Stilueta intervju: Crafteraj, šivane rukotvorine kao naša inspiracija!
S

U ovoj neizvjesnoj situaciji koju svakodnevno pratimo i koja se zbiva oko nas, odlučili smo potražiti priče i radove koji će nam barem malo unijeti boje i veselja i koje će nam, makar nakratko, odvratiti misli od svakodnevice u kojoj smo se našli. Tako danas donosimo priču o Crafteraju, brendu iza kojega stoje prekrasne šivane rukotvorine u koje smo se odmah zaljubili i o kojima smo odlučili saznati više.

Prije svega dobro nam došli na Stiluetu. Prije nego što čujemo priču koja stoji iza vaših prekrasnih radova, recite nam nešto o sebi. Kada je započela vaša priča s Crafterajom?

Imam 42 godine, živim i radim u Zagrebu, po zanimanju sam ekonomist, ništa posebno, obična hrvatska mama. Priča s Crafterajem je počela zapravo prije nekoliko godina. Počela sam izrađivati kuglice za bor, htjela sam napraviti nešto za sebe i pokloniti sitnice za Božić da nisu uniformirane, to su bile stiropolne kuglice, dosta jednostavne tehnike. Nakon što sam potrošila ideje sa kuglicama trebalo mi je nešto na novu blagdansku sezonu pa sam počela raditi ukrase od tkanine i to sam šivala rukom. Slijedeće sezone sam ponovo morala smisliti nešto novo, a kako mi se ukrasi šivani rukom i nisu baš sviđali, počela sam razmišljati o tome da naučim šivati na šivaćoj mašini. Osim što mi je mama jednom pokazala kako se uopće uvodi konac u mašinu ostalo sam sve sama učila. Sve na principu pokušaja i pogrešaka. Nisam ranije imala apsolutno nikakvog krojačkog iskustva tako da je cijeli proces tehničkog dijela izrađivanja ukrasa bio poprilično dugotrajan. Kasnije se samo od sebe nastavilo, trebalo mi je nešto za proljeće i tako jedno se povuče za drugim.

Ime brenda je i više nego očito, pa ćemo vas pitati kada se javila vaša ljubav prema izradi predmeta?

Krenulo je s kuglicama. Sam proces me odmara, osim ako nije gužva ili nedostatak vremena. Iznimno me veseli kada iz “ničega”, komada tkanine napravim nešto opipljivo. Lijep je osjećaj kada mi padne na pamet nova ideja i uzbuđenje kada to isto uspijem tehnički izvesti. Kako je izrada sama po sebi dosta detaljna i kako sam samouka, kada radim u svojoj od milja zvanoj radionici, tada nema mjesta onim mislima koje opterećuju.

Vjerujemo da je svatko rođen za nešto i da to nešto kad-tad ispliva na površinu. Kako se osjećate dok stvarate ove divne radove? Čime se vodite?

Mislim da sam većinu rekla u prethodnom pitanju. I ja mislim da je svatko stvoren za nešto samo to nešto trebamo naći, bez obzira u kojoj dobi počnemo. Neopisivo me veseli i budem ponosna kada se nekome osim meni samoj svidi ono što sam napravila.

Dogodi li se nekada da nemate ideja? Kamo se i na što u takvim slučajevima najradije usmjerite?

Nikada se ne dogodi da nemam ideja, dogodi se samo da nemam vremena. Ideje dobijem od svugdje, iz okoline, TV-a, Interneta. Nastojim od nečega što vidim dodati nešto svoje, napraviti neku svoju varijantu. Veći problem je kako ideju tehnički izvesti nego ideja sama. Također, kod nas nema jako velikog izbora materijala za izradu (ne mislim na tkaninu) kao u inozemstvu, barem ne onog koji meni treba i kojeg želim.

sdr

Jedan pogled na Instagram s vašim radovima dovoljan je da onaj koji gleda ostane bez riječi. Što želite da vaš rad govori? Koju poruku želite prenijeti?

Kao prvo, puno vam hvala na ovakvim riječima. Htjela bih da moj rad i krajnji proizvod odražava trud. Puno je truda i vremena uloženo, trudim se da je kvalitetna izrada, da je proizvod uredan i da je trajan.

Iako radovi govore sami za sebe, uvijek je zanimljivo čuti što se događa u pozadini. Kakve sve materijale koristite i kako izgleda proces izrade jednog predmeta?

Većinom koristim pamučne tkanine. Nije moguće da proizvod bude stopostotno ekološki, ali trudim se da bude u najvećoj mjeri. Kada smislim što ću npr. napraviti za Božić, napravim nešto kao ogledni model, onako kako se meni sviđa, u nekoliko varijanti, a zatim vi možete mijenjati i kombinirati kako se vama sviđa. Uvijek nastojim ispuniti želje koliko je to moguće. Npr. ove godine sam radila lutke anđele, ja sam za nas napravila u crvenoj varijanti, svoju djecu. Vi npr. imate dvije kćeri, jedna ima dugu plavu kosu i voli zelenu, a druga ima kraću smeđu kosu i voli zlatno, a ako imate još i kućnog ljubimca stane i on. Nastojim da se predmet vama sviđa i da budete zadovoljni.

Što se sve može naći u ponudi vašeg brenda?

Mogu se naći tulipani, dolaze u dvije veličine, veći su visine cca 30 cm, a manji su visine cca 20 cm. Naglasila bih da su tulipani perivi u mašini, najbolje u vreći za pranje ili jastučnici da stabljika ne zapne u bubnju i na lagani program. Prašina sa njih se također dobro čisti sa ljepljivim rolerom. Zatim cvijeće od filca, kao buketi ili kao aranžmani u raznim teglicama, božićni ukrasi za bor, adventski vijenci za vrata i za stol, proljetni ili Uskršnji vijenci za vrata, lutke, Božićne čizmice. Trenutno i maske u ovoj nezavidnoj situaciji. Nisam ih uspjela kupiti tako da nam ih sada moram napraviti.

dav_vivi

Gdje se mogu naručiti vaši proizvodi?

Proizvodi se mogu vidjeti i naručiti preko Facebooka i Instagrama, kao i sva druga pitanja.

Želite li nam otkriti planove za budućnost? Jeste li više tip osobe koja voli planirati ili se ipak prepustite toku vremena?

U budućnosti mi je želja puno više vremena posvetiti Crafteraju. Planovi su jedno, želje su drugo ,a svakodnevna situacija je treće. Vidjet ćemo.

I jedva čekamo vidjeti što se sve sprema, a dotad ćemo uživati u ovim prekrasnim radovima za koje smo uvjereni da će odlično pristajati svakom kutku kuće.

Foto: Privatni arhiv

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci