ZTC

Svi volimo moderno urediti životni prostor za malo novaca, zar ne? Što kada bi mogli to napraviti sami, a pritom se i dobro zabaviti. Emilija ispred i Ivan iza kamere zajedno vode simpatični DIY blog s modreno osmišljenim, kreativnim i pristupačnim idejama za uljepšavanje vašeg doma. Isto tako simpatičnog naziva – Škare i Makaze je hrvatski DIY projekt koji je krenuo s radom početkom 2016. godine. Osim mnogo raznolikih interesa koje možete pronaći na njihovom blogu – Škare i Makaze, njihova najveća specijalnost je pronalaženje svrhe novim-starim stvarima.

ZTC

Za početak tko su Emilija i Ivan?

Hm… tko smo mi? Dvoje kreativaca, zaljubljenici u fotografiju i video. Jedan skupljač Hot Wheels autića, i jedna skupljačica vintage posuđa.

Supružnici, prijatelji i roditelji dvoje dječaka, totalnih urnebesa.

Kako je nastala ideja za pokretanjem vlastitog bloga?

Ideja je nastala još dok smo bili  u vezi. Oboje smo jako kreativni, nemamo mira i volimo izrađivati nove stvari i reciklirati stare. Blog smo započeli još davno prije, pod drugačijim imenom koje nikako nije bilo uspješno niti se lako izgovaralo. Nakon toga odlučili smo se za ime Škare i Makaze te video format. Oboje obožavamo raditi video i nekako se tu najbolje izražavamo i lakše pokazujemo ljudima našu osobnost. Tada to više nisu samo riječi i lijepe fotografije nego smo to baš mi, bez glume, bez poziranja.

Međutim, dolaskom drugog djeteta morali smo pauzirati snimanje jer nam je oduzimalo previše vremena. A i prostora u stanu je bilo manje 🙂

Tada je nastala web stranica skareimakaze.com na kojoj smo ponovo počeli stvarati nove diy projekte.

Škare i Makaze, vrlo simpatičan naziv, kako ste došli do njega?

Škare i Makaze su ista stvar. Svaka riječ vuče korijenje sa svoje strane ( kao i nas dvoje ) ali u konačnici isto znače. Ja sam Hercegovka, a Ivan domaći Zaprešićan. Sjajno funkcioniramo skupa, dijelimo jednake interese, a svojim manama i vrlinama se međusobno  nadopunjujemo.

Nas dvoje smo odličan primjer suprotnosti koje se privlače!

Što vaši čitatelji mogu pronaći na vašem blogu?

Blog je relativno mlad, i trenutačno se na njemu nalaze većinom Uradi sam projekti. Na Youtube kanalu također postoje diy video tutorijali. Međutim, trenutačno nam je najjači Instagram profil na kojem na dnevnoj bazi objavljujem zanimljivosti iz našega života, fantastične suradnje i sve ostale naše hobije ( ima ih poprilično mnogo).

Osim vođenja bloga i društvenih mreža bavite li se još nečime?

Da! Mi smo zapravo bavimo fotografijom, točnije fotografiranjem vjenčanja. Teško je predstaviti se konkretno u ovom slučaju. Ljudi bi nas najbolje upoznali ako pogledaju naš rad. Tek tada do izražaja dolazi naša osobnost. Zajedno radimo pod imenom Pepper Weddings. Odlučili smo se na fotografiranje vjenčanja jer su uvijek prepuna iskrenih emocija i niti jedno vjenčanje nije isto.

Roditelji ste dva dječaka, koliko vam oni pomažu ili odmažu pri izradi nekih DIY projekata?

Dosada smo samo starijeg sina probali uključiti u naš rad. Iskreno (najiskrenije) bio je totalno nezainteresiran i ponašao se kao divlja zvijer. Ipak, odlučili smo objaviti taj video na blogu jer je na kraju to sve djelovalo smiješno i simpatično.

Ne znam hoćemo li ga više ikada staviti ispred kamere 🙂

U čemu najviše uživate, te na što ste najviše ponosni kod vašeg bloga?

Najviše smo ponosni na kvalitetu fotografije/videa i estetiku bloga. To nam je najbitnije jer se ipak time bavimo.  

Uživamo u stvaranju! Volimo taj osjećaj kada sami stvorimo nešto, kada se možemo pohvaliti da nešto nismo kupili u dućanu nego izradili svojim rukama. To je ono što nas pokreće.

I za kraj možete li nam reći koji je bio prvi projekt koji ste skupa napravili, te koji vam je najdraži projekt koji ste izradili?

Prvi projekt je nešto totalno nespektakularno. Našli smo stari osušeni korijen vinove loze i od njega napravili stalak za olovke (haha).

Najdraži nam je definitivno video tutorijal  »Svjetiljka iz bajke«. U tom tutorialu se najviše vidi koliko volimo raditi video!

Na njihovoj službenoj stranici naći ćete sve na jednom mjestu, od projekata, djela njihovih ruku te sve ono što smatraju zanimljivim i lijepim.

Foto: Ivan Črepić Čum

Pripremila: Ines Cunjak

 

Kancelarija bar