Recenzija knjige “Nikadgrad”, piše Tamara Štiglić Vodopić
R

“NIKADGRAD,  Jessica Townsend

Kad ste djevojčica od gotovo jedanaest godina, najvažnije vam je da imate obitelj koja vas voli i prijatelje s kojima možete bezbrižno provoditi vrijeme. Morrigan Crow to nema. Ona je ukleto dijete, čija je sudbina već zapisana. Jedna je od malobrojnih koji umiru na svoj jedanaesti rođendan. Njeni su se otac, baka i pomajka odavno s time pomirili. Cijeli njen život pripremali su se za taj trenutak, a Morrigan im je bila samo smetnja. I Šakalovac i njegovi stanovnici oduvijek su je gledali u strahu. Morrigan nije bila sretno dijete sve dok je jedne večeri nije spasio ekscentrični Jupiter Sjever i ilegalno odveo u Nikadgrad, obećavši joj novi, sretniji život. Mnoge joj je tajne Jupiter razotkrio, ali još ih barem toliko Morrigan mora sama otkriti. Želi li zauvijek ostati u tom predivnom mjestu, mora se suočiti s četiri kušnje.

Magija, vještice, vampiri, spavaća soba koja svake večeri mijenja oblik… Nikadgrad vrvi magičnim stvorenjima i u njemu nikada me nedostaje uzbuđenja. Uvući će vas u vrtlog zanimljivosti i nezaboravnih likova, poput prgave velemačke Fenestre i zlovoljnog vampira patuljka Franka.

Roman je prepun duhovitih dijaloga, ali i neizvjesnosti.

Poput većine romana za djecu, Nikadgrad također nosi važnu poruku o ljubavi i prijateljstvu. Morrigan se suočava s mnogim nedaćama i problemima. Mora se suprotstaviti nasilnicima i zauzeti za sebe, a nije navikla na izvrsnost i boji se svojih mogućnosti i onoga što može. Kušnje koje mora proći test su ne samo njenih sposobnosti, već i snalažljivosti, ambicioznosti i upornosti. Velik se teret nalazi na leđima ove tamnokose i tamnooke djevojčice, koja samo želi biti primjećena i voljena. Strah ju je samoće i ne želi biti zaboravljena. U svoj toj strci oko natjecanja, Morrigan upoznaje simpatičnog jahača zmajeva Hawthornea koji joj vrlo brzo postaje najbolji prijatelj te ispočetka bahatog Jacka, koji malo pomalo zavoli i nju i njene neobičnosti. Morrigan strahuje od završne kušnje, one u kojoj mora pokazati svoj najveći talent, crtu koja je čini posebnijom od drugih. Nikada se ničime nije bavila, nije prepoznala tu crtu, ali vjeruje Jupiteru koji je uvjerava da taj talent postoji.

Posegnite za ovom predivnom knjigom i uplovite u jedan novi magični svijet koji će vas obuzeti.

Maštovito i uzbudljivo, prepuno pouka i mudrosti, ali i uzbuđenja i vratolomija. Kušnje kroz koje Morrigan mora proći su jako zanimljive i sigurno ćete razmišljati na koji bi ih način sami riješili. Postavit ćete si mnoga pitanja, suočiti se s vlastitim strahovima i željama i jednostavno postati dio Nikadgrada.

Krenite u nezaboravno putovanje s Morrigan Crow i njenim osebujnim prijateljima. Svaka stranica skriva novu tajnu, novu sliku koju si možete dočarati.  Nacrtajte si ovaj magični svijet u glavi, oživite glavne likove i dopustite si uživanje u njihovim avanturama. Nekima jednostavno nećete moći odoljeti, toliko će vam se uvući pod kožu i jedva ćete čekati što im se novo sprema.


Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

Izdavač: Znanje
KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci