Stilueta intervju: GlamArt dekoracije nova su definicija smole, a odlično pristaju svakom domu
S

Taman kada pomislimo da smo vidjeli većinu toga, pojave se ove prekrasne dekoracije, ni više ni manje nego od smole. Posebne, svoje i izrazito efektne, već ih zamišljamo u nekom kutku nečijeg doma, poslovnog prostora ili nekog dijela prostora koji bi baš s njima, dobio jednu novu dimenziju. Bilo je zanimljivo slušati kako one nastaju i čemu su primarno namijene, doznali smo i gdje ih se može nabaviti i još puno zanimljivosti koje nam donosi Jelena Glavaš, kreativka iz Zagreba koja i stoji iza ovih prekrasnih dekoracija.

Home decor je vječita inspiracija i uvijek nam treba još samo jedan detalj da naš prostor bude potpun. I taman kad pomislimo to je to, više nam ništa ne treba, naiđemo na vaše ukrase od smole koji su prekrasni. Kako ste došli na ideju izrade takvih ukrasa i zašto baš smola?

Dekorativne kreacije od smole otkrila sam slučajno na Instagramu i jednostavno se oduševila. Smola se pokazala kao medij s kojim je moguće napraviti toliko toga, u svim bojama i oblicima, a uvijek se dobije savršeni, sjajni proizvod. Jednostavno, pruža toliko mogućnosti da sam morala i ja isprobati poigrati se njome.

Kako izgleda proces izrade jednog takvog proizvoda?

Smola se dobiva miješanjem dviju komponenti, same smole i stvrdnjivača, u preporučenim omjerima. Ona sama po sebi nema boju, prozirna je, no može ju se bojati gotovo bilo čime. Osobno najviše koristim mica prahove ili pigmentne paste. Jednom kad je sve zamiješano, ona se salijeva u željene kalupe (za podmetače) ili na pripremljenu površinu (za wall artove, pladnjeve ili satove) i ostavlja da se stvrdne kako bi se dobio željeni proizvod.

Moramo priznati kako svi ukrasi izgledaju prekrasno i svaki je poseban na svoj način. Za što su primarno namijenjeni i za što ih se sve može koristiti?

Hvala vam! Većina mojih proizvoda, izuzev samih wall artova, osim što imaju ukrasnu ulogu ujedno su i funkcionalni. Tako doma možete imati stvari koje su korisne, imaju svrhu, a pritom su i  dekoracije koje čine prostor ljepšim. Idealni su proizvodi za one koji žele nešto originalno i unikatno, a odličan su i poklon za gotovo sve prigode – vjenčanja, rođendane, za useljenja…

Svaki je predmet unikatan i svaki ima nešto po čemu se razlikuje od drugoga. Odakle crpite inspiraciju za izradu svakog od njih?

Ono što me posebno privuklo kod smole je mogućnost imitacije nekih prirodnih elemenata, kreiranje svojevrsnih tekstura kamena i sl. Tako da mi većina inspiracije dolazi iz same prirode. No, s obzirom na to da se sa smolom može kombinirati gotovo sve, nisam ostala imuna ni na šljokice, šarenilo boja i sl. tako da su i one našle svoje mjesto u mojim kreacijama. Dodatnu ulogu tu imaju i moji klijenti koji imaju svojih nekih želja oko toga kako bi htjeli da njihov proizvod izgleda, a koje onda ja pokušam ostvariti.

Što vas posebno raduje u izradi takvih predmeta? Ima li nešto što biste posebno izdvojili? 

U teoriji nije teško raditi sa smolom, no u praksi ipak treba ovladati tehnikama i trenutno je to ono što ustvari volim raditi, istraživati što se sve može s njom napraviti. Zanimljivo je kako se npr. samo promjenom rasporeda salijevanja boja može dobiti sasvim drugačiji rezultat od prošlog. Jednostavno je uzbudljivo stvarati nešto po svojoj ideji i gledati što će iz toga nastati.

Kakvi se sve proizvodi mogu naći u vašoj ponudi?

Trenutno sam najviše orijentirana na izradu podmetača za čaše, satove i pladnjeve za posluživanje. Tu su još i wall artovi kojima bi se tek trebala više posvetiti.
Ideja je mnogo i polako ih ostvarujem prema trenutnim mogućnostima, ali veselim se svakoj novoj realizaciji.

Jedna od naših strasti je otkrivati brendove i predstavljati priče koje se tek ispisuju, a kada otkrijemo brend s ovakvim unikatnim proizvodima, vrlo često ostanemo bez teksta. Što mislite o ručnom radu u Hrvatskoj i općenito o brendovima koji izrađuju nešto svoje? 

Oduvijek sam se divila onima koji su bili kreativni i poduzetni, no prije sam ih više gledala na romantičan način. Sada, kad sam i sama u tim vodama, cijenim ih još više. Jednostavno, prije nisam bila ni svjesna koliko je vremena, novaca, učenja i strpljenja zapravo potrebno za uspjeh. I jako mi je drago danas pratiti sve te male brendove, učiti od njih i veseliti se njihovim uspjesima.

Otkrijte našim čitateljima gdje vas se može naći i gdje se sve mogu naručiti vaši proizvodi? 

Zasada, možete me naći doma i online. Trenutno sam prisutna na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, no u planu je izrada web stranice. Nadam se u skoroj budućnosti.

https://www.facebook.com/studioglamart/

https://www.instagram.com/glamart_studio/

Gdje vas možemo očekivati u budućnosti?

Ono o čemu sanjam je jednom imati pravu radionu u sklopu koje bi bila galerija, nekakav showroom. Mjesto u kojemu ću moći nesmetano raditi i imati prostora za rad, a u kojemu bi svi zainteresirani mogli doći i vidjeti moje kreacije uživo i kupiti ih.

Tko može odoljeti ovim pravim umjetničkim djelima? Vjerujemo da oni koji ih već imaju u svome prostoru, bilo životnom, bilo poslovnom, uživaju u njima, a ne sumnjamo da će takvih biti još više jer svi predmeti jednostavno ostavljaju bez riječi već I prvim pogledom na njih.

Foto: privatni arhiv sugovornice

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci