NaslovnicaSTILUETABY MARIJA MAŽARSTILUETA čitaONA – Antiaging...

zadnje objave

STILUETA čitaONA – Antiaging prehrana, dr. Lejla Kažinić Kreho

Knjige koje najčešće uzimam u ruke one su koje se tiču tematike koja direktno donosi neke dobrobiti mojoj ili svakodnevici moje obitelji. Volim učiti i ako nakon pročitanih stranica  zatvorim korice s barem jednom spoznajom, znam da je vrijeme provedeno u čitanju vrijedilo.

Kad sam zatvorila stranice knjige Antiaging prehrana mogu reći da sam ostala pod dojmom brojnih korisnih infromacija i oplemenjena brojnim spoznajama!

                                                             

Autorica već na samom početku navodi – Često ističem da je živjeti zdravo danas doista postalo „in“! Danas smo više nego ikad prije opsjednuti mladošću, vitalnošću i lijepim izgledom. Dr. Lejla Kažinić Kreho, međunarodno priznata nutricionistica tvrdi da zdravom i uravnoteženom prehranom za svoje zdravlje možemo učiniti jako puno, pa čak i usporiti proces starenja.

Dr. Kažinić Kreho zagovara alkalni način prehrane, koji se i znanstveno potvrđuje kao izvrsna prirodna terapija protiv starenja. Objašnjava što kiselost stvara našem tijelu i možemo li liječiti bolesti alkalnom prehranom. Detaljno govori o namirnicama s najvećim alkalnim učinkom na organizam poput blitve, kupusa, jabuka, brokula i drugih. Posebno zanimljiv dio mi je onaj o zdravim žitaricama, četiri žitarice koje ne sadržavaju gluten, a imaju niži glikemijski indeks po izboru autorice su kvinoja, zob, amarant i heljda. Više o primjeni i dobrobitima svake od njih čitajte u knjizi koja svakim novim poglavljem donosi neke nove aha trenutke!

Osobitu vrijednost knjizi daju autoričine praktične upute i savjeti. Tako, na primjer, dr. Kažinić Kreho upozorava koje se voće i povrće u proizvodnji najviše tretira (između ostalog jabuke, marelice, celer…), uz preporuku da se jede ono iz ekološkog uzgoja, te koje voće i povrće ne mora nužno biti iz ekološkog uzgoja. Saznala sam da nas brzo zasite krumpir, riba, jabuke/naranče, intergalna tjestenina i junetina. Jedan od savjeta koji je jednostavan, a dosad o tome nisam mislila je i da hranu ne sjeckate puno jer što su komadi veći morate više žvakati, što će vas i brže zasititi! Logično!

Posebno poglavlje posvećuje rafiniranom šećeru, koji znanstvenici nazivaju tihim »slatkim« ubojicom.  Knjiga je pravi hram zanimljivih informacija, tako možete pročitati i tajne lijepe kože žena diljem svijeta, neću vam sve otkrivati, ali da barem malo utažim vašu znatiželju recimo samo da Francuskinje kružnim pokretima masiraju područje oko očiju da bi spriječile pojavu bora te pojačale cirkulaciju. Francuskinje znaju!

Jedno je poglavlje autorica posvetila i bezglutenskoj prehrani, koju ne smatra pomodnim trendom, već nužnim načinom prehrane kod nekih stanja i bolesti (GERB, upalne bolesti crijeva i sl.). Autorica ističe i važnost tjelovježbe koja, znanstveno je dokazano, popravlja oštećenja DNK te pomlađuje tijelo.

Dr. Kažinić Kreho čvrsto vjeruje da je zdrava prehrana ključna za zdravlje, ali i za izgled, te čitateljima otkriva supernamirnice za kožu, kosu i nokte. Evo jedna informacija koju sam saznala upravo i knjige: Kosu čine proteini i minerali stoga je zdrava, izbalansirana prehrana jako važna za kvalitetu naše kose!

U drugom dijelu knjige dr. Kažinić Kreho donosi 30 recepata za sedmodnevni alkalni antiaging dijetetski program (po danima), 15 recepata za kožu, kosu, mladenačku cirkulaciju te prijedloge za prehranu kojom ćete pobijediti stres, riješiti se hiperpigmentacije, akni i sl. Donosi i prijedloge jelovnika za prehranu bez glutena, mlijeka i dodanog šećera te niz drugih korisnih savjeta za lijep, zdrav i mladenački život.

U svojim tridesetima mogu potvrditi nakon čitanja da je knjiga sveobuhvatna, korisna, edukativna i zanimljiva i ono najbitnije… trajna. Znate ono kad znate da ćete se nekoj knjizi sigurno vraćati? Na 185 stranica pronašla sam puno dobrih ideja i savjete za sebe i obitelj, ali ne samo to, ovo je knjiga koju ću sa zadovoljstvom preporučiti svima koji misle o tome što unose u sebe i koji žele biti najbolja verzija sebe. Jer promjene dolaze sa spoznajama, a u ovim stranicama ima ih napretek!

O knjizi: cijena 169,00kn, izdavač: Školska knjiga

Pripremila: Marija Mažar

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE