Tri riječke poduzetnice otkrivaju što su naučile o sebi prošle godine
T

S početkom nove godine, okrećemo nove stranice u životu – u poslovnom, ali i privatnom životu. Svi imamo želje i ciljeve koje želimo ispuniti u ovoj godini. Posebno moramo spomenuti sve poduzetnike i poduzetnice koji sigurno žele unaprijediti svoje poslovanje i biti najbolja verzija – učiti, educirati se i rasti.

Razgovarali smo s tri riječke poduzetnice koje smo već ugostili na Stilueti, pitali ih o planovima, željama, protekloj godini… Donosimo njihoe priče.

Tanja Savić je vlasnica Mia Figlia Digital agencije koja se bavi marketingom, društvenim mrežama, organizacijom evenata… Nakon 15 godina rada u velikoj korporaciji je jedno jutro odlučila biti sam svoj šef, napravila veliki korak, i nije požalila!

Što si naučila o sebi u prošloj godini?

Da ipak nisam neslomljiva kao što sam mislila da jesam, da se i dalje u meni skriva jedna krhka i osjetljiva “mini me”.  Naučila sam povući se iz projekata na kojima se ne osjećam ugodno i motivirano. Ako vidim da nešto ne funkcionira – radije prepustim posao nekome tko će možda biti zadovoljniji i ispunjeniji. Učim se reći “NE ” kad vidim da netko prelazi granicu, to eto još nisam stigla savladati prošle godine. I nisam sigurna ako ću, kako je krenulo uspjeti naučiti i ove godine ali trudim se.

Što je izazovnije, početak i uhodavanje ili već ‘ušaltan’ posao?

Moj posao je izazov sam po sebi i vjerujem da ga nikad neću moći nazvati “ušaltanim” ili stabilnim. Svaki dan se suočim s nekim novim situacijama, tako da bi ga mogla nazvati dinamičnim i nepredvidivim. Samim tim je i svaki radni dan  izazovan, bez obzira na to koliko se vremena bavila s njim.

Kao i svaki posao, i ovaj ima negativnih i pozitivnih strana. Dok god je više pozitivnih, kao što je u mom slučaju,  sretna sam, zahvalna i veselim se svakom radnom danu, bez obzira na izazove.

Što poslovno priželjkuješ od 2023.?

Poslovno ne priželjkujem puno toga. Neka sve ostane ovako kako je sada – i bit ću sretna. Jedino što želim za svoje bližnje i sebe je zdravlje. Ništa drugo. Ništa veliko, ništa skupo. Samo to je bitno.

Kako ćeš postizati balans između privatnog i poslovnog? Je li to u ženskom poduzetništvu moguće?

Vjerujem da uspješno balansiram između privatnog i poslovnog, da nemam problem s time. I radim i putujem i družim se i zabavljam.  Sretna sam što imam veliku podršku obitelji i prijatelja, što se uvijek imam kome izjadati i s kim se nasmijati, nazdraviti.

U svakom slučaju vjerujem da sam pravi primjer one  “Radim da bi živio, ne živim da bi radio.”

Kod mene to sasvim OK funkcionira!

Razgovarali smo i s Andreom Načinović, pokretačicom portala Avanture malih okica, koja je nekoliko mjeseci prije prvog lockdowna pokrenula poduzetničku priču za djecu i roditelje u Rijeci i okolici.

Što si naučila o sebi u prošloj godini?

Prošla godina bila je godina rada na sebi. Podcasti, čitanja, uklanjanje određenih uvjerenja. Propitkivala sam svoj život, planove i želje.

U cijelom tom procesu događale su se velike privatne promjene koje su me dodatno ojačale, naučile da je bitno slušati sebe te niti jedan pad ne gledati kao negativno već kao lekciju.

Postala sam blaža prema sebi, naučila tražiti pomoć od bližnjih te stati na loptu dok je još vrijeme.

Kad si „sam svoj šef“ teško je odrediti granicu, pogotovo kad nešto radiš iz tolike strasti. Nema radnog vremena! Svako svoje i slobodno vrijeme koristila sam za rad, kreiranje novih ideja i sadržaja. Sve dok nije počelo utjecati na zdravlje i moj mir. Tijelo nam često daje upozorenja, samo je na nama da ih prepoznamo na vrijeme, ne kad je već kasno.

Mogu reći da sam se tijekom 2022. godine povezala sama sa sobom.

Prošle godine posao se proširio s Rijeke i okolice na Istru, Gorski kotar i cijeli Kvarner. Sredinom godine upoznala sam i divnu kolegicu, prijateljicu Ivanu koja dijeli istu strast prema ovom poslu te je tako otvoreno područje i Zagreba i okolice. Bilo je to izrazito izazovno za mene koja već 3 godine živi taj posao. Trebalo je stisnuti zube i prepustiti dio posla. Teško je to.  No ispostavilo se da je to bila jedna od boljih odluka! Sad smo savršen tim! Nevjerojatno puno komuniciramo, dižemo se međusobno, plačemo, smijemo. Komentiramo, kritiziramo, hvalimo i iskreno, da sam tražila bolju osobu, mislim da bi ju teško našla!

Dakle, 2022. me naučila da treba katkad spustiti zid, prihvatiti pomoć i riskirati.

Što je izazovnije, početak i uhodavanje ili već ‘ušaltan’ posao?

Često govorim da je portal moje treće dijete pa mogu usporediti „težinu“ posla i s majčinstvom. Na samom početku, kad dobijete maleno dijete koliko god ste se pripremali često nemate pojma da li ste na dobrom putu. Istražujete, griješite, učite i nikad ne odustajete. Taman kad shvatite što vam je činiti, dijete dođe u ono izazovno doba od dvije godine i opet imate osjećaj da ste na početku i da ne znate ništa.

Tako je i s poslom. Svako razdoblje nosi svoje izazove. Vjerujem da kad neki posao doživi neku uhodanost i konstantnost tad je vrijeme za neke nove ideje ili širenje poslovanja.

Nakon 6 mjeseci rada u timu, zbilja mogu reći da smo već uhodane, s točnom podjelom poslova. Dakle, uvijek je izazovno, ali to je ono što nas stalno gura sve dalje.

Što poslovno priželjkuješ od 2023.?

2023. godina je godina kad će se portal proširiti na ostatak Hrvatske. Godina u kojoj ćemo održati i treći Veliki sajam malih okica, nekoliko dogovorenih dječjih događanja. No to je sve što ću vam reći. Ostalo stoji na našim Vision boardovima na zidu uz radni stol.

Kako ćeš postizati balans između privatnog i poslovnog? Je li to u ženskom poduzetništvu moguće?

Moj najbolji prijatelj je Google kalendar koji me održava još živom! Smatram da je dobra organizacija ključ stizanja no isto tako kad ste mama dvoje djece onda shvaćate da postoje dani kad ni kalendar ne pomaže.

Sve više stavljam, kako ih ja zovem, roze blokove u kalendar koji označavaju vrijeme za mene. Da li je to samo moje vrijeme ili za moj društveni život, no izvan je vremena za posao, ali i djecu. To je ono što sam zanemarila ovih godina te je počela stizati cijena.

Sve kreće od nas. I znam da to svi shvaćamo, no istinski to shvatiš tek kad dođeš do ruba kad ne možeš više jer si se dala najviše djeci i poslu. Tijekom 2023. godine želim što više svojeg mira kako bi bila što bolja mama, poduzetnica, prijateljica, kćer, sestra.

Balans između privatnog i poslovnog moguć je definitivno u ženskom poduzetništvu jedino ako prihvatimo da ne moramo sve same. Meni je to prepuštanje i traženje pomoći osobno bila jedna od težih odluka u životu no isto tako osigurala mi je da dišem i budem bolja.

I za kraj, Klara Grlaš, pokretačica GENIUMA, naša ‘najfriškija’ riječka poduzetnica koja je vrlo pametno osluškivala potrebe djece ali i roditelja, te svoje znanje pretočila u odličnu poduzetničku priču.

Što si naučila o sebi u prošloj godini?

Prošle godine donesla sam puno životnih odluka, bilo je puno uspona i padova, definitivno ću je pamtiti, a najviše po tome što sam ostvarila svoje ciljeve.

Na samom početku odlučila sam pustiti posao u školi i pokušati otvoriti privatne poduke iz fizike i matematike. Htjela sam da djeca zavole te predmete i rješavaju zadatke s lakoćom.

Volim vidjeti sreću u djeci kada postignu željene rezultate, to mi daje motivaciju da radim više i bolje.

O sebi sam naučila da nikada ne smijem odustati od svojih ciljeva, čvrsto vjerovati uspjehu, boriti se za njega i ne slušati druge jer se trud uvijek isplati.

Što je izazovnije, početak i uhodavanje ili već ‘ušaltan’ posao?

Ljudi često imaju strah pustiti stalan posao iako su nesretni na njemu. Smatram da nekada moramo vjerovati u sebe i naše želje pa će se s vremenom ostvariti.

Trnovit je put do uspjeha, puno je odricanja, stresa. Bitno je ne odustati nego stalno iznova pokušavati. Kako kažu: svako zlo za neko dobro.

Svaki početak je težak, puno se uči o vođenju poslovanja, što i kako napraviti, marketingu, kako doći do klijenata. S druge strane kada je posao ušaltan i proširi se, teško je naći osobu koja bi te mogla zamijeniti i poučavati baš onako kako ti želiš. Znam da će jedan dan morati doći do toga, ali trenutno još o tome ne razmišljam.

Što poslovno priželjkuješ od 2023.?

Svake godine si zacrtam neke ciljeve, tako da i ove godine imam nešto u planu za najmlađe školarce. Jedva čekam da Vam predstavim svoj proizvod.

Kako ćeš postizati balanas između privatnog i poslovnog? Je li to u ženskom poduzetništvu moguće?

Vodim se srcem, radim ono što volim i sigurna sam da će balans doći u pravi trenutak i znat ću odvojiti privatno i poslovno.

Žene su razvile neke vještine koje im koriste u biznisu, a to su: fleksibilnost, praktičnost, spretnost u organizaciji i vođenju te multifunkcionalnost. To je ono što ih čini tako sposobnim i uspješnim.

One razmišljaju unaprijed, idu na sigurno, organizirane su, naprave više planova pa ako jedan ne uspije probaju s drugim. Žene poduzetnice su jake, vjeruju u sebe i svoje ciljeve, ne odustaju lako.

Zapamtite: Polako je najbolji način da stigneš tamo gdje želiš biti.

Ovim putem također želim potaknuti sve čitatelje da budu uporni u svojim ciljevima i sigurna sam da će uspjeti uz puno truda.

Fotografije: Ivor Mažar

Još malo poduzetničkih priča i savjeta pročitajte – IVAN TOKIĆ, MLADI RIJEČKI PODUZETNIK, OTKRIVA OSAM POSLOVNIH SAVJETA ZA USPJEŠNU GODINU

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci