Stilueta čitaONA: “Ljubav, beba, blagostanje i sranje”
S

Majčinstvo. Tako jedna nježna i naizgled krhka riječ. Biti majka znači doista biti iznimno krhka, a s druge strane iznimno snažna. Dok se slažu kockice nekog novog života, za koji bez obzira na sve savjete okoline koje možda niste pitale, forume koje ne preporučam da čitate, pripreme koje ste temeljito odradile, jednom kad dođe beba shvatite… Više – manje sve smjernice uče vas kako pripremiti tijelo, dom, sobu, što nabaviti, što jesti, što izbaciti iz jelovnika i okruženja, no u jednoj velikoj čežnji s dolaskom prvog djeteta ja sam ostala usamljena. Emotivna strana majčinstva. Na to me nitko nije upozorio.

S jedne strane najveće životno uzbuđenje i najljepši životni trenuci, nestvarno lijep oblak sreće dok u rukama držim novi život, gledam srce koje je raslo ispod mog srca, no s druge strane…

Hoću li ja to moći? Znati? Hoću li stvoriti djevojčicu koja će biti dobra i hrabra, ovaj svijet nije baš po nekim mojim mjerilima? Hoće li znati pronaći svoju sreću, to bih htjela više od svega?

Morilo me tisuće pitanja, poput malih pčelica opsjedala su moju novu bajku i bilo je trenutaka kad sam se osjećala izrazito usamljeno. Mare sama na svijetu. Na to me nisu pripremili. Ja se nisam pripremila.

Tako se nijedna žena, novonastala majka, ne bi trebala osjećati, dolazak bebe nije samo dolazak jednog novog života. To je kompletno mijenjanje svih postojećih odnosa i traženje sebe uz život bebe.

Upravo o tome govori treća knjiga Ivane Šešo i Emine Pršić „Ljubav, beba, blagostanje i sranje“.  Pročitala sam ih sve i nakon druge knjige „Kad te bajka sastavi, a život rastavi“ jedva sam čekala nastavak životne priče Mislave i Maje. Čekala, ali se i bojala. Bila je to jedna od onih knjiga koje ne puštate iz ruku pa je otvorena za koji novi redak dok  kuhate ručak, otvorena je i dok dojite dijete koje tone u san, morate znati kraj, jesu li uspjeli othrvati se svim izazovima koje donosi brak i jesu li uspjeli uskladiti korak?!

Knjiga me oduševila,  koliko sam jedva čekala nastavak, toliko sam se bojala da će autorice teško postići dinamiku radnje, životopisnost likova i ono što mi se najviše svidjelo – realnost odnosa. I, znate što?

Nisu uspjele na isti način. Uspjele su na još bolji način!

Vjerujem da su godine između dvije knjige donijele neke nove spoznaje i sazrijevanja. Krivo je misliti da je knjiga „Ljubav, beba, blagostanje i sranje“ samo knjiga koja će buduću majku pripremiti na majčinstvo i dolazak djeteta. Ovo je knjiga odnosa i to je onaj dio koji se meni najviše sviđa i zašto mislim da je potrebna svima. Dijete mijenja sve. I ova knjiga progovara upravo o tome. Nisam ju mogla ispustiti dok sam znatiželjno ulazila u dane bračnog para koji odjednom, s dolaskom bebe, nije lovio zajednički korak u bračnom suživotu. Krenimo od majke, trudnoća mijenja tijelo, hej, pa mi nosimo Život. Naravno da to na sve moguće načine mijenja naš život! Emotivno prolazimo sve faze, od ushita do zamjeranja na nekim stvarima koje nam ne idu od ruke, dodajmo fizički umor na emocionalnu iscprljenost u trenucima najvećežg životnog uzbuđenja. 

Žena  u majčinstvu opet traži ženu u sebi. Onu koja je bila i kojoj se želi vratiti.

Odnos s partnerom se mijenja. Odjednom je suživot postao bogatiji za novu osobu, pažnja majke najčešće je usmjerena na dijete, sve potrebe djeteta, a gdje je  partner? I koliko je partner spreman uskočiti u startnu poziciju, koliko se tko brine o djetetu, odjednom odnos traži novo usklađivanje koraka..

Odnos sa svima poprima novu dimenziju i donosi nova propitkivanja.

I zato je ova knjiga potrebna. Jer je realna, u ponekim trenucima brutalno iskrena, u mnogim trenucima ohrabrujuća, u svakom trenutku dobronamjerna. Ivana i Emina u meni su probudile i neke zatomljene emocije prvih dana majčinstva, one o kojima same se bojala progovoriti jer „Kakva sam ja to majka, ako uz svu sreću i ponos, osjećam i jednu čudnu…samoću?“

Ivana i Emina pomogle su mi eto i gotovo osam godina kasnije od tog trenutka da shvatim da je to sasvim u redu, da nisam bila manje majka jer sam to osjetila i da nisam sama.

Kroz knjigu lako je bilo u par navrata poistovjetiti se Majom. Dijete donosi neka nova očekivanja, partneri se najednom upoznaju u novim okolnostima i traže novi životni balans. Oboje imaju svoja pitanja, dvojbe, viziju zajedničkog života, jesu li usklađeni? Pa i nisu. Mislav odjednom nije centar Majinog svijeta, gradi karijeru, donosi ishitrene odluke kojima kratkoročnu želju za pažnjom i osjećajem vrijednosti stvara dugoročni niz problema.

Maja fokus stavlja na Ivana, ima li vrijeme za sebe, prijateljice? Nema, pod pritiskom savršenog kulta majčinstva današnjice, Maja na društvenim mrežama gradi jedan savršeni identitet dok je njezina stvarnost u disbalansu.

Maja i Mislav nisu izmišljeni likovi, oni su i dio nas i svuda oko nas. Ova knjiga slavi majčinstvo, ne umanjuje svu ljepotu života koji dolazi s  novim životom, no ova knjiga priprema vas emocionalno za to putovanje.

U redu je osjećati se neshvaćeno, usamljeno, neuspješno, u redu je ne uloviti odmah korak  s novom situacijom, ova knjiga podsjeća na ono što smo svi mi u eri savršenih života na našim savršenim društvenim mrežama zaboravila. A to je životnost. 

„Ljubav, beba, blagostanje i sranje“, pročita se u dahu, ali dojmovi jako dugo ostaju u zraku. Knjigu sam pročitala prije par mjeseci, u tom periodu preporučila je ne samo trudnicama, već i ženama koje su poput mene rodile jer sam sigurna da će pronaći neki kutak sebe u knjizi koji će im ublažiti neku od grižnji savjesti koje je svaka od nas iskusila.

Ali, nemojmo se prevariti, ovo je knjiga i za muškarce. Očeve i buduće očeve koji će bolje shvatiti svoje partnerice, ali i prodisati lakše u svojim ulogama.

Prožeta podrškom i savjetima, Ivana i Emina pronašle kroz Mislava i Maju savršen način da budu vaš glas razuma, topao zagrljaj i ruka prijateljstva.

Knjiga je slikovita, dinamična, atraktivna, prilagođena upravo vremenima u kojima živimo. U danima ljubavi, bebe, blagostanja i sranja, Ivana i Emina nam šapuću potiho „ Šššš… Bit će sve u redu…“

Šapuću i drže vas nježno za ruku dok pronalazite mjesto za sebe i sve druge u jednoj novoj bajci, a znamo da svaka bajka ima svoje neke zaplete i rasplete prije  “happy ever after života” koji nastupa kad se sve konačno posloži.


Pripremila: Marija Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci