Travel preporuka by Sanja Lujić Pirc: Dubrovnik je lijep u svako doba godine!
T

Nastavljamo s našim Travel preporukama, ugostili smo Sanju Lujić Pirc koja je bila na putovanju u Dubrovniku. Što posjetiti u Dubrovniku preko zime, otkrila nam je u razgovoru!

Zašto Dubrovnik i kako je teklo putovanje

Portal s popustima ovoga puta dao nam je ideju da odemo do Dubrovnika. U periodu između Božića i Nove godine. Već smo nekoliko puta bili u Dubrovniku, ali nikada u ovo doba godine. Veselili smo se već dobro poznatim lokacijama, ali u novom (adventskom) ruhu. Kao što često naglašavam užitak je i put, a ne samo odredište.

Prvo zaustavljanje bilo je iznad kanala predivne rijeke Krke.

Dolina Neretve uvijek oduševljava svojom posebnošću i jedinstvenošću.

Pelješki most ostavlja bez riječi čak i rječitu Sanju!

Veselili smo se našem prvom prelasku preko Pelješkog mosta. Gledali smo otvaranje na malim ekranima, do sada vidjeli brojne fotografije – dnevne, noćne, sa svih strana i kuteva. Ali kada nam se je ukazao uistinu smo ostali oduševljeni. Samo smo vikali uau, uau, uau. Prizor koji ostavlja bez daha. Žao mi je, ali uistinu ga morate vidjeti uživo. Ovoga puta, nema te fotke ili opisa koji mogu prenijeti tu emociju. I ponos, rekla bih.

U Malom Stonu sam na žalost ostala bez ručka jer nije sezona daganja. Tako su mi barem rekli.

Dubrovnik je uvijek čaroban i poseban.

Možda mi se Stradun svakim posjetom čini manjim, ali imali smo sreće da nije bila gužva, svirala je lagana glazba, nije bilo puno turista, čuo se pretežno dubrovački govor, a kao što i sami znate, nije bilo hladno već ugodno toplo za noćne šetnje.

Dubrovnik čine sitnice

U bilo koje doba dana šetate Dubrovnikom, oduševljavaju vas sitnice. Strme stepenice (razmišljate o povratku po njima), zidine, bjelina kamena, mir unutar tih istih zidina, najmanji muzej u gradu posvećen poznatom hrvatskom književniku, stepenice koje su za vas bile i ostale posebne iako sada već skoro cijeli svijet zna za njih zbog Igre prijestolja.

Tko želi na Dubrovačke zidine?

Po zidinama nismo šetali jer je cijena za dvoje odraslih i jedno dijete 600,00 kn (bili smo kada su bile kune, pa smijem samo u kunama!). Iako smo imali informaciju da možemo dobiti popust ako se javimo na vrijeme pisanim putem, što smo i učinili, odgovorili su nam da odlukom uprave društva povlaštene ulaznice se više ne odobravaju.

Informacija koja možda nekima dobro dođe, a stigla je sa službenog maila Dubrovačkih zidina, da će u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 28. veljače 2023. godine cijena ulaznica biti 15 eura za odrasle i 5 eura za djecu od 7 do 18 godina (djeca mlađa od 7 godina ne plaćaju). Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 20. veljače 2023. godine i završava 24. veljače 2023. godine, s tim da nastava počinje 27. veljače 2023. godine pa možda uspijete posložiti sve, ako ne idete na skijanje.

Cavtat i Konavle imaju ono nešto

Već tradicionalno kada smo u tom dijelu Hrvatske, posjetimo Cavtat i Konavle. Moram vam otkriti tajnu vezanu za Cavtat. Tamo su najbolje krafne na svijetu. Otkrili smo ih slučajno u jednom od prijašnjih posjeta, a ovoga puta smo potvrdili da je tomu uistinu tako.

U Konavlima je kiša bjesomučno padala, ali čak nam ni to nije smetalo.

Posebno mjesto za nas je Srđ. Tamo uistinu treba uzeti minutu za tišinu. I za sjećanje i za uživanje u pogledu. I za zahvalu.

Na povratku smo „pozdravili život“ u Žuljani na Pelješcu jer nas je oduševila pri prvom našem posjetu Pelješcu.

Nima Splita do Splita

Stali smo naravno i u Splitu. Ovoga puta i na Marjanu, taman dok je Seve šetala po rivi i spremala se za novogodišnji koncert.

Advent u Dubrovniku nije tema ovoga teksta, ali samo mala napomena za kraj. Iznenadili smo se cijenama. Jeftinije nego u Rijeci, vjerujte. Kuhano vino, fritule, kobasice, baš sve.  U slučaju da vam je prva asocijacija na Dubrovnik da je malo skuplji hrvatski grad.

Taman kada smo mi odlazili, veliki broj turista je dolazio u Dubrovnik i pripremali su pozornicu za Petra Grašu i novogodišnji koncert. Zasigurno je tada bila i veća gužva i veća buka, ali nas je cesta vodila nazad u našu Rijeku, na pripreme za doček s dragim prijateljima.

Svima želimo sretnu godinu i neke nove ceste. Neka nas odvedu na neka super nova putovanja. Doslovna i simbolična. Sretno!

Foto: Sanja Lujić Pirc

Prethodni tekst – TRAVEL PREPORUKA BY SANJA LUJIĆ PIRC: NAŠA JE ZEMLJA PREDIVNA, A NEPLANIRANI IZLETI SU NAJBOLJI

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci