni konkretno samo jednog stila uređenja, trebamo dati sebi oduška i staviti neki svoj pečat na kraju.

Estetika i smisao za dekor nešto je što se primijeti odmah na prvu gledajući fotografije ovog pravog malog riječkog raja. Da jednostavnost može tako dobro izgledati uvjerili smo se i ovoga puta, u ovoj malo opuštajućoj oazi koja je tako ugodna za gledati, a sigurni smo još ugodnija za živjeti.

Foto: privatni arhiv

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci