”Lincolnova cesta”, svjetska književna senzacija konačno dostupna i kod nas
"

Stigao je jedan od najiščekivanijih naslova godine – „Lincolnova cesta“ američkog autora Amora Towlesa koji je svjetsku slavu stekao romanom „Plemeniti gospodin u Moskvi“.

Prepun života, šarma, bogato izmaštanih mjesta i nezaboravnih likova, roman „Lincolnova cesta“ izvanredno je putovanje kroz Ameriku 1950-ih. Ova svjetska književna senzacija više od 30 tjedana bila je broj jedan na prestižnoj listi najprodavanijih naslova renomiranog New York Timesa.

S više od milijun prodanih primjeraka s obje strane Atlantika, „Lincolnova cesta“ osvojila je publiku, ali i kritiku. Stoga ne čudi što Towlesa mnogi smatraju vrhunskim majstorom pripovijedanja.

Roman „Lincolnova cesta“ na hrvatski je preveo Tomislav Žilić.

Towles je objavljivanjem romana „Plemeniti gospodin u Moskvi“ postao jedan od najvećih fenomena u modernoj svjetskoj književnosti. Knjigom godine proglasili su ga njujorški Times, a nakon toga i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i bivši američki predsjednik Barack Obama, a veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je 2019. godine Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Jedna od najboljih knjiga u posljednjih nekoliko desetljeća krajem 2022. godine trebala bi dobiti televizijsku inačicu u obliku mini serije s Ewanom McGregorom u glavnoj ulozi.

„Neodoljivo… filigranski izrađena kao kakvo Fabergéovo jaje, Towlesova priča odiše nostalgijom za zlatnim dobom Tolstoja i Turgenjeva.“ ‒ The Oprah Magazine

„Lukav i pobjednički roman… [Towles] bira teme koje zadiru mnogo šire od socio-političke sfere: roditeljska odgovornost, prijateljstvo, ljubav, potreba za domom.“ ‒ The New York Times

„Sjajno izrađeno… Roman je vješto prigrlio proturječnosti našeg karaktera, puštajući čitatelja da pluta u senzacijama – kao da ga nosi široka rijeka usred topla ljetnog dana.“ ‒ Washington Post

RADNJA:

U lipnju 1954. osamnaestogodišnjeg Emmetta Watsona kući u Nebrasku vraća upravitelj radne farme za maloljetnike na kojoj je Emmet odslužio petnaest mjeseci zbog ubojstva iz nehaja.

Kako ga je majka odavno napustila, a otac nedavno preminuo za sobom ostavivši dugove, obiteljsku farmu zaplijenila je banka. Emmett ostaje s genijalnim osmogodišnjim bratom Billyjem i plavim Studebakerom, a to je sve što mu treba za put u Kaliforniju gdje će započeti novi život.

I možda bi se sve to tako i odvilo da se dva Emmettova prijatelja s farme nisu kriomice dovezla u prtljažniku upraviteljeva automobila. Oni imaju sasvim drugačiji plan za njihovu budućnost, onaj koji će ih sve odvesti na sudbonosno putovanje Lincolnovom cestom ‒ u New York City.

Naslov pronađite na Mozaik Knjiga.

Tekst, foto: PR

Prethodni tekst – USKORO U RIJECI! PROMOCIJA KNJIGE “ISPOD DEBELOG LEDA” MILANA ZAGORCA

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci