Jeste li čuli za jednu posebnu putovnicu? Saznali smo što je Crazydonian Passport!
J

Već nekoliko mjeseci na Facebooku iskaču nam objave koje se tiču jedne neobične putovnice. Kako smo shvatili, nije klasična, ne možete predati zahtjev, a putovnica nalazi put do zanimljivih pojedinaca! Putovnicu imaju nama poznate i vrlo sposobne žene kao npr Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski, Andrea Načinović, vlasnica portala Avanture malih okica, Lenka Šajina, Voditeljica turističko – informativnog centra u TZ Vrsar, Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR Rijeka, Jovana Čutul, predsjednica udruge Žene za otok,  naša urednica Marija Mažar

Nama sasvim dovoljan povod da odlučimo saznati više! Iako danas putujemo samo online putem kako bi donijeli dobru priču, nekad su dobre priče jedino što nam svima treba! Čisto da budemo jasni, Crazydonian Passport imaju i muškarci, ali ova priča okrenuta je ka ženama (saznat ćete više u nastavku) pa smo im dali na važnosti.

Linda Poščić Borovac direktorica je tvrtke Crocon d.o.o. s Kastva, tvrtke s više od 30 godina iskustva u zastupanju svjetskih proizvođača opreme u pomorstvu.
Njezina slikovnica za biznismene „Disaster – dijagnoza modernog biznisa“ proglašena je pobjednicom među stotinama naslova u kategoriji Best Corporate Book na svjetskom marketinškom natjecanju Content Marketing Awards u New Yorku 2021. godine. Knjiga Disaster je još uvijek tražena i rado čitana, ali već je krenuo i novi projekt PM*Clinice – Crazydonian Passport koji je pokrenuo lavinu pozitive i oduševljenja. Linda nam je bila gošća na Stilueti kad je knjiga tek izašla, a jako nas veseli da su godine donijele novu inspiraciju i želju da u fokus stavi vrijednosti koje nekad prolaze ispod radara.

Najgore si prepreke postavljamo mi sami. Od takvih naučenih i usađenih stavova pokušava nas odučiti Crazydonian Passport – mala, mudra, džepna knjižica koja te bodri da ako odlučiš da je sunčano – sunčano je! Nemaju oblaci (a bome ni ljudi oko tebe) ništa s tim! Čarolija je uvijek i samo u tebi! 

“To je jedina putovnica koju moraš zaslužiti, a ne dobiješ je tek tako. Pripadnošću nekome mjestu, narodu, nacionalnosti, spolu, tituli, vrsti i sl. Možeš je zaslužiti „samo“ ako si dobar čovjek, pa tek onda i ostalim vrlinama. Prvo budi čovjek, a onda budi sve drugo! U suprotnome, sram te bilo (tako kaže i putovnica). Cijeli naš život je pun „gambeta“, pitanje je samo hoćeš li se dignuti ili ne. Na svom putovanju bit ćeš i svatko i netko i bilo tko i nitko! Ali uvijek trebaš biti čovjek i poštovati ljude oko sebe. Poštovanje je ključ! Jer, kako drugačije spasiti čovječanstvo? Nikad se zapravo ne izgubiš kad ne znaš put, nego kad ne znaš tko si. I ne moramo biti „sjajni da bismo počeli, ali moramo početi kako bismo postali sjajni“ – pojašnjava Linda.

Nekad zaboravljamo da je srž sretnog i ispunjenog života u jednostavnosti. Karakter i stav gradi se od malih nogu, a kako je i našu mjesečnu statistiku čitanosti čine većinom žene drago nam je da Linda ima jednu najavu koja se tiče malih žena – naših djevojčica.

Povodom Međunarodnog dana djevojčica, Linda sudjeluje na panelu “Kako odgajati djevojčice da poštuju sebe i druge te izrastu u (od)važne žene” koji oganiziraju MO Grada Trsata i Gradska knjižnica Rijeka. Budući da je majka dviju djevojaka, ali i mentorica u poduzetničkom inkubatoru Kaspi zanimalo nas je ima li odgovor na postavljeno pitanje.

Crazydonian Passport je zapravo inspiriran mojim iskustvom mentorice u KASPI-ju, gdje upoznajem hrabre ljude koji su se odvažili na novi korak, ali se još uvijek nećkaju jer su nas društvo i mentalitet naučili da se nećkamo, propitujemo, bojimo, ne talasamo...

Život se događa ovako:  biti – činiti – imati!!! Prvo budi, pa čini, pa imaj. Tako život ide. No, problem većine odgoja, ljudi, roditelja, djece je da žele živjeti u obrnutom smjeru, a tada je razočaranje neizbježno. Bez obzira na dobre namjere, suprotno je zakonu prirode, najprije i uvijek trebaš dati sve od sebe i pri tome biti i ostati razigran životom.

Smatram da je najodgovorniji (osim i što je i najljepši) način življenja biti razigran životom, uživati u stvaranju kroz život. Jer jedino ako si razigran možeš obratiti pažnju na sve, iskreno odgovoriti, osjetiti i reagirati na život (i tako ga ne promašiti). Eto, u tom smjeru ide moj/naš odgoj izgradnje naših kćeri u jedna velika dobra ljudska bića. Jer ako nema velikih i dobrih ljudskih bića, nema ni dobrog društva, ni dobre nacije, ni dobrog svijeta” – zaključuje Linda. 

Pratit ćemo kako se razvija priča o Crazydonian Passport!

A kad smo već spomenuli zanimljiv panel, dodat ćemo još par bitnih informacija.  Povodom Međunarodnog dana djevojčica koji se obilježava 11. listopada, MO Grada Trsata i Gradska knjižnica Rijeka organiziraju panel pod nazivom “Kako odgajati djevojčice da poštuju sebe i druge te izrastu u (od)važne žene”. Druženje će se održati u Gradskoj knjižnici Rijeka – ogranak Trsat s početkom u 19 sati, a sudionice panela, uz Lindu su: Paula Bogović, psihologinja i psihoterapeutkinja, voditeljica Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji Udruge UZOR te Iva Davorija, voditeljica edukativno-preventivnih programa u SOS Rijeka, doktorandica na studiju Filozofija i suvremenost FFRi, članica Centra za ženske studije pri FFRi. Voditeljsko – moderatorsku palicu su  prepustile muškarcu, psihologu Danielu Antunoviću, iz MO Grada Trsata.

Putujte morem inspiracije i ne zaboravite biti dobri ljudi, prvo sebi, onda i drugima.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci