Simfonijski koncert na otvorenom “Postani Rijeka” dio je programa EPK-Rijeka 2020
S

Simfonijskim koncertom na otvorenom pod nazivom „POSTANI RIJEKA – Adams, Šostakovič“, na Trgu Riječke rezolucije u srijedu, 15. srpnja 2020., publici omiljeni, počasni gost dirigent Ville Matvejeff ponovno će stati za dirigentski pult pred glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra.
Posjetitelji koncerta, koji je dio programa EPK-Rijeka2020, svjedočit će hrvatskoj praizvedbi skladbe „Postani rijeka” („Become river“), sve popularnijeg američkog skladatelja Johna Luthera Adamsa, dobitnika prestižnih nagrada, između ostalih, Pulitzera za glazbu  i nagrade Grammy za najbolju klasičnu skladbu. Iznimno sugestivna i naslovom prigodna skladba nastavit će niz do sada neizvođenih skladbi u Rijeci.
John Luther Adams, kojeg nazivaju „jednim od najoriginalnijih glazbenih mislilaca ovog stoljeća“, skladatelj je čiji su život i djelo duboko ukorijenjeni u svijet prirode i njegovo očuvanje. Kao tinejdžer, odrastao u predgrađima New Yorka, svirao je bubnjeve u brojnim rock & roll bendovima, no uskoro to nije bilo dovoljno. Studirao je kompoziciju na Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts).
U njegovu bogatu opusu ističe se  trilogija „Become” / „Postani“ („Postani ocean”, „Postani rijeka” i „Postani pustinja”).
Skladba „Become River” / „Postani rijeka“ svjetsku je praizvedbu doživjela u travnju 2014. godine u Minnesoti.
„ S jedne visoke silazne linije ova se glazba postupno širi u deltu melodičnih tokova i teče ka dubinama“, kaže Adams o svom prekrasnom i meditativnom djelu nadahnutom prirodom. U aljaškoj tundri proveo je oko 40 godina,a uz skladanje u samoći,  aktivno  je sudjelovao u kampanjama za očuvanje okoliša, a potom je živio u pustinjama Meksika i Čilea. Osim za orkestre i komorne sastave, skladao je i za televiziju, film i kazalište. Dobitnik je i Heinzove nagrade za doprinos podizanju svijesti o okolišu, te Nemmerove nagrade „za spajanje fizičkih i glazbenih svjetova u jedinstvenu umjetničku viziju koja nadilazi stilske granice“.

Nakon Adamsa, na programu je Dmitrij Šostakovič i njegova veličanstvena 12. simfonija poznatija po svom podnaslovu „Godina 1917“. Skladatelj je ovu svoju četverostavačnu simfoniju posvetio Vladimiru Lenjinu i događanjima iz revolucionarne 1917. godine koja su ostavila snažan dojam na tada 11-ogodišnjeg Šostakoviča. Djelo je skladano u kolovozu 1961. godine, a praizvedeno 1. listopada 1961. Revolucionarni Petrograd, uz citate raznih pjesama, posmrtnih marševa i kompozitorovih ranijih djela te na kraju radosna Zora čovječanstva pridonijeli su da se ova Simfonija često naziva i narodnim herojskim epom.

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci