Stilueta intervju – Nikolina Marasović, Nija Design nakit
S

U središtu današnje priče stoji brend Nija Design – novi i „mladi“ brend izrade nakita. Iza brenda stoji Nikolina Marasović koja je nakit počela izrađivati sasvim slučajno zbog rođendanskog poklona. S obzirom da se dobar glas daleko čuje, tako se čuo i glas njezinog nakita zbog čega je upravo on, u vrlo kratkom vremenu, postao njezina svakodnevica, ali i opsesija. Kako je sve počelo i zašto bez biranja materijala, lanaca, privjesaka i kristala Nikolina više ne može zamisliti svoj dan, otkrila nam je ona sama u današnjem razgovoru.

Draga Nikolina, drago nam je što na Stilueti možemo čuti priču jedne dizajnerice nakita. Tko je Nikolina i kada se javila ljubav prema dizajniranju nakita?

Meni je jako drago da ste baš Vi prvi s kojima mogu podijeliti svoju dizajnersku priču.

Ljubav prema nakitu počela je zapravo od najranije dobi. Sjećam se da sam još u najranijem djetinjstvu hodala nakićena od glave do pete. Međutim, nikada to  nisam shvaćala kao nešto ozbiljno ili nešto što bih željela raditi u životu. Kao svakoj tipičnoj ženi bila mi je to samo igra ali kada pogledam iz današnje perspektive uvijek me vodio taj kreativni duh.

Moja priča počinje prije dvije godine, totalno neplanski. Poželjela sam kupiti ogrlicu od svarovskih kristala ali nigdje nisam mogla pronaći to što sam tražila. Kada sam shvatila da ogrlicu pronaći neću, počela sam se interesirati za osnove dizajna nakita, za materijale i slično. Pošto je to postala moja opsesija, od dečka sam za rođendan dobila tečaj dizajna nakita. Malo nakon toga se rađa i Nija Design.

Dobar nakit daje jedan poseban pečat i svaka se žena odmah bolje osjeća kada na sebi ima određeni komad nakita. Koji je razlog tome? Što nakit čini tako posebnim?

Nedavno sam negdje pročitala da te nakit predstavi prije nego progovoriš. Nakit je oduvijek bio važan dio kulture, on je kao ¨šlag na torti¨ svakog outfita. Uz poslovni look uvijek zamišljam bisere ili drago kamenje, traperice i obična majica dopuštaju nizanje puno delikatnih ogrlica ili jedan statement komad. Ali ako i ne želite postići nekakav određeni stil nakit je opet odličan izbor za poslati poruku. Broševi Jadranke Kosor su odličan primjer toga.

U životu prođemo vjenčanja, godišnjice, rođendane i nakit je uvijek odličan izbor za poklon. On je vječan i nekada čuvamo komad nakita samo kao lijepu uspomenu, čak iako nema veliku materijalnu vrijednost. Puno ga muškaraca kupuje kao poklon svojoj boljoj polovici ali i đaci kao poklon svojoj prvoj učiteljici.

Mislim da je ono što ga čini toliko posebnim činjenica da može učiniti da se osoba koja ga nosi osjeća samopouzdanom, lijepom i modernom. Isto nas tako može podsjetiti na neke stare uspomene kada ga iskopamo sa dna ladice.

Kako izgleda proces kreiranja jednog komada nakita?

Meni to dođe kao igra. Svi komadi su nastali spontano. Svaki novi materijal, kristal ili perla stvori zamisao nekog novog komada nakita. Često se dogodi da mjesecima stoje u ladicama čekajući na onaj savršeni drugi dio.

Jednostavno se dogodi trenutak kada se u glavi spoje sve komponente i znam da želim da određeni komad nakita izgleda baš tako. Kada završim s jednim komadom nakita već su se rodile ideje za nekim novim koji tek čeka realizaciju.

Koji se sve komadi nakita mogu naći u vašoj ponudi?

Trenutno sam usredotočena na stvaranje komada prigodnih za svakodnevno nošenje. Ono za čim težim od samih početaka Nija Designa je da se svaki komad može nositi sam ili u kombinaciji s drugim komadima.

Pošto lanci dominiraju ovom sezonom, u ponudi imamo mnoštvo delikatnih ogrlica s jednostavnim i minimalističkim privjescima, medaljonima i vjerskim simbolima. Za koji dan izlazi i set basic narukvica sačinjen od tri različite vrste lanaca, inspiriran devedesetima, također prigodan za nizanje.

Tu su naravno i svarovski kristali koji su moja prva ljubav, koji su vječni i nikada ne izlaze iz mode.

Trenutno radim i na ¨Antičkoj kolekciji¨ koja me izrazito veseli ali o njoj nekom drugom prilikom.

Odakle crpite inspiraciju?

Ovo je možda i najteže pitanje za odgovoriti jer je svaki odgovor ujedno i točan i netočan.

Od običnih ljudi po cesti, do stare Grčke i Rima. Nekada me inspirira običan odjevni predmet, pa si izradim komad nakita ¨isključivo¨ za njega.

Velika inspiracija su mi i veliki svjetski brendovi te je par mojih komada inspirirano upravo njima. Želja mi je bila predstaviti ženama kvalitetnu ali i povoljnu verziju nekih komada koje si u protivnom ne bi mogle priuštiti.

Koja je glavna misao vodilja u vašem radu? Na što posebno obraćate pozornost?

Glavna misao vodilja mi je uvijek bila kvaliteta materijala. Pošto imam osjetljivu kožu jako mi je bitno da su materijali s kojima radim antialergijski, te da su izrađeni od čistih metala. Puno mojih klijentica ima isti problem i najveće zadovoljstvo ovog posla je kada imate zadovoljnu ženu koja vam vjeruje i stalno se vraća. To je ujedno i najveći kompliment koji možete dobiti.

Isto tako mi je bitno da sam sama isprobala neki komad prije nego ga predstavim svojoj publici, jer ako želite steći nečije povjerenje morate i sami vjerovati u svoj proizvod.

Nikada ne nudim nešto što i sama ne bih nosila.

Što mislite o hrvatskoj sceni dizajna nakita?

Hrvatska scena dizajna nakita obiluje talentiranim kreativcima. Sigurna sam da ih većina može konkurirati i na puno većim tržištima od našeg, posebno kada se radi o statement komadima.

Također, u današnje vrijeme Instagrama i društvenih mreža, mladi kreativci dobivaju priliku doći do izražaja. To me posebno veseli, jer svi oni, baš poput mene polako ali sigurno traže svoje mjesto pod suncem. Definitivno nema straha za budućnost hrvatske scene dizajna nakita.

Kako izabrati odgovarajući nakit? Čime se, prema vašem mišljenju, treba voditi pri izabiranju nakita?

Često čujem ovo pitanje ali nemam čarobni recept. Definitivno je da vas pogrešan odabir nakita može učiniti nižima, punijima i skrenuti pozornost s onoga što želimo naglasiti. Nekakvi općeniti savjeti koje mogu dati je da bi žene sitnije građe trebale birati duže ogrlice kako bi im vizualno produžile tijelo. Ženama s kruškolikim i tijelom u obliku jabuke bih preporučila glomazniji nakit. Sretnicama koje su građene u obliku pješčanog sata pristaje gotovo sve ali je opet važno da nakit ne naruši savršene proporcije.

Uvijek birajte nakit koji je u vašem stilu ali ga podiže na višu razinu. S druge strane, bilo da se radi o bižuteriji ili o nekom plemenitom metalu, smatram da bi svaka žena trebala imati jedne dobre statement naušnice za svečane prilike (posebno u ovo Božićno vrijeme kada se mogu ukomponirati i u dnevni look), jedan mali srebrni ili zlatni lančić s medaljonom i jednu ogrlicu s biserima.

Vi nosite nakit, ne on vas, bitno je imati stav i samopouzdanje!

Gdje Nija Design nakit možemo očekivati u budućnosti?

Što se tiče budućnosti Nija Designa, jedan od prvih koraka je proširenje našeg tima te otvaranje showrooma/poslovnice. Spremamo i puno novih kolekcija nakita, a pošto je ljubav prema modi ukorijenjena u meni od malih nogu, želja mi je okušati se i na tom polju.

Pošto smo jako mladi brend, smatram da imamo još prostora za napredak i da možemo ponuditi puno toga.

Nakit sve više ulazi na velika vrata gdje mladi i novi kreativci imaju glavnu riječ, svoje ciljeve i želje. Drago nam je kada možemo biti dio takvih priča od kojih je Nija Design samo jedna u nizu. Njezin bezvremenski nakit polako osvaja ženska srca, a nama je drago što smo čuli njezinu priču za koju smo sigurni da će svakim danom postajati još bogatija, Draga Nikolina, sretno!  

Foto: privatni arhiv sugovornice

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci