Srpanj u Rijeci! Posjetite izložbu Grad u galeriji Juraj Klović
S

Autori izložbe su: Kristina Kinkela Valčić, Edi Gustin, Dora Bakek i Mateja Rusak.

Izložbu ćete moći pogledati od 6. 07. do 20. 07. 2023., Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b, Rijeka.

Ako bismo u najkraćim crtama morali vizualno opisati grad mogli bismo reći da je to urbano naselje kompleksne kompozicije oblika u prostoru. No grad je puno više od toga. Za umjetnike koji svoju inspiraciju crpe iz svoje okoline i iz specifičnih trenutaka i odnosa koji se rađaju u toj specifičnoj lokaciji, grad znači puno više. Grad je izvor nevidljive energije, struje i topline, mjesto susreta koji ti odrede život, formiraju karakter, izgrade kao osobu; mjesto podražaja svih tvojih osjetila. Za četvero mladih umjetnika grad je mjesto koje ih je izgradilo i u kojem su, iako međusobno vrlo različiti, svi pronašli svoju energiju za stvaranje.

Za nekoga Rijeka, za nekoga Fiume ili pak na lokalnom čakavskom narječju Reka i Rika, mjesto je koje ovim umjetnicima predstavlja GRAD. To je mjesto gdje su studirali i gdje su proveli vrijeme koje ih je odredilo kao umjetnike. Rijeka je grad koji neopisivo mnogo pruža ako ga osjećaš, ako ga udišeš, osluškuješ i promatraš. Zalasci sunca, luka, odrazi, brodovi, dizalice, tragovi industrijske povijesti, kiša; nadrealisticki prizori koji su poslužili i profesoru Baltazaru za njegov neobičan grad poslužili su i ovim umjetnicima koji su s gradom rasli, osjećali ga i bili/jesu dio njega.

Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić, Mateja Rusak i Dora Bakek sreli su se na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Upisali su smjer Likovne pedagogije ak. god. 2008. te diplomirali 2013. Godina 2023. simbolički određuje desetljeće „postRiječkog“ stvaranja u kojem su se formirali kao individue, obiteljski ljudi, stručnjaci, radnici i umjetnici. Gustin i Kinkela Valčić su slikari koji žive kist i njihovo je izražavanje automatizirano, prepušteno slučaju, okolinu koriste kao inspiraciju dok je rezultat odraz njihovog identiteta. Rusak i Bakek su grafičarke kojima je glavni pokretač osjećaj, a njihovi radovi su rezultat dubokog promišljanja i poznavanja raznih crtačkih i grafičkih tehnika kojima nastoje što bolje dočarati svoj senzibilitet.

Edi Gustin, u svijetu grafittera poznat kao Maska, umjetnik je kojeg su formirale Riječke ulice, a njegovi murali i grafiti žive i formiraju urbanu vizuru Rijeke. U sklopu izložbe Dijalog na kvadrat Edi Gustin predstavlja akrile na platnu koji jasno ocrtavaju njegov senzibilitet, automatizirani pokret kistom i nevjerojatan osjećaj za kolorit. Njegove su boje jarke poput najsnažnijih gradskih zvukova u podne sunčanog ljetnog dana. Iz apstraktnih oblika debelo nanesene boje vrišti multikulturalna i suvremena Rijeka.

Kristina Kinkela Valčić, stvara apstraktne prikaze u ekspresionističko-emocionalnoj maniri. Snažno osjeća prostor oko sebe koji joj služi kao inspiracija i pokretač za stvaranje. Iz njenih višeslojnih namaza raznih medija koji se međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju i koketiraju rađaju se harmonični prikazi koje naziva krajolicima. Upotrebljavajući nekonvencionalne slikarske tehnike poput epoksi-smole koje do izražaja dolaze na monokromatskim radovima dozvoljava gradu da postane dio njenog rada i živi svoju stvarnost u odrazu zrcalne površine slike.

Mateja Rusak, umjetnica nevjerojatnog senzibiliteta za teksturu propituje snove i svoju inspiraciju crpi iz nesvjesnog. Sjećanja ju uvijek odvuku u Rijeku prema kojoj gaji posebne osjećaje. Te osjećaje pretače u grafike i kolaže koji svojom nježnom prozračnom estetikom djeluju poput neke opne, poput najnježnijeg oblaka i krhke linije između sna i jave. Iz njenih radova vidimo neku drugu Rijeku, Rijeku kao mjesto susreta i mjesto čiji zagrljaj nikad ne zaboravljaš.

Dora Bakek u svojim semantičkim i pomalo melankoličnim prizorima riječkih gradskih vizura propituje identitet grada, ali isto tako i svoj vlastiti. Kako identiteti nisu stalni već promjenjivi i fluidni tako je i njena tehnika slojevita, neponovljiva i svojstvena samo njoj. Izražava se kombiniranjem fotografije i grafike unoseći svoju esenciju u svaku poru svojih radova iz kojih učimo o Rijeci kao gradu mnogih dimenzija.

Kristina Kinkela Valčić mag.lik.paed.

Edi Gustin MASKA rođen je u Rijeci 6. svibnja 1985. Nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci smjer grafički dizajn, odlazi na Akademiju primijenjenih umjetnosti  Sveučilišta u Rijeci i stječe zvanje magistra likovne pedagogije. Dobitnik je Godišnje nagrade grada Slavonskog Broda za doprinose u kulturi za 2019. godinu. Na 33. Međunarodnom likovnom natječaju Mandraću u Voloskom 2018. osvojio je prvo mjesto u profesionalnoj kategoriji. Umjetnik je redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci te je nagrađen Rektorovom nagradom za studenta volontera akad. god. 2012./13.

Kristina Kinkela Valčić diplomirala je 2013. na diplomskom studiju Likovne pedagogije, odjel kiparstva, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci sa temom „Interaktivna urbana skulptura“ pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv Magistre edukacije likovnih umjetnosti i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je Poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa temom doktorskog rada pod naslovom Kulturna društva Kastavštine – prenositelji, stvaratelji i promicatelji lokalnog identiteta i tradicije.

Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama uz nekoliko priznanja, a ističemo nedavnu samostalnu izložbu slika u Galeriji Oblok u Sesvetama, te sudjelovanje na nedavnoj izložbi Women’s Essence show 2023. u Berlinu i Međunarodnoj manifestaciji Premier u Istanbulu. Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU Rijeka i Zagreb) i online projekta Art ćakula.
Stvarajući u ekspresionističko-emocionalnoj maniri Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik. Nastali oblici nisu unaprijed planirani već proizlaze i evoluiraju iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj vlastiti način te ga potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje 2013. te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi te je sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Viktor Hreljanović na međunarodnoj izložbi fotografije 2012. pod nazivom Treći element za seriju fotografija naziva Vodena igra. Iste je godine primila Zahvalnicu riječkog Sveučilišta za ostvarena postignuća u 2012. Sudjelovala je na 15. i 16. međunarodnoj radionice grafike 2016. i 2017. godine, na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih.

Na međunarodnom skupnoj izložbi naziva Žena o ženi sudjeluje 2020. i 2021. godine u Beogradu, Srbija, Podgorici, Crna gora, Samoboru, Hrvatska, Ajdovčini, Slovenija i Skoplju, Makedonija, gdje je selektorica za Hrvatsku bila Sonja Švec Španjol.

Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Od 2018. jedna je od mentora u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost Varaždinske županije.

2017., 2018., 2019., 2020., 2021., 2022., 2023.  bila je mentorica nagrađenih radova učenika na likovnim natječajima u Hrvatskoj i Međunarodnim likovnim natječajima u Sloveniji, Litvi, Češkoj, Rumunjskoj, Indiji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Portugalu , Srbiji, Turskoj.

  1. završila je poslijediplomski program Ritha Practitioner za rad s darovitim učenicima, a 2023. poslijediplomski program za Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Radboud Sveučilištu u Nijmegenu u Nizozemskoj.

Dora Bakek je rođena 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, upisuje studij likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je 2013. godine s temom „Slike podsvjesnog i nesvjesnog“.

Do sad bilježi pet samostalnih izložbi:

  • 2022. Tri plava grada, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, Prelog
  • 2020. Pripadati gradu, Galerija ZILIK, Karlovac
  • 2019. (De)konstrukcija grada, Galerija HDLU, Varaždin
  • 2016. U potrazi za nesvjesnim, Galeriji Laval Nugent, Zagreb
  • 2015. Slike podsvjesnog i nesvjesnog, Velika galerija grada Zaboka, Zabok.

Sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2018. Hommage Rijeci, Varaždin; 2018. KAOS – festival slobodnega kolaža, Kranj; 2016. Izložba “PerceiveArt predstavlja”, Zagreb; 2016. Izložba msđunarodne likovne kolonije LindArt, Lendava; 2014. Izložba knjiga objekata, Galerija La roggia, Pordenone; 2013. Izložba „GrafičaRi“, Mali Salon, Rijeka.

Provodi likovne radionice za odrasle i djecu, od kojih izdvaja: 2020. Spoji-odvoji: čudnovate životinje, 47. Mali ZILIK, Karlovac; 2017. Grafičke radionice, Dječja likovna kolonija „LindArt junior“, Lendava; 2017. Radionice izrade keramike i papira na projektu „PoKret – poduzetno i kreativno“, Varaždin. Također, bavi se ilustracijom. Živi u Varaždinu, gdje radi kao nastavnica likovne kulture. Ujedno radi i kao profesor mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Očekuje vas bogat i zabavan početak festivala Tobogan

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci