Smućkali smo pitanja i dobili koktel super odgovora. Filip Sarilar o koktelima i Imperial Spirits Festivalu!
S

U Opatiji se uskoro priprema prvi Imperial Spirits Festival. Festival spaja jedinstveno barsko iskustvo,  najnovija i najfinija  pića te će okupitinajbolje koktel majstore i miksologe iz Hrvatske i regije. Savršen povod da i mi “odradimo” jedan koktel pitanja, a kad se s druge strane nađe barmen Filip Sarilar imamo i super odgovore!

Pozdrav Filipe, dobro došao na Stiluetu, Konačno! Krenimo od početaka, back to past. Kako je krenula tvoja avantura u svijetu barmena?

Lijep pozdrav vama i naravno svim dragim čitateljima Stiluete.

Avantura započinje u prekrasnom Rovinju gdje sam još kao mladi konobar i šanker ima prilike raditi u baru koji su vodili moji roditelji. Tako da se može reći ugostiteljski geni su bili prisutni od početka.

 Kad si znao da je to to, da se želiš time baviti?

Vjerujem da se u svima nama krije neka znatiželja kako prema poslu koji volimo raditi te isto tako i prema nekim novim dostignućima.

U mom slučaju jedno je vodilo ka drugom te od samog početka bio sam uključen u prekrasan svijet pića i koktela te naravno i posluživanju istih našim dragim gostima. Poticajno društvo kako obitelji, moje drage dame pa tako i prijatelja, znatiželja prema miješanju pića i otkrivanju novih znanja bila su idealni receptu za ljubav prema koktelima i barmenstvu.

Jako lijepo. Dio si popularnog Barmen.hr tima i pratimo vaš rad s velikim zadovoljstvom. Ne samo da pratimo nego i surađujemo. Koliko se zadnjih godina scena promijenila?

Hrvatska barska scena se uvelike promijenila unazad nekoliko godina. U školi barmen.hr vidimo sve veću želju i upite za profesiju samog  barmena, barista i konobara. Polaznici škole i oni koji to žele biti traže od nas sve kompleksnija i zdrava pitanja što u konačnici dovodi do toga da smo svi u potrazi i otkrivanju novih originalnih ideja, koktela i naravno znanja.

Imamo osjećaj da je standard postao jako bitan, kvaliteta usluge u ugostiteljstvu mora biti iznimna?

Naravno, no tu bih svakako i dodao da barmen ili osoba u ugostiteljstvu mora biti;

  • Gospodin ili gospođa u svojoj profesiji
  • Osoba originalnih ideja
  • Vrijedan radnik
  • Mudri promatrač
  • Veseo i nasmijan

Možemo sve samo kada volimo ono što radimo.

Hvala na ovim osobinama, slažemo se! Naša tema dana su kokteli. Koji kokteli su po tebi bezvremenski i objekti u Hrvatskoj koji se žele pozicionirati na karti cocktail barova bi ih svakako trebali imati?

Mislim da barska karta dosta ovisi o mjestu samog bara/ restorana, sezoni u godini i odlici  samog barmena. No, neovisno o navedenom, naša publika dosta uživa u gin-u, viskiju i ostalim  osvježavajućim pićima poput Tom Collins, Gin & Tonic, Negroni, Whiskey Sour, Mojito (rum)….. i svakako ne izostaviti Aperol Spritz ako se ispravno napravi.

A koji kokteli su tvoji proljetni/ljetni favoriti?

Svatko tko me poznaje zna da su moji favoriti uvijek bili ‘Spritzevi’ koji pružaju dašak osvježenja, blage i ugodne gorčine uz arome citrusa. Idealna gazirana magična aperitivna pića koja će vas potaknuti na uživanje i naravno druženju.

Odlika ove vrste koktela je ujedno i njegova jednostavnost pripreme, no kad kažem jednostavnost time ne želim umanjiti već dočarati njegove prekrasne arome te da se ovo piće može piti ujutro, popodne, navečer te uz hranu ili pak neku proslavu.

Primjer;

EPULON SPRITZ

20 ml Epulon pelinkovac, 20 ml Amaro Istriano, 10 ml Svježi sok od limete

Top up (nadopunite čašu) : Malafemmena Pink Grapefruit Soda

– Dodajte led u vinsku čašu te sve sastojke po gore navedenom redu. Lagano promiješajte s barskom žlicom kako bi se svi sastojci sljubili te dekorirajte sa svježim malinama ako je sezona istih ili svježom feticom grejpa

– Koktel koji će oduševiti vaša nepca uz blagu svježinu, gorčinu i slatkoću.

BASIL’S

50 ml Martini Vermouth Bianco, 5 ml Sirup od bosiljka

Top up (nadopunite čašu) :Malafemmena Lemon Tonic

– Dodajte led u vinsku čašu te sve sastojke po gore navedenom redu. Lagano promiješajte s barskom žlicom kako bi se svi sastojci sljubili te dekorirajte sa listom bosiljka ako je sezona istih ili feticom zelene jabuke.

– Idealan aperitiv koji se slaže idealno uz mediteransku hranu.

Nedavno si ostvario zapaženi uspjeh i uskoro predstavljaš Hrvatsku na zanimljivom natjecanju Art of Italicus 2023. Kako se osjećaš, natjecanje je uskoro u Rimu, što očekuješ?

Hvala vam!

Iskreno, još uvijek pod velikim dojmom samog uspjeha i prekrasnog gostoprimstva dragih Šibenčana i kolega barmena. Tokom samog natjecanja zbilja su svi bili kao jedno, navijali jedni za druge i podržavali. Upravo to je ono što nas spaja i potiče da budemo još bolji.

Što očekujem?  Razgledavanje Rima, paštu, sladoled, umjetnost…. mala šala 🙂

Pripreme su na svakodnevnoj bazi, a bit će onako kako treba i na kraju = Fenomenalno. Već sam put i prilika na natjecanju za mene je najveća nagrada, a najbolji neka pobijedi.

Sretno! Znamo da se kaže da svi putevi vode u Rim, tvoj definitivno vodi, međutim čini nam se da ipak idućeg vikenda svi putevi vode u… Opatiju! Hoćemo li te sresti i u kojoj ulozi na nadolazećem Imperial Spirits Festivalu?

Definitivno.

Kao predavača na baru Barmen.hr koji je ujedno i partner festivala gdje će te imati mogučnost napraviti ‘Do It Yourself Cocktail’ uz naše vodstvo i kao ambasador Rossi destilerije gdje ćemo kreirati naše predpoznatljive koktele, a jedan od njih je i Epulon Spritz te likere poput teranina, amara, pelinkovac i slično..

Koktel scena u Hrvatskoj?

Mislim da idemo u pravom smjeru jer se sve više se odvažujemo ponuditi pića koja su naše kreacije, predstavljaju ono što mi kao turistička zemlja imamo za ponuditi te svakako i originalnosti.

Nakon brojnih događanja koja u fokus stavljaju vina i craft pive, kokteli dolazi na red! Čini nam se da bude sve veće zanimanje? 

Ljudi vole plesati, uživati i dobro se zabaviti, a koktel jednostavno dođe uz to. Izuzetno mi je drago što ima sve više takvih festivala jer kako gosti uče o našim koktelima isto tako i mi kao barmeni otkrivamo šta oni vole te nam to ujedno daje i kreativnost da otkrijemo čari savršenog koktela.

I za kraj, prepuštamo ti retke Stiluete da pozoveš čitateljice i čitateljie na prvi Imperial Spirits   

Ako voliš čarobna pića,

Dođi na Imperial Spirits,

Jer super koktel priča.

Filipe, kreativnosti ti doista ne nedostaje!

A dobre zabave i koktel inspiracije neće nedostajati svima koji se idućeg vikenda, 26. i 27. svibnja zapute u Opatiju! Posjetitelje očekuje bogat zabavni i glazbeni program. Dok se na pozornici budu izmjenjivali DJ-i i live izvođači, signature koktele predstavit će čak više od 20 poznatih brandova pića. Navečer se sprema nezaboravan after party!

Hotel koktel, ups.. Hotel Kvarner vas očekuje! Vidimo se idućeg vikenda u Opatiji bajnoj! Sve što vas zanima svakog trena možete saznati i na službenoj web stranici Imperial Spirits Festivala!

Bili smo i na najavnom press druženju, škicnite detalje i ostanite na Stilueti!

Fotografije: službeni arhiv sugovornika, Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci