13.8 C
Rijeka
Subota, 8 kolovoza, 2020

Putujemo Hrvatskom: Oprtalj očima Branke Čolić

Znamo za hrvatsku Toskanu, kako joj tepaju u zadnje vrijeme, a društvene mreže doslovce pucaju od fotki ulaza u Oprtalj, onaj drvored čempresa koji...

Sanja Monar i Doris Valković inspirativne su mlade žene i poduzetnice, ovo je njihova priča

ZADNJE OBJAVE

Istarska tura s Dodigovima, saznajte koji vinari su ih osvojili i kako ocjenjuju vinsku scenu ove regije

Volimo Istru, volimo vino, volimo ljude pune života i ljubavi koje u svoje dane znaju utkati radost življenja. Volimo bračni par Dodig i rado...

Rijeka Streetstyle i Stilueta predstavljaju: Kvarner Style Izazov uz vrijedne darove!

Dugo smo se radovali ovoj objavi! Prije nekoliko mjeseci rodila se ideja da sa popularnom streetstyle Instagram stranicom Rijeka Streetstyle pokrenemo ljetni izazov i...

Paolo Batel predstavio nam je Beach Bar Mulini u sklopu Mon Perin kampa

Istra uvijek ima neki posebni dragulj koji samo čeka da ga otkrijete. Prošle godine tako smo na jednom roadtrip putovanju ovom predivnom regijom naišli...

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Boy”

"Bili smo spremni na dijete koje će vikati; dijete koje će nas udarati i glavom lupati o zid kad ga želimo utješiti, bii smo...

Prijateljice, kolegice, poslovne partnerice, kratko i cimerice. Sve su to Sanja Monar i Doris Valković, obje 1990. godište,  koje su u želji da osvijeste javnost o važnosti zdravog načina života stvorile SEED proizvode, ručno rađene granole i odnedavno energetske kugle! 

Početak nije bio lagan, no jedna ideja i puno volje rezultirali su dobrim rezultatima već u prvim mjesecima rada, iako ih je početna administracija usporila, njihov duh i želja da pozitivno utječu na okolinu ne jenjava. Osjetili smo u njima ono nešto posebno i naravno poželjeli ih upoznati kako bi ih mogli predstaviti i vama…

Dobro nam došle! Prijateljice i poslovne partnerice, je li poslovni odnos utjecao na vaše prijateljstvo i koje su prednosti rada s osobom koja vas doista poznaje i u najboljim, a možda i u najgorim izdanjima?

Sanja: Prednosti su te da često puta ne moramo ništa ni govoriti jer već znamo koja što misli. Neminovno je da se prijateljstvo produbilo i da smo se vidjele u situacijama u kojima se nismo dotad vidjele, ali sve je to rezultiralo jednim kvalitetnijim odnosom, kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Doris: Svakako da je poslovni odnos utjecao i na prijateljstvo, sada se znamo i u   najgorim izdanjima 😀 Kada se ulazi u poduzetničke vode spozna se puno i o sebi jer su to novi uvjeti, nove situacije s kojima se još nismo susretali. Odluke koje donosimo moraju biti na zadovoljstvo i slaganje obje stoga je bitno i održavati kompromis. No moram priznati da vrlo slično, gotovo isto, razmišljamo u kojem smjeru ići i kako se ponašati u određenim situacijama stoga problema za sada nije niti bilo. Često je dovoljno da se pogledamo i već znamo što mislimo a to je odlično kako za prijateljstvo tako i za poslovni odnos. Također, možemo bez ikakvih zadržavanja reći što mislimo što je također veoma bitno za kvalitetni razvoj. 

Sanja i Doris

Imate isti žar, volju, želju, no karakterno ste doista drugačije. Je li to dobro za posao i koje osobine je koja unijela u ovu uspješnu poslovnu priču?

Sanja: Često puta i same govorimo koliko nam je drago da smo različitih karaktera. Mislim da u ovom poslovnom svijetu treba upravo ta kombinacija koju imamo – smirenost i impulzivnost, jer ima mnogo različitih situacija s kojima smo se suočavale i za koje su neki puta bile potrebne jedne, a neki puta druge osobine. Što se tiče poslovnih odluka, ima situacija kada se odmah složimo, i ima onih u kojima treba napraviti kompromis. Pri odlučivanju obje sudjelujemo u svakom segmentu i radimo na način da se za neku odluku obje moramo složiti i to super funkcionira.

Doris: Poprilično smo različite po nekim generalnim pogledima i ponašanjima. Primjerice ja sam puno eksplozivnija, ponekad bez previše razmišljanja krećem u nove avanture i vodim se trenutnim osjećajem dok Sanja  često treba trenutak dva da promisli, skulira situaciju i krene. Sanja voli papire i administraciju dok ja zazirem od nje i hvatam se kreativnog dijela posla – recepti, dizjan, društvene mreže i sl. Tako nekako i dijelimo posao no ipak obje kuhamo, pečemo, mijesimo i uživamo u radu u kuhinji i dinamici našeg posla.

No opet, rekla bih da smo kao jin jang. Različite no opet vrlo slične.

Znam onaj divan osjećaj kad se rodi ideja, bez okova i ikakve materije kao želja kojoj treba dati smisao, kad se kod vas dogodio taj tren kad ste osjetile da trebate stvoriti nešto, da se trebate usuditi?

Sanja: Životne situacije su nam se nekako posložile i u isto vrijeme smo bile na prekretnici kada smo htjele nešto promijeniti na svom poslovnom planu i pokušati krenuti ‘s nečim svojim’, i eto, to smo i učinile. Obje smo sličnih interesa i pobornice težnji za zdravim načinom života (u holističkom smislu) pa smo svojim djelovanjem htjele pridonijeti upravo tome.

Doris: Postojanje poduzetničkog duha nekako je oduvijek u meni. Osjećala sam da moram raditi za sebe jer je teško zadovoljiti tu neku potrebu za razvijanjem vlastite vizije, za savršenstvom a raditi za nekoga tko ima drugačije vizije i poglede od tebe. Pišem blog s receptima već skoro 4 godine i osjećala sam od početka želju da napravim nešto više od samog pisanja. Okušala sam se i u vođenju radionica kuhanja, no najviše me vukla potreba za proizvodnjom. S obzirom na to da sam struke koja teoretizira više nego li proizvodi/provodi u djelo znala sam da neću ići tim smjerom jer sam više praktični tip. Stoga sam odustala potpuno od struke i s kolegicom s fakulteta i prijateljicom odlučila da je vrijeme da uzmemo stvari u svoje ruke. Sa sličnim no ipak različitim karakterima, puno volje, njezinom organiziranošću, mojom kreativom (iako obje navedene karakteristike) odlučile smo krenuti u poslovne vode. Ideja je postojala barem godinu dana prije samog kretanja no prvi korak nije uvijek lako napraviti. Posebice ne sam.

Čekala sam partnera/icu s kojim/om ću moći razviti svoje ideje u djelo.

Kako bi opisale početke? Koji je bio najveći izazov?

Sanja: Koliko god da smo se pripremale za sve, nismo ni same znale što nas sve čeka, ali mislim da je i bolje da je bilo tako (haha). Ne bih mogla izdvojiti neki najveći izazov, bilo je podosta prepreka, ali sve su to situacije iz kojih smo mnogo stvari naučile tako da bih ih svakako svrstala u pozitivna iskustva. Za ovaj poslovni svijet ključno je naoružati se strpljenjem.

Doris: Počeci nisu bili toliko teški koliko sam mislila da će biti ili koliko su nekim našim kolegama koji su također krenuli u poduzetničke vode bili. Imali smo punu podršku roditelja, prijatelja i poznanika stoga nam je bilo nešto jednostavnije nego li nekome tko je skroz sam u tome. No opet, početničkih problema je bilo poput neodgovaranja na zatražene ponude, sakupljanje informacija o potrebnim dokumentima i dozvolama, problemi s ambalažom i sl. Upravo iz navedenih razloga je sve kasnilo. Granole i energetske kugle su trebale izaći na tržište u isto vrijeme no problemi su pomaknuli „izlazak“ kugla za 6 mjeseci. Cijeli projekt je trebao zaživiti do nove godine 2018. no ipak je pomaknut za 3 mjeseca zbog raznih problema. Tako to valjda mora biti 🙂 Iz svih problema naučili smo puno i ne možemo biti ogorčeni. Lekcija je naučena – od ideje do realizacije treba uzeti duplo više vremena od planiranog, nažalost ne zbog nas samih već zbog drugih strana na koje ne možemo utjecati. I kada si sam svoj šef opet si u korespodenciji i ovisnosti o drugima stoga strpljenje je ključ!

Što danas sve imate u ponudi?

Sanja: Danas u ponudi imamo dvije vrste granola i tri vrste energetskih kuglica, a trenutno radimo i na zimskom/božićnom limited edition iznenađenju. Velika nam je želja plasirati i nove proizvode, a voljele bismo krenuti i s realizacijom drugih ideja koje nemaju direktne veze s proizvodnjom, a želimo ih od početka realizirati kroz Seed, pa se nadamo da će i za to konačno doći vrijeme 🙂

Doris: Danas su u ponudi dvije vrste granola: čokoladna i voćna te tri vrste sirovih energetskih kuglica: kakao&naranča, rogač&sjemenke te kikiriki&konoplja. Svi proizvodi su pripremljeni od namirnica prirodnog porijekla, bez aditiva, dodanih šećera, umjetnih bojila i ostalih sintetičkih dodataka. A takvi će biti i idući proizvodi jer je naša želja osvijestiti ljude da jedu pravu (prirodnu) hranu.

Na relaciji ste Rijeka – Zagreb, kakve su reakcije na vaše proizvode i vašu priču na Kvarneru, a kakve u Zagrebu?

Sanja: Prodaja ide odlično u oba kraja, naravno proporcionalno veličini tržišta, Zagreb je ipak mnogo veće nego Rijeka. Ono što smo primijetile jest da ‘svoji prigrljuju svoje’, lakše nam je primjerice bilo ‘ući’ u dućane na riječkom području nego zagrebačkom. Ali ondje gdje su naši proizvodi došli na police, reakcije su uistinu pozitivne i jako smo zadovoljne.

Doris: Moglo bi se reći kako je lokalpatriotizam dosta izražen po pitanju podrške proizvođačima. Kvarner nas posebno podržava i održava no Zagreb i njegovi žitelji su također vrlo zainteresirani i puni podrške. Puno je to veći grad i ponuda/potražnja stoga se ne možemo žaliti 🙂  Veliki interes vlada i u Dalmaciji i Istri no malo je teže „ući“ u ta tržišta.

Unatoč izazovima, sigurno je bilo puno prelijepih trenutaka u poslovnoj avanturi koju ste pokrenule, obje sudjelujete u svakom segmentu, što biste izdvojile kao najljepši trenutak u gotovo godinu dana koliko radite zajedno?

Sanja: Bilo je prelijepih iskustava, naravno. Jedan koji pamtim je kada smo prvi put gotov proizvod imale u rukama, znajući koliko je vremena i truda trebalo uložiti u to. A i osjećaj kada uđeš u neki dućan pa vidiš svoj proizvod na polici isto mi je još uvijek pomalo neobičan.

Osim toga, upoznale smo i puno novih ljudi i s nekima se i dosta povezale i od nekih i naučile nove stvari, a to je sve ono što će nam zauvijek ostati.

Drago mi je da sam u ovome s prijateljicom i osobom s kojom to sve skupa funkcionira iskreno i bez prevelikih komplikacija. Puno je lakše kada je još netko uz tebe tko dijeli iste ‘probleme’ i nedoumice, ali i naravno sve one lijepe i sretne trenutke.

Doris: Svaki odlazak u kuhinju je za mene odličan kraj dana 🙂 Ujutro radimo administraciju a popodne odlazimo u kuhinju koja je za mene meditativno mjesto. Kada zapakiramo svaki proizvod i otisnemo ga u bespuće prodaje najljepši je osjećaj. Također, jedan od ljepših osjećaja je zaprimiti poruku s riječima podrške, znajući da ljudi koji su kupili naše proizvode zadovoljni kupljenim.

Osjećam da je ovo tek početak vaše priče, što vam je cilj i što si priželjkujete u narednom periodu?

Sanja: Priželjkujemo si da nam ovo bude posao od kojeg ćemo moći (financijski) normalno živjeti 🙂 Iako je prošlo, evo uskoro, već godinu dana, još smo uvijek mlada firma i još nam treba malo vremena da stanemo na noge. Trudimo se i radimo i na novim idejama kojih stvarno ima, ali kako sam već i navela, potrebno je strpljenja, jer da bi se sve te ideje realizirale treba se puno faktora poklopiti, odnosno ima puno dijelova na kojima trebamo raditi, a još smo uvijek samo dvije koje obavljaju sav posao. Ono što sam naučila i što si zapravo pokušavam preslikati na sva područja života je – polako. Treba ići korak po korak. Naravno, truditi se i dati svoj maksimum, ali stići i uživati u svakom trenutku..

Doris: S obzirom na to da nam slijedi period božićnih i zimskih radosti odlučile smo se i mi priključiti slavlju našom ponudom. Uskoro izlaze zimska varijanta granole i energetske kugle sa svim mirisnim začinima koji nas griju iznutra i pružaju nam osjećaj ugode. Također ćemo imati i limited edition božićne pakete no o tome nešto više uskoro J Nakon toga, nadamo se, slijede novi proizvodi ali i ono čemu težimo – puno suradnja, posebice sa stručnjacima u fitness svijetu, dobre hrane i okupljanja oko iste te razne edukativne radionice.

Jesu li Hrvati i Hrvatice osviješteni po pitanju zdrave prehrane i općenito zdravog načina života?

Sanja: Na ovo pitanje uvijek na prvu, pomalo nepromišljeno, odgovaram – rekla bih da jesu. Međutim, neki puta je teško izdvojiti se iz kruga ljudi u  kojem se krećemo. Dođe samo po sebi da kada radiš ovako nešto, više se i krećeš u tim krugovima, prikupljaš informacije, stvaraš neku mrežu s ljudima koji su također dio te priče ‘zdravog načina života’. No, kada iz tog kruga izađemo, mislim da ima mnogo njih koji još nisu baš toliko osviješteni. Svakako da je i kod nas prisutan trend zdrave prehrane i zdravog načina života, ali mislim da vani to još uvijek dosta prednjači. I upravo to nam je i jedan od ciljeva – izaći iz tog kruga ‘osviještenih’ ljudi i širiti ideje i pokušati ih približiti onima koji još nisu htjeli ili stigli o tome razmišljati – za početak kroz naše proizvode kao alat kojim sada to možemo.

Doris: S obzirom da sam okružena s ljudima koji zbilja vole jesti kvalitetnu hranu (pritom mislim prirodnu i cjelovitu) mogla bih reći kako jesu no s druge strane mislim da je to ipak manjina. Većina nažalost smatra kako je hrana usputni dio svakodnevnog života ne shvaćajući kako je ona tu da nas čini zdravima te je naposlijetku i gradivni materijal našeg tijela i organizma. A postoji i grupa ljudi koja jednostavno ne želi promijeniti svoje prehrambene navike jer znamo kako je navike teško mijenjati.

Stoga svakako treba poraditi na edukaciji.

Doris, ti si autorica i odličnog gastro bloga, kada si počela i imaš li dovoljno vremena za sve te fine recepte koje fantastično prezentiraš?

Sanja: Ovdje ću samo reći da sam probala mnoga jela koja Doris radi i da mi je žao onih koji ih nisu mogli probati haha

Doris: S blogom sam, kao što sam u jednom od prethodnih pitanja navela, započela prije gotovo 4 godine. Vremena je uvijek manjak no trudim se ne zanemariti svoju ljubav, a to je prenošenje ideja i inspiracija drugima da se odvaže kuhati i da uživaju u tom procesu. Da im hrana nije samo usputni dobavljač energije već i razlog okupljanja, dijeljenja mišljenja, ukusa i ideja. Ali također i fotkanje hrane koje obožavam 🙂 Ponekad jednostavno ne stignem pripremati recepte i fotografirati hranu za blog pa zna proći i duži period bez objava na blogu no trudim se biti aktivna na Facebooku i Instagramu gotovo svakodnevno.

Sanja, što najviše cijeniš kod Doris? Doris, što najviše cijeniš kod Sanje?

Sanja: Kod Doris cijenim strast koju ima u sebi i koja ju vodi naprijed i koju beskompromisno njeguje.

Doris: Kod Sanje cijenim optimizam. Kada ona kaže da će sve biti dobro odmah mi bude lakše  i zbilja povjerujem u to J

Sigurna sam da ste imale potporu kako bi krenule i pokrenule posao, želite li nekome zahvaliti? Prepuštam vam riječ…

Sanja: Prije svega zahvaljujemo Vama što ste nas ugostili 🙂

Da, imale smo jako velike sreće da smo imale potporu od strane obitelji, prijateljica i prijatelja i drugih nama bliskih ljudi. Naravno, ne samo financijski, mnogi su nam pomagali savjetima, psihičkom potporom i riječima podrške što je zapravo i jednako važno u tim trenucima, ako ne i važnije. Bilo je i pojedinaca koji su nas baš iznenadili ponudivši se za pomoć, jer su vjerovali (i još uvijek vjeruju J) da je ovaj projekt vrijedan toga. Sve u svemu, sve nas je ovo još više osvjestilo da možemo uistinu biti sretne kakve ljude imamo u svojim životima.

Doris: Svakako najveća zahvala ide roditeljima, dečku i prijateljima no voljela bi također zahvaliti i svima koji su vjerovali u nas i naše proizvode a to su kolegice food blogerice i portali koji su nam pružili podršku. Poput vas <3

Još jednom, puno vam hvala na ugošćavanju, lijepim riječima i podršci!

Pa nam recite da mi na Stilueti nemamo najljepše priče i najinspirativnije osobe! Sretno i dalje, pratit ćemo vas sa zadovoljstvom, a vi odmah zapratite SEED i budite u toku sa svim novitetima!


Pripremila: Marija Mažar

Foto: Ivor Mažar

- Advertisement -

ZADNJE OBJAVE

Istarska tura s Dodigovima, saznajte koji vinari su ih osvojili i kako ocjenjuju vinsku scenu ove regije

Volimo Istru, volimo vino, volimo ljude pune života i ljubavi koje u svoje dane znaju utkati radost življenja. Volimo bračni par Dodig i rado...

Rijeka Streetstyle i Stilueta predstavljaju: Kvarner Style Izazov uz vrijedne darove!

Dugo smo se radovali ovoj objavi! Prije nekoliko mjeseci rodila se ideja da sa popularnom streetstyle Instagram stranicom Rijeka Streetstyle pokrenemo ljetni izazov i...

PRATITE NAS...

21,924ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Grad znanja: Kava, kolač, dinamika Nine Čeh

Nina Čeh znanstvenica je koja odrasta u Istri i nakon završene opće gimnazije u Srednjoj školi u Buzetu 2008. godine upisuje Građevinski fakultet na...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Inspirativna žena: Maja Pogačić

Kao veliki zaljubljenik u make up i beauty teme, volim kada uživo ili na društvenim mrežama naiđem na osobe koje su istovremeno inspirativne, strastvene...