Travel preporuka by Štiklom po svijetu: Strunjan je biser slovenske obale
T

Branka Čolić, putoholičarka koja stoji iza profila Štiklom po svijetu, naša je česta gošća na Stilueti, pogotovo kada pišemo o putovanjima!

Ovog puta se zaletila u Sloveniju, točnije na biser slovenske obale – Strunjan. Samo za Stiluetu, napisala nam je svoj doživljaj!

”Ako vas put ikada nanese prema Portorožu te ako ste ljubitelji prekrasne prirode, mora i beskrajnog plavetnila, imam jednu sjajnu ideju za vas. Nešto manje od 4 kilometara dalje, u smjeru Izole i Kopra, nalazi se mjesto imena Strunjan.

Pogled će vam pobjeći na solane sa lijeve strane. a vi ćete cijelo vrijeme pratiti cestu uz obalu i doći do naplatnog parkinga, jer dalje ne možete. Odmah na početku tog parkinga desno, imate veliku informativnu tablu da se ovdje radi o zaštićenom krajoliku. Usmjerava vas desno u brdo, oznake vas lijepo vode i svašta nešto ćete doznati putem. Dolazite do zemljanog puteljka, ograđenog sigurnosnom ogradom i samo pratite kuda vas vodi. Punog imena „Krajobrazni park Strunjan“ nešto je što će vas definitivno očarati svojom ljepotom.

Skriveni dragulj prirodne i kulturne baštine, izvorna baština, razna flora i fauna, kao i bezbroj mogućnosti kako ćete uživati ovdje. Da li ćete samo šetati, džogirati sa štapovima za hodanje, sjediti i udisati svježi zrak ili samo zadivljeno gledati preko litica, na vama je.

Vaši ljubimci moraju biti na povodcu, ne smijete brati cvijeće, uzimati školjke, pecati, paliti vatru i kampirati niti voziti biciklu, ali možete ju gurati uz sebe npr.

Ovaj dragocjeni komadić jadranske obale stalno se mijenja, vjetrovi i morske struje odlučuju i oblikuju ovo mjesto. Park Strunjan može se pohvaliti i najdužom prirodnom obalom u Tršćanskom zaljevu iznad koje se izdižu flišne litice, geološki još uvijek aktivne. On postoji od 2. veljače 1990. godine sa ciljem da se zaštite prirodne vrijednosti i slike koje je tisućljećima oblikovalo more, kojoj je Jadran dao život, a značenje lokalno stanovništvo.

Ovaj prirodno očuvani pojas slovenske obale ja sam obišla dužim putem. Naime, osim puteljka koji je jasno označen, možete napraviti i veliki krug sa donje strane, preko plaže, uz samu obalu. Ako vas dočeka plima, bura i valovi to će postati prava avantura kao meni.

Preskoči, sačekaj da se more povuče, popni se na stijenu, pazi na skliske alge i slično.

Dolazite do Mjesečevog zaljeva, to je onaj „wow“ trenutak, to sam čekala.

Samo radi njega sam ovdje, neznavši koliko me još ugodnih iznenađenja zateklo putem. Na toj plaži nalazi se također zemljani put sa stepenicama koje vas vode do vrha. Bila sam posebno zanimljiva svim pojedincima usput, mislim da do sada još nisu vidjeli da netko sve to preskače i zaobilazi u haljinici i kaubojskim čizmama, ali ne znaju oni da sam ja – Štiklom po svijetu!

Draga Branka, hvala ti na prenesenom doživljaju i prekrasnim fotkicama, definitivno ćemo jedan vikend provesti na ovoj ljepoti!

Tekst, fotografije: Štiklom po svijetu

Prethodni tekst- Travel preporuka by Štiklom po svijetu: Šri Lanka je zemlja koja ima sve što vam treba

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci