Stilueta intervju: Instagram žena koja radi divne slastice
S

Najbolje ideje i zanimljive priče nalaze se na Instagramu. Uvjerili smo se u to mnogo puta dosad, pa smo tako nedavno naišli na jedan zanimljivi profil još zanimljivijeg naziva Travel and cook diary iza kojega stoji tzv. Amaterka. Zapravo se radi o majci i supruzi Valentini iz okolice Pazina koja je s pisanjem bloga započela 2011. godine. Iako radi kao profesorica Hrvatskog jezika i Povijesti u dvije osnovne škole, slobodno vrijeme rezervirano je za obitelj i za pripremanje slanih i slatkih jela, ali i za pisanje članaka o putovanjima koja su joj druga strast.

Draga Valentina, drago nam je čuti jednu istarsku priču o pisanju bloga s temama tradicionalnih jela koja zahvaljujući tebi, teško da će nestati iz tradicionalnih kuharica. Kako je sve započelo i kada?

S pisanjem bloga započela sam u rujnu 2011. godine kada sam kod kuće pisala diplomski rad. Imala sam podosta slobodnog vremena te sam počela malo više kuhati, ali i isprobavati recepte iz mamine i bakine knjižice. Kako bih sačuvala te recepte koji su pod zubom vremena počeli nestajati sa stranica njihovih knjižica, počela sam ih zapisivati na blog.

Odakle ljubav prema kuhanju?

Ljubav prema kuhanju je rasla kako sam odrastala. Prva jela kuhala sam najmlađoj sestri, ubacivala sam Zdenka trokutiće u sve i svašta kako bi pojela nešto što inače ne bi. Pekla sam joj pizzu i palačinke da je nagovorim da ode sa mnom na more u 9 ujutro. Za vrijeme studiranja sam počela sve više peći kolače, a onda sam polako počela i eksperimentirati s receptima iz mamine i bakine knjižice.

Što najviše voliš kuhati? Koja je tvoja specijalnost?

Najviše volim pripremati jednostavne kolače, kako bih ja rekla za svaki dan, koji nestanu brže od kompliciranih kremastih.

Tvoja velika strast su i putovanja o kojima često pišeš članke na svome blogu. Jesu li se ljubav prema putovanjima i kuhanjem razvila paralelno ili je jedno prethodilo drugome?

Ljubav prema putovanjima počela se razvijati u srednjoškolskim danima, naime, svake smo godine odlazili na terensku nastavu po Italiji. Malo sam više putovala kada sam počela raditi i samostalno zarađivati te dok nismo imali djecu. Trenutno razmišljamo o sljedećem putovanju i kako bismo to izveli s trogodišnjakom i četveromjesečnom bebom.

Ima li neko mjesto koje te posebno oduševilo i koje želiš svakome preporučiti?

Prvi mi uvijek padne na pamet Pariz i to najviše zbog njihovog načina života – piknika po parkovima i vožnje bicikala koji se mogu iznajmiti na svakom koraku.

Uz pisanje bloga, profesorica si Hrvatskog jezika i Povijesti u dvije osnovne škole, mama dvojice dječaka i supruga. Kako usklađuješ sve svoje obaveze i ima li nekad izazova?

Baš zbog svih obaveza koje imam, vrlo često zapostavim svoj hobi i pisanje bloga. Trenutno sam na porodiljnom pa mi pisanje bloga i objavljivanje na Instagramu razbija monotoniju. 

Zahvaljujući svome kuhanju, osvojila si i nekoliko nagrada. Možeš li nam otkriti koje su to i što one znače za tebe i tvoju ljubav prema kuhanju?

Zapravo zahvaljujući receptima i njihovoj prezentaciji na fotografiji, nisam se još usudila javno kuhati. Sudjelovala sam na natječaju Recepti iz moga zavičaja u organizaciji Večernjeg lista i dr. Oetkera s receptom za tradicionalni istarski kolač – poviticu. Taj je recept ušao u finale kao pobjednički recept u regiji Istra i Primorje.

U listopadu 2018. moj se blog našao među 10 najboljih blogova u kategoriji tradicionalna hrana na natječaju za Gastro zvijezdu koji je organizirao portal Gastro.hr. 

Možeš li s našim čitateljima podijeliti jedan brzinski recept, nešto što može svatko napraviti kada nema previše vremena?

Najbrži recept koji se može napraviti bio bi zasigurno recept za panna cottu, jedino što treba čekati da se stisne prije posluživanja.

Sastojci za panna cottu: 300 ml slatkog vrhnja, 200 ml mlijeka, 2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 50 g bijele čokolade, 1 paketić želatine. 

Priprema

1. Želatinu namočiti prema uputama, bijelu čokoladu rastopiti na pari. 

2. Staviti kuhati slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Kad zakuha, ukloniti s vatre te dodati rastopljenu bijelu čokoladu i želatine. 

3. Kada se smjesa sjedini uliti u čaše/kalupe i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata. Panna cottu se može poslužiti uz voće iz kompota ili preljev od šumskog voća. 

Odakle crpiš inspiraciju za jela i slastice koje pripremaš?

Inspiraciju crpim iz recepata zapisanih u maminoj i bakinoj knjižici s receptima koje volim mijenjati dodajući ili oduzimajući sastojke pa tako nastanu novi kolači. Naravno, inspiraciju pronalazim i na društvenim mrežama koje obiluju food blogovima. 

S obzirom da tvoj blog i društvene mreže sadrže prekrasne fotografije raznih jela i slastica i s obzirom da si već osvojila nekoliko nagrada, vidiš li se u kuhanju i profesionalno ili želiš da ipak ono ostane hobi?

Osmišljavanje recepata i njihovo fotografiranje su za mene hobi. Netko se bavi sportom, pletenjem ili nekom drugom aktivnošću, a ja volim osmišljavati kolače, fotografirati ih i objavljivati na Instagramu i blogu.

Kako da se ne oduševimo pričama brojnih mladih ljudi koji se ne boje svoje hobije podijeliti s javnosti. Recepta za slana i slatka jela nikad dosta, svatko krije nešto svoje, svatko zna nešto što drugi ne zna i divno je vidjeti da društvene mreže služe i za dijeljenje raznih ideja i recepta u kulinarstvu. Vjerujemo kako vas je Valentinina priča potakla da bacite oko na njezin blog i uhvatite koju dobru ideju jer smo se uvjerili da ih nikako ne nedostaje.

Za više dobrih recepata posjetite Valentinin Instagram, Facebook ili blog.  

Foto: Blog  

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci