Saznali smo zašto se Valentina Štokovac odvažila na novi poduzetnički korak i osnovala brend Meraki
S

“Moje je ime Valentina. Iako sam po zanimanju diplomirani kulturolog i vizažist voljela bi si pridodati titulu kojom se najviše ponosim. Mama. Mama Valentina. Moj sin Ian ima 11 mjeseci i upravo je toliko prošlo od dana kada sam odlučila (i ostvarila) svoje (poduzetničke) snove – ove posljednje, jer sam se i ranije intenzivno trudila da moji snovi i ambicije postanu stvarnost. Šminkam sada već punih 12 godina. Bezbroj editorijala. Puno godina Cro a portera. Revije. Shootinzi. Svadbe. Domjenci. Edukacije. Masterclassi. Bila sam kreativna kada su mnoge stvari “kod nas” tek bile u začetku. Imala sam svoju emisiju o makeupu na lokalnoj televiziji. Pojavila sam se na nekim jumbo plakatima u ulozi ambasadora određenih brendova. Gost sam predavač u srednjoj kozmetičarskoj školi, i napokon sam otvorila vlastitu makeup akademiju u Istri gdje i živim.”

Ovako svoju priču počinje Valentina Štokovac koju je pandemija ohrabrila na novi korak, novi put i nove snove. Valentina je iz Poreča, a sa obitelji živi u Peroju kraj Pule.

Valentina Štokovac stoji iza novog brenda na domaćem tržištu

Moja opsesija Nazarom, poznatim kao Evil eye traje već zaista dugi niz godina. Frustracija da ne mogu pronaći “onaj pravi” , trajni komad nakita te male amajlije izrazito me frustrirao. Frustrirao do te mjere da sam prilikom jedne posjete zlatarni gdje sam išla s namjerom da dam izraditi taj isti komad nakita i dobila još jedan u nizu negativan odgovor – došla kući i rekla suprugu “ako oni ne mogu napraviti za mene jednu ja ću napraviti za cijeli svijet”.

I tako je bilo. Uz puno učenja, strpljenja, vjere i nade, naša je sugovornica odlučila stvoriti ono čega nema, pritom imajući na umu visoke estetske standarde i ne odstupajući od zacrtane ideje.

Kako se osjećaš sada kada znaš da si tržištu ponudila nešto novo i drugačije, ali i vrlo intimno i tebi emotivno?

Meraki je moja katarza.  Odgovor da život mama poduzetnica može biti jednako uzbudljiv i prilagodljiv istovremeno. Rasli smo zajedno, Ian je napunio mjesec dana kada sam odlučila da jednostavno želim pokušati, biti svoja i ostvariti snove. Rasli smo zajedno. Iako zvuči paradoksalno u posljednjih je 11 mjeseci on je spavao daleko više od mene jer ako nisam željela uskratiti njemu sebe mogla sam raditi jedino kad spava.

Najiskrenije se nadam da će okolina u ovoj malenoj amajliji prepoznati svu ljubav, strast i vjeru utkanu u taj maleni končić sreće a da će upravo oko “Nazar” postati neka osobna  i personalizirana malena srećonoša.

Kako je biti mama poduzetnica?

Mislim da je najbitnije pokušati biti prvo mama. Pa poduzetnica. Uspješno balansiranje između obje uloge za mene znači uspjeh. Bilo je ovdje puno suza. Bit će ih sigurno još i više. Nekad sam bila premorena. Često sam šetala uz more jednom rukom gurala kolica dok mi sin spava a u drugoj držala mobitel jer je tada na rasporedu bila ambalaža, ili deklaracije, ili izrada novih prototipa. Suprug je obično na poslu do 16 dok istovremeno većina tvrtki, ureda i ministarstva  s kojima sam komunicirala radi do 15 sati. Sve je stvar perspektive i organizacije. S obzirom na birokraciju nekad je tu bilo i 10ak prespajanja poziva, a da odgovor na kraju ne bi ni dobila.  Ali moj priljepak i ja, kako mu iz milja uvijek govorim, smo pravi tim i ne ustručavam se ni najmanje obaviti poziv ako on nešto mrmlja u pozadini, dapače – svatko kod nas radi svoj posao najbolje što može i zna 🙂

Valentina i Ian

Mislim da ću iskoristiti priliku i napomenuti da je bilo i previše onih ” pa što si luda išta raditi imaš godinu dana porodiljnog “, ” pandemija je – loš ti je tajming” , ” imaš super posao – što ti to treba”. E pa treba mi. E pa živimo jedan jedini život i ne želim razmišljati zašto nešto nisam bar pokušala. Da, pandemija je, i imam savršeno puno vremena dok nema snimanja i svadbi da budem najbolja verzija sebe. Naučena sam raditi. Kada bi uz sve to okolina iskazala malo veću podršku za (mame) poduzetnice sigurno bi imala manji grč u želucu dok se “opravdavam” da u 24 sata stignem biti predana mama, vrijedna supruga, disciplinirana kućanica i ambiciozna poduzetnica. Sve se može kad se hoće iako priznajem, kuća nije uvijek u savršenom izdanju ali dođe i ona na red 🙂
 
Koji su ti prvi ciljevi s brendom, koje bi bilo neko ostvarenje snova u bliskoj budućnosti?

Kada sam počela razrađivati plan za Meraki “lucky charm bracelet” bile su odmah primarne nositeljice čitavog projekta. Moram priznati da sam bila jako ambiciozna pa sam paralelno krenula i s dizajniranjem odjeće, traženjem tvornica kako za tekstil tako i za nakit. Željela sam unikatne proizvode na oba polja. Ali onda sam se u jednom trenu skockala i shvatila da treba dati vremenu vremena i okolini prostora da prepozna novi brend na tržištu. Odlučila sam da želim krenuti s lucky charm narukvicama i postepeno , strpljivo i kvalitetno graditi prepoznatljivost novog brenda na tržištu. Nakon narukvica stiže još noviteta iz sfere nakita – neki komadi iz kolekcije već odavno čekaju u skladištu svoj veliki trenutak. Neki su komadi na analizi jer prije puštanja na tržište dodatno, kao tvrtka, šaljemo nakit na dodatna ispitivanja jer želimo biti sigurni u svako slovo koje stoji na deklaraciji.

Meraki je ostvarenje snova, a iako put nije bio lagan, poduzetnica nije odustala od vizije i visokih standarda.

Snovi su tu da hrane naše ambicije. Volim pozitivne feedbackove i oduševljenje detaljima koje Meraki pobudi u ljudima. Volim vidjeti Meraki na ruci nekog potpunog stranca. I maštam kako je Meraki postao priznat globalni brend sa širokim spektrom pomno osmišljenih komada nakita i odjeće. Slogan brenda kaže – Find your essence. Escape the ordinary. E pa upravo to želim svakome tko će postati dio #merakipeople zajednice – podsjetnik da pronađete sebe. Izbjegnete rutinu. Jednostavno, odvažite se kao što sam se ja odvažila i u moru “protiv” fokusirala se samo na kvalitetno “za”. Jer i jedno “za” je dovoljno da ne žalimo za izgubljenim trenutkom.

Velik izbor za žene i muškarce!

Pratimo te već dugo, pratiš li i ti nas, koje Stilueta sadržaje voliš?

Stilueta je za mene drukčija, odvažna i posebna. Zašto ? Prije svega jer je to portal gdje apsolutno nikada žena ženi nije bila vuk dapače – podrška koja se daje ženama poduzetnicama nevjerojatna je i toliko inspirativna. Living room jedna je od rubrika koju uvijek rado pregledam a tu su i inspirativne žene čije me priče još više ohrabruju i osnažuju. Ponosna sam što sam dio ove zajednice i što mi se pružila prilika da ispričam svoju priču. Upravo je Stilueta bila prva koja mi je pred 5 godina dala priliku da se predstavim kao vizažistica i beskrajno sam zahvalna na uraganu dobrih emocija koje su me tada pogurale da postanem ono što sam danas. Nadam se najbolja verzija sebe.

Bilo je izazovno i evo ga, moj dosanjani san držim u rukama i iznimno sam ponosna. Nazvala sam ga Meraki – simbol oka koji “čuva svakog tko ga nosi od zlih pogleda” potječe iz Grčke a upravo ime brenda na grčki znači “staviti dio svoje duše i osobnosti u ono što radiš svim srcem.” Ja vam svoje srce ostavljam na dlanu. Svu svoju ambiciju satkanu u jednom mailu.

Narukvice su izrađene od nehrđajućeg čelika uz 18 karatnu pozlatu. Oko je laserski rezano. Špaga je izrazito čvrst nylon cord 1.5 mm debljine.

Posjetite službenu internetsku stranicu MERAKI ESSENCE.
Podržite rad domaćih kreativaca, upornih sanjara i vrijednih poduzetnika i poduzetnica! 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci