Ovo je priča o prekrasnoj djevojčici Riti koja treba našu pomoć
O

“Snažan start“ je program koji omogućava djeci s teškoćama u razvoju (Sy.Down, Autizam, cerebralna paraliza, spina bifida i dr.) uspješniju inkluziju u redovni školski sustav.

Program se temelji na osnaživanju roditelja, kao ključnog čimbenika u razvoju djeteta, na način da stručni tim “Snažnog starta” pruži sva potrebna znanja i upute za samostalan i svakodnevan doprinos napretku djeteta. Razvija se proteklih pet godina i jedan je od najnaprednijih programa takve vrste u Europi. Temeljen je na preporukama neuroznanosti i usklađen sa suvremenim principima rane edukacije kakvi se provode u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Snažan Start je program Hrvatske udruge za ranu edukaciju-Hureke osmišljen kako bi uz pomoć tima stručnjaka osigurao roditeljima djece s intelektualnim teškoćama  sveobuhvatan pristup kvalitetnoj usluzi rane edukacije. Uvođenje takvog programa u rani odgoj utječe pozitivno na poboljšanje cjelokupnog razvoja i školskog uspjeha djeteta s intelektualnim teškoćama, te na čitav odgojno-obrazovni sustav. Hureka je ujedno na hrvatsko tržište plasirala seriju edukativno – radnog materijala kojeg koristi veliki broj vrtića i osnovnih škola.

Savjetnica za roditelje u programu ”Snažan Start” Larisa Porčić Filipaj i  sama ima djevojčicu Lauru koja ima sindrom Down, a aktivno sudjeluju u programu već duži niz godina. 

Larisa je svjesna kako veliki dio roditelja nailazi na značajne prepreke u financijskom smislu. Stoga je odlučila aktivno se angažirati na društveno odgovornom projektu kako bi ”Snažan Start” bio omogućen što većem broju djece. Kroz spomenuti projekt upoznaje nas s djevojčicom Ritom.

Foto: Hureka – Snažan start

Rita ima 5 godina i dijagnozu sindrom Down. Njezina mama Maja ispričala nam je njihovu priču koja je u nama potaknula more emocija.

Razgovarale smo s njenom mamom Majom, u razgovoru nam je ispričala svoju priču.

Foto: Content Agency Mazar

Kakva je Rita?

Rita je mirna, osjećajna i sramežljiva djevojčica. Kao i sva druga djeca i ona prolazi kroz različite faze odrastanja. Rita voli ići u vrtić, družiti se s prijateljima, obožava rođendane. Pokazuje interes za učenjem engleskog jezika.

 ‘Edukacija djece s poteškoćama je vrlo bitna u najranijoj dobi’

Kako smo već spomenuli, s ranom edukacijom potrebno je početi što prije kako bi se djeca s intelektualnim teškoćama uspjela pravovremeno pripremiti za školske izazove.  Program je podijeljen na četiri stupnja rane edukacije i dva stupnja predškolskog programa. Prva četiri stupnja temelje se na iskustvenoj igri uključivanjem što više osjetila, a roditelji se upoznaju s metodom ranog učenja.

Kontinuirano se radi na ubrzavanju pamćenja (Blic metoda), unapređenju razumijevanja, uspostavljanju pažnje i koncentracije, senzorici, organizaciji semantičke mreže i postavljanju temelja za logičko zaključivanje.

Tim sačinjen od logopeda, edukacijskog rehabilitatora i odgojitelja, roditelje i dijete prate od početka do kraja programa, te redovito evaluira postignuti napredak i planira daljnje aktivnosti. Uz to, za dijete je osiguran sav potreban tiskani radno-didaktičko-edukativni materijal, didaktičke igračke, terapijske minijature i softveri koji prate program.

Foto: Content Agency Mazar

Snažan start omogućava edukaciju u vlastitom domu

Obilazeći razne stručnjake trošimo mnogo vremena i novaca na putovanje, pri čemu Rita često dođe na terapiju vidno neraspoložena i nespremna za suradnju te sav naš trud gubi smisao. Problem su i sami termini, jer je sve veći broj djece kojoj je potreban neki vid terapije, a terapeuta kronično nedostaje.

Snažan start omogućava nam rad kod kuće kad je Rita dobro raspoložena i daje svoj maksimum. Ne možemo samo „sjesti i ”učiti”, već se to proteže kroz cijeli dan – 5 minuta, pa pola sata, 45 minuta itd. Dinamika je svakodnevno drugačija, ovisno o Ritinoj spremnosti, stoga je poželjno da dijete stekne rutinu i dosljednost.

Potrebna nam je financijska podrška

Naša je želja da se Rita što prije uključi u program Snažan start koji bi pratila sve do polaska u školu. Kao  samohrana majka nisam u mogućnosti sama snositi mjesečne troškove programa. Iz tog razloga odlučila sam se obratiti našoj javnosti za financijsku podršku.

Ukoliko ste voljni pomoći mami Maji i krasnoj Riti da započne sa svojim edukacijama i bude spremna za školu, možete donirati na:

HRVATSKA UDRUGA ZA RANU EDUKACIJU – HUREKA, GRADIŠČANSKA 30, 10000 ZAGREB, OIB: HR80442787695, IBAN: HR7724020061101017124

BANKA: ERSTE BANKA, POZIV NA BROJ: 00 1990-10, SVRHA: DONACIJA ZA RITU

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci