Bistro i beach bar Tunar Selce donatorskom večerom obilježio ulazak u prestižni Gault&Millau gastro vodič
B

Bistro i beach bar Tunar Selce koji se nalazi na jednoj od najljepših plaža Kvarnera obilježio je prošlu subotu (1.7.2023.) spektakularnom degustacijskom večerom s humanitarnim predznakom ulazak u prestižni međunarodni Gault&Millau Kvarner gastro vodič. Gosti su uz zalazak sunca uživali u 7 slijedova simbolično nazvanih Pijesak, Greben, More, Šuma, Selo, Planina, Vrt, koje je uz vina članova Udruženja Kvarner Wines sljubila vrhunaska sommelierka Lucija Matijević.

Obitelj Šnajdar je s vrijednim zaposlenicima priredila eno – gastro doživljaj u kojem se uživalo svim čulima. Prikupljeni iznos namjenjen je Udruzi djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom grada Crikvenice „Uspjeh“. Večeru su, uz goste, podržale i Turistička zajednica Kvarnera te Turistička zajednica Grada Crikvenice. Medijski pokrovitelji večere su portali Tunera.info i Stilueta. Meni je dizajnirao kastavski dizajner Boris Krpan iz OZF dizajna, a službeni fotograf večere je Marino Klement iz Klemant Studija iz Crikvenice. Goste je svojim sjajnim glazbenim izvedbama zabavljao Love runners band.

Ulazak Tunara u ovaj važan međunarodni vodič  pokazuje kako jedan ugostiteljski objekt  može doprinijeti proširenju i poboljšanju gastronomske ponude Selca, ali i Crikveničko-vinodolske rivijere. Iznimno je to priznanje i za eno-gastronomsku ponudu Kvarnera koji je proglašen Europskom regijom gastronomije 2026. godine. Tunar definitivno može biti primjer i vodilja ostalima kako se kvalitetom, ustrajnim radom i trudom dolazi do rezultata a onda se ti rezultati cijene.

Prava gastro poslastica

Sedam slijedova hrane i čak 10 etiketa vina Kvarner Wines predstavili su ambasadori Kvarner Wines brenda: direktor udruženja Žarko Stilin i vrhunska sommelierka Ines Matić Matešković, a na večeri je sudjelovao i finalist prve sezone hrvatskog MasterChef natjecanja i Kvarner Wines ambasador Časlav Matijević. Vinarije članice Udruženja Kvarner Wines donirale su čak 10 etiketa, sve redom nagrađenih vina na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima kako bi večer bila još značajnija.

Uvodno su gosti uživali u pjenušcima Vinarije Šipun Maličić preoizvedenom tankovskom metodom od sorte žlahtina i Vinarije Ružić proizvedenom tradicionalnom metodom od sorte jarbola. Prvo jelo nazvano Pijesak bilo je file grdobine u marinadi od belice uz koju je poslužena kastafska belica vinarije Plovanić vina. Greben predstavlja file jadranske orade, sotirano povrće, u kremi od šafrana uz što su bile poslužene čak dvije žlahtine, one vrbničkih poljoprivrednih zadruga Gospoja i Vrbnik.

S obzirom na to da i na Kvarneru obitavaju žutorepe tune, slijed More predstavio je file jadranske tune sa domaćim njokima uz što je bilo sljubljeno ružičasto vina Vinske kuće Pavlomir Ružica Vinodola.

U drugom dijelu večeri gosti su uživali u Šumi, odnosno domaćim šurlicama s crnim tartufom i vrganjima uz koji je bila poslužena macerirana žlahtina Hlam Vinarije Šipun koju su zajednički izradili s Kvarner Wines ambasadorom i sommelierom Klaudijem Jurčićem. Slijed Selo predstavio je juneće obraze u sansigotu s rimskim njokom uz koje je bilo posluženo vino Sansigot Kuće vina Ivan Katunar. S obzirom da Kvarner, izuzev mora i otoka, obuhvaća i šume Gorskog kotara predstavljeno je i jelo Planina koje je obuhvatilo file jelena iz Gorskog kotara sa šumskim voćem i lovačkim knedlama uz što se savršeno sljubila Kurykta reserva Katunar Estate Winery.

I šećer na kraju, odnosno Vrt je predstavio kolač od sira s primorskim smokvama uz što je bilo sljubljeno slatko vino Vinarije Nada Novi poret.

Kako bi gosti u potpunosti uživali u okusima Kvarnerskih vina za sam kraj je poslužen Kvarnerski pjenušac, odnosno pjenušac od žlahtine napravljen tradicionalnom metodom Vinske kuće Pavlomir.

Bistro i beach bar Tunar Selce i obitelj Šnajdar i ovom večerom su pokazali da se  može kvalitetom i ustrajnim radom postići rezultat.

“Izdanje Gault&Millau Croatia vodiča za Kvarner još je jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo, jer pripravljanje dobrih jela nije samo vještina nego i umjetnost, koja se u našoj regiji temelji na jednostavnoj filozofiji: samo najbolje namirnice za najbolja jela. Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime, regiju Kvarner oplemenjuju vrhunskim namirnicama. Stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastronomskom ponudom, od vrhunskih restorana i konoba pa do popularnih mjesta u kojima se poslužuje kvalitetna i ukusna hrana, a zavidan je i broj vinarija na našem području. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su uvršteni u prvo izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner, čime se dodatno valorizira gastro ponuda naše regije. Vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da streme još većoj kvaliteti u stvaranju nezaboravnog eno – gastronomskog doživljaja.

Dobar povod za lijep provod

Naime, upravo je to jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u regiju Kvarner. Uz promociju prvog izdanja Gault&Millau vodiča, svakako vrijedi istaknuti još dvije odlične vijesti: našim kvarnerskim vinarima čestitamo na novom, velikom uspjehu i osvojenih 19 medalja na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards 2023. Vinarije nositelji brenda Kvarner Wines, svakako su doprinos ugledu destinacije, koja je zaslužila da postaje Europska regija gastronomije 2026. godine” – objasnila je dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

„Izuzetno mi je drago da je Bistro Tunar jedan od tri restorana na Crikveničkoj rivijeri koji su ušli u Gault&Millau Kvarner vodič i da su tu činjenicu na ovako plemenit i lijep način obilježili. Plaža Tunar je definitivno jedna od najljepših plaža Kvarnera a sama činjenica da je za to zaslužan isključivo koncesionar daje motiv svim ostalim koncesionarima, ali i restoraterima naše rivijere da se kvalitetom i ustrajnim radom može postići uspjeh.“ rekla je direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić.

„Kada si na Kvarneru, pij Kvarner Wines! To je rečenica koju svi mi koji radimo u ugostiteljstvu ili kao podrška ugostiteljstvu moramo promovirati. Drago nam je da smo mogli s 10 etiketa vina kvarnerskih vinarija sudjelovati u ovoj humanitarnoj večeri i da je Tunar prepoznao važnost lokalnih vina i proizvođača. Hvala mu na tome i čestitamo.“ smatra predsjednik Kvarne Wines Anton Toni Katunar.

„Hvala svima. U prvom redu mojoj obitelji i svim našim radnicima. Njihov trud i zalaganje doprinijeli su ovom uspjehu. Uvijek se moramo bojati naših snova, jer ako ih se ne bojimo nisu dovoljno veliki.“ zaključio je Dragutin Šnajdar iz Bistro i beach bar Tunar Selce.

Tekst, fotografije: PR

Prethodni tekst – Spoj s Pikom, druženje s užitkom! Bilo nam je super na eventu riječkog brenda!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci