Stilueta intervju: Moment je nova definicija prekrasnog nakita
S

Kada nam nešto zapne za oko, onda moramo o tome saznati više. Iako smo dosad pisali o brojnim brendovima nakita, uvijek naiđemo na još jedan u koji se odmah zaljubimo i jedva čekamo čuti priču iza njega. Jedan takav je Moment nakit iza kojega stoji Monika Šangulin, Zadranka s riječkom adresom i magistrica primijenjenih umjetnosti, trenutno zaposlena kao grafička dizajnerica u riječkoj tvrtki Adricom. Kako je spojila svoju ljubav prema umjetnosti i dizajnu otkrila nam je nastavku, a samo jedan pogled na njezin nakit govori da je u tome svakako uspjela.

Draga Monika, dobrodošla na Stiluetu. Prije svega moramo ti reći da je nakit prekrasan i da smo se u njega zaljubili na prvi pogled. Kako je sve počelo? Odakle ideja za dizajnom nakita?

Hvala Vama što ste odlučili podijeliti priču o mom brendu! Ideja za ovaj nakit proizašla je iz mog diplomskog rada kojeg sam obranila prije 3 godine na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Tehnika kojom sam kreirala svoj diplomski rad otvorila je u meni interes i znatiželju za daljnjim razvijanjem u tom smjeru. Nakon nekog vremena i puno eksperimentiranja, tu tehniku sam primijenila na nakit.

Je li ta neka kreativna crta oduvijek u tebi? Koji je bio ključan trenutak kada si ju odlučila podijeliti s ostalima?

Pa zapravo sam u tom umjetničkom svijetu od kad znam za sebe i oduvijek sam voljela nešto stvarati, pa sam se naposljetku odlučila i školovati u tom smjeru kako bih nastavila razvijati svoju kreativnost. Malo po malo moj interes se počeo usmjeravati prema umjetničkim instalacijama, često u uskom odnosu s ljudskim tijelom, pa sam tako došla i do nakita. Odličan medij gdje mogu spojiti apstraktne oblike i direktno ih primijeniti na tijelo.

Završila si Akademiju primijenjenih umjetnosti, radiš kao grafička dizajnerica, a u slobodno vrijeme kreiraš ovaj prekrasan nakit. Koja je tajna?

Tako je, vrlo brzo nakon završetka studija zaposlila sam se kao grafička dizajnerica, no iako je i grafički dizajn kreativna struka, u meni je i dalje postojala želja za stvaranjem van okvira računala i tehnologije. Kao što sam spomenula, htjela sam nastaviti razvijati tehniku koju sam koristila u svom diplomskom radu. Da budem iskrena, nema tu nikakve tajne, samo puno truda i prvenstveno puno strpljenja. Također nešto s čime se svi borimo je dobra organizacija svog rasporeda!

Što za tebe znači nakit?

Za mene nakit nije samo modni dodatak nego i svojevrstan simbol nečega što nas inspirira, neke priče koja nam je bitna, trenutka za kojeg smo vezani. Za mene je to jedan od medija s kojim mogu prenijeti svoj umjetnički izričaj i nešto što mene inspirira, a da ujedno ima funkciju te da je vizualno privlačno.

Odakle inspiracija za sve ove divne komade? Što želiš poručiti svojim nakitom?

Prva kolekcija inspirirana je znamenitostima iz Zadra – Pozdrav Suncu i Morske orgulje. Mjesto koje pruža nezaboravan zalazak sunca ali i neponovljiv zvuk morskih orgulja koji nastaje gibanjem mora. Prilikom zalaska sunca pale se kružni rasvjetni elementi te proizvode raznobojnu svjetlosnu igru, a površina mora kreira paletu boja koja se pojavljuje prilikom refleksija neba i okoline. Upravo ti jedinstveni prizori očituju se u unikatnim apstraktnim crtežima zarobljenima u svakom komadu nakita kao simbol prolaznog i jedinstvenog trenutka.

Druga kolekcija nastoji prikazati ljepotu promjenjive morske površine koja svojom fluidnošću i gibanjem poprima različite oblike i teksture. Ova kolekcija pridaje najveću važnost svjetlosti koja se probija i lomi kroz organske prozirne oblike te na taj način postiže dinamiku svjetla i sjene.

Koje materijale koristiš?

Za sad nakit izrađujem od visoko-kvalitetne eko-smole, koju ručno oslikavam sa akvarelom, a uz to koristim metalne nastavke koji su od nehrđajućeg čelika.

Za koga je primarno namijenjen nakit?

Nema pravila ni određene dobi! Namijenjen je svima koji vole klasične i nosive komade, te onima koji cijene unikatne i ručne radove. Nakit je jednostavnih i pročišćenih formi pa ga to čini elegantnim i nenametljivim, a upravo zbog toga je pogodan za dnevne ali i svečane prigode.

Zašto ime brenda Moment?

More i promjenjivi elementi kao što su svjetlost, voda i vjetar glavni su motivi iz kojih crpim inspiraciju za svoje radove. Ti promjenjivi motivi predstavljaju mi izazov u nastojanju da vizualno prenesem njihovu bit u pročišćenom i minimalističkom stilu. Tako je nastalo ime “Moment”. Htjela sam ljudima prenijeti „unikatne“ trenutke provedene uz more i na zadarskoj prepoznatljivoj lokaciji.

Gdje se nakit može naručiti?

Za sad se može naručiti preko Facebooka i Instagrama.

Gdje te možemo očekivati u budućnosti? Želiš li nam otkriti koje zanimljivosti?

Brend je pokrenut tek prošlo ljeto, a raste i razvija se u nešto jako uzbudljivo iz dana u dan. Još je jako puno ideja i planova koje želim ostvariti i predstaviti svim ljubiteljima nakita. Trenutno su u izradi neki novi modeli tako da pratite moje profile za sve novosti!

More, sunce, plaža i ljeto – sve je to Moment nakit uz dozu ženstvenosti, sanjivosti i elegancije koja pristaje svima u svakoj prilici. Odlično uhvaćen trenutak uz more i zadarsku prepoznatljivu lokaciju rezultat je svakog pojedinog komada nakita, posebnog za sebe, a prilagođenog svima. Dok čekamo neke nove komade ovog jedinstvenog nakita, iskoristiti ćemo priliku da Moniki čestitamo na prekrasnim komadima i poželimo joj puno uspjeha u daljnjem radu.

Više o nakitu možete saznati na Facebook i Instagram profilu Moment Art brenda.

Foto: privatni arhiv, Stella Mešić, Lara Žilić

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci