Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Sedam smrti Evelyn Hardcastle”
R

Napokon sam pročitala jedan punokrvni krimić. Veliko bogataško zdanje, mnoštvo sumnjivih gosti, ubojstvo koje nas tek čeka, nepredvidive situacije koje svakog sata (i dana) postaju opasnije. Zvuči poznato? Možda. Neodoljivo podsjeća na stare dobre detektivske romane Agathe Christie, zar ne? Mene je od samog početka pratio onaj osjećaj uzbuđenja zbog neizvjesnosti što se dogodilo, tko je kriv i koji su mu motivi. Ali ovo nije klasičan detektivski krimić. Ovaj je roman još kompliciraniji i originalniji.

“Lord i lady Hardcastle pozivaju vas na krabuljni ples u povodu proslave povratka njihove kćeri Evelyn iz Pariza. Proslava će se održati u Blackheathu drugoga vikenda u rujnu. S obzirom na izdvojenost Blackheatha, prijevoz do kuće bit će svim našim gostima osiguran iz obližnjeg sela Abberlyja.”

Stuart Turton jako je dobro zakukuljio radnju oko ubojstva Evelyn Hardcastle. Radi li se uopće o ubojstvu? Svi su svjedočili njenome samoubojstvu. Ali, ipak saznajemo mnogo više od toga. Svakog se dana nekoliko osoba budi u tijelu drugih likova. Koji je njihov zadatak, zašto su poslani na to imanje? Jesu li sami? Nisu, sve skupa je puno opasnije nego što se na početku čini. Pomagači, ubojice, tko je tko, kome se može vjerovati, a tko glumi? Nakon što nas je sam uvod dobro prodrmao i zbunio, odjednom upoznajemo i glavni lik ove originalne priče. Detektiv Aiden Bishop svaki je dan druga osoba, potencijalni ubojica kćeri bogatih vlasnika imanja Blackheath. Probudit će se u sedam različitih tijela, potpuno oprečnih umova te će se u svim tim kompliciranim situacijama morati boriti da ne izgubi samog sebe, svoj identitet. Jednog je dana batler, drugog dana se bori s mislima razmaženog ženskaroša. A vrijeme otkucava i Aidenu je sve gore jer se netko usrdno trudi sve mu još više otežati.

“Sutrašnji dan može biti kakav god poželim. Umjesto razloga za strah, može biti obećanje koje ću dati sebi. Prilika da budem hrabriji ili ljubazniji, da ispravim ono pogrešno. Da budem bolji nego što sam danas.”

Dugo nisam uživala u svakoj stranici nekog krimića. Zaista nisam htjela da ova priča završi, a toliko je bila uzbudljiva i napeta da nisam mogla prestati čitati. Krase je originalnost i inventivnost, iznimna autorova mašta i živopisni opisi likova i krajolika. Brzo sam se prebacila u taj cijeli svijet i situacije u kojima se Aiden Bishop nalazio. Roman je izrazito filmičan, likovi dobro razrađeni, a sami događaji neizmjerno pametno smišljeni. Nije jednostavno pratiti radnju, roman nije linearan, skače s lika na lik i iz vremena u vrijeme. Sve je pomiješano, ali to je ono što ga čini toliko privlačnim i drugačijim od drugih kriminalističkih romana. Ima starinski štih, ali je i iznimno moderan. Ništa nije onakvo kakvim se čini. Likovi su višedimenzionalni, većinom prilično antipatični i teško ih je zavoljeti, ali svejedno se čitatelj uspije vezati uz nekolicinu od njih. Zavrtit će vam se u glavi, na trenutke nećete znati gdje se nalazite i o kome čitate. Dobro pratite poglavlja, možda ćete morati i zapisati tko je što učinio i rekao, ali prvenstveno uživajte u ovom vlaku različitih smrti i uzbuđenja. Stuart Turton napisao je fascinantan prvijenac i samom sebi postavio jako visoku ljesticu za buduće romane.

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

Izdavač: Znanje

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci