ZTC

Lijepoj torbi teško je odoljeti, znaju to jako dobro žene. „Izazov“ je samim time veći kad se nađete u iskušenju puno prelijepih torbica koje izrađuje Kristina Merdita! Odlučili smo saznati više o dizajnerici koja svoju kreativnost svakodnevno implementira u neodoljive modne dodatke! Vrijeme je da saznamo više!

Kristina Merdita ima 43 godine i dolazi iz Rijeke gdje već osam godina dizajnira i šije unikatne torbe za žene, muškarce i djecu, a osim torbi izrađuje i remene te unikatne broševe.

Dizajn je nešto što Kristina voli od malih nogu i već je onda voljela biti drugačija. Kako su je uvijek privlačile torbe i cipele, odlučila je započeti upravo s izradom torbi ali pod uvjetom da sve torbe koje dizajnira i izradi budu isključivo unikat. Samim time Kristina u svoj brend unosi veliku dozu originalnosti i autentičnosti gdje se nikada neće dogoditi da naiđemo na dvije jednake torbe.

Kako se ono prvo pamti, tako se i Kristina sjeća svoje prve torbe koja je bila od srebrnog skaja s dodatkom crne čipke. Kaže kako je torba bila vrlo jednostavna jer tada još uvijek nije bila upoznata s izradom torbi. Međutim, torbu je svejedno uspješno izradila i također se sjeća da ju je kupila njezina prijateljica iz Rijeke koja je ujedno bila i njezin prvi kupac.

Na naše pitanje kako izgleda kreativni proces od ideje do izrade i gdje crpi inspiraciju Kristina nam je rekla: „Kreativni proces nije nimalo lak jer napraviti savršenu torbu po želji klijenta nije nimalo lak zadatak. Treba sve prvo složiti u glavi, staviti na papir i krenuti. Inspiracije mi nikada ne nedostaje. U dogovoru s klijentima dajem prijedloge ali i slušam njihove želje i potrebe“.

Osim klijenata iz Rijeke, koji čine većinu kupaca njezinih torbi, kaže kako se njezine torbe nose i u Italiji, Njemačkoj, Švedskoj, Sloveniji, Švicarskoj, od toga su neke u sve te zemlje otputovale kao poklon, dok ih je većina ipak naručena po želji kupaca.

Sa svakom se torbom poveže pa joj je zbog toga teško i rastati se sa svim torbama jer svaka torba nosi dio nje u sebi. Međutim, s druge strane, upravo zbog ljubavi prema poslu i trudu koji ulaže u izradu svake torbe, ima i torbi koje su joj posebno drage.

Priznaje nam kako većinom nosi isključivo svoje komade jer je na taj način to onda ona. Međutim, ističe kako u svojoj kolekciji ima i torbica drugih brendova koje ponekad dobije na poklon.

S Kristinom smo porazgovarali i o tome jesu li Riječanke modno osviještene, a ona nam na to spremno odgovara: „Što se tiče stila u Rijeci ima žena koje stvarno znaju što je stil. Ja smatram da se s time rodiš, to je dar. To se ne kupuje niti skupom torbom niti drugim odjevnim predmetom. Ali moje klijentice koje nose moje torbice jako dobro to rade i uvijek su prepoznatljive gdje god da pođu. Još kad je moja torbica u njihovim rukama, to je onda top kombinacija“.

Za kraj ovog ugodnog razgovora Kristina nam je skromno otkrila kako će u novoj godini, kao i uvijek biti puno boja, detalja i naravno najvažnije, unikatnih torbica.

Foto: Josip Čekada

Kancelarija bar