Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: Mlada nevjesta
R

Alessandro Baricco autor je čije sam pisanje upoznala početkom ove godine, preko romana Svila. Osvojio me istog trena, kako radnjom, tako i stilski. Posebice stilski. A u Mladoj nevjesti taj je stil još upečatljiviji, još posebniji. Iako me roman nije dotaknuo poput Svile, svojim me rečenicama prebacio u vrijeme i mjesto radnje i sve neobične događaje kojima sam svjedočila. A vjerujte mi, ne znam od kojeg početi.

“Obični dani, naprotiv, doista, kao što je rečeno, ako ćemo se držati stvarnih činjenica i posegnuti za sažetim izrazom – svi su bili čudesno isti. Proizlazio je iz toga svojevrstan dinamični red, koji se u Obitelji smatrao besprijekornim.”

Čitajući Mladu nevjestu imala sam osjećaj da se nalazim u nekom paralelnom svijetu, nečemu što bi vrlo lako moglo biti istinito, a opet je tako daleko i nevjerojatno. Bilo je to neočekivano i nadasve šokantno putovanje, avantura koju nisam mogla ni zamisliti. Nitko me nije na nju pripremio i prikrala mi se kao najpodliji vrebač.

Početak 20. stoljeća, negdje u talijanskoj provinciji, u vili bogate bezimene plemićke obitelji događaju se stvari o kojima nitko ništa ne zna. Stanari kuće zaziru od noći jer su svi njihovi preci tada umirali. Knjige su zabranjene, a rituali se neizmjerno cijene i poštuju. Jednog dana na vrata vile pokuca Mlada nevjesta, obećana djeva Sinu obitelji. Ali Sinu ni traga. I dok svi očekuju njegov povratak, Mlada nevjesta postepeno počinje ulaziti u sve dublje i čudnije odnose sa svim članovima svoje buduće obitelji. Intimno upoznaje Majku, Oca, Kćer, Strica i batlera Modesta te sa svakim započinje tajne i neobjašnjive veze, na trenutke nevjerojatne, kao da su dio nekog nadrealnog sna. A možda i jesu. Teško je razlučiti stvarno od nestvarnog, san od jave. Čitatelj vrlo brzo biva uvučen u tu pomalo bolesnu igru o obiteljskim tajnama, prošlosti, vezama, zabranama, snovima i umjetnosti. Sve je isprepleteno i više nam ništa nije jasno.

“U životu već ima svega, pod uvjetom da ga osluškujete, a knjige nepotrebno skreću pozornost s te zadaće koju svi u ovom obitelji izvršavaju s takvim žarom da čovjek zadubljen u čitanje, u ovim odajama, ne bi mogao izbjeći da izgleda kao dezerter.”

Ovaj roman mnogima neće leći, uvjerena sam. Baricco ga je napisao 2015. godine, ali smjestio sto godina unazad u prošlost i dopustio si nedopustivo. Vjerujem da je razotkrio mnoge skrivene maštarije i situacije koje su se događale daleko od očiju javnosti, ali sigurno na mnogim sličnim imanjima. Ne prestaje nas šokirati, od samog početka. Stilski je melodiozan, pjevan i neizmjerno privlačan. Svemu u prilog ide i pitak, predivan prijevod Snježane Husić, jedan od najboljih koje sam pročitala ove godine. Nije jednostavno lirski talijanski prebaciti u često pomalo kruti hrvatski, a ona je to ovdje maestralno izvela. Riječi teku same od sebe, na trenutke je i prilično komplicirano shvatiti što je Baricco htio reći, naracija u jednoj rečenici skače iz prvog u trećeg lice, ali sve savršeno funkcionira. I nije jednostavno, nemojte misliti da jest. Vjerujem da će vas sve zajedno možda i sablazniti, sjetit ćete se erotskih romana koje ste čitali i shvatiti da su daleko od erotike nakon što se nađete pred Bariccovim smjelim izrazima.

Nemojte očekivati jednostavan roman, očekujte nešto mnogo više. Dajte si vremena da ga shvatite, možda ćete se nekim dijelovima morati i vraćati, a uvjerena sam da ćete još dugo nakon čitanja razmišljati o tome što je autor njime htio postići. I sigurna sam da nećete svi biti oduševljeni. Priznajem da nisam ni ja, ali da ima nešto, ima. I to nešto vam neće dati mira. Mješavina je stilova, od magijskog realizma do nadrealizma što ga čini još tajanstvenijim i težim za dokučiti. Sve u svemu, iskustvo koje želim još koji put doživjeti, možda uz neki drugi Bariccov roman, ali ne tako brzo. Treba se i oporaviti.

Izdavač: V.B.Z.

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci