Recenzija knjige “Medvjed i slavuj” autorice Katherine Arden
R

Rusalka, Domovoj, upir, vazila, leši, i mnogi drugi…  Slavenska mitologija, kao i sve druge, prepuna magičnih bića koja se nalaze oko nas. Ali samo ih odabrani mogu vidjeti. A oni posebni, i komunicirati s njima. Drugima su to narodne priče koje se prenose uz vatru, dok vani šije ona najgora studen koja često odnosi i živote. Odnosi li ih stvarno studen? Ili te predaje nisu samo praznovjerna naglabanja seoskih žena.

Vasilisa Petrovna, Vasja, neugledno djevojče, a kasnije prkosna djevojka, nosi ogroman teret.

“Ali neodoljiva je: raspoloženja joj kao oblaci prelaze bistrom zelenom vodom pogleda, a nečim u svojim kretnjama, potezu vrata i upletene kose, zarobi oko i zadrži ga.”

Vasja je odabrana i unatoč mnogim pokušajima njenog oca da je sudbina zaobiđe, a posebno Dunje, žene koja joj je cijeli život bila poput majke, Vasja tome ne može pobjeći. Vasjina majka Marina znala je da će je posljednji porod usmrtiti, ali nije se htjela odreći djeteta za koje je osjećala da će biti drukčije te je dala vlastiti život kako bi spasila mnoge druge. Vasjin otac Pjotr teško se mirio sa ženinom smrti i oduvijek promatrao Vasju sa strahom, suočen s činjenicom da mu je najmlađa kćer oduzela ljubav života. Prisiljen uzeti drugu za suprugu, Pjort dovodi Anu Ivanovnu iz Moskve te, nesvjestan, s godinama, pomaže obilježiti Vasju kao vješticu, odgovornu za sve nedaće njegove šumske zemlje. Ana je sličnija Vasji nego što želi priznati, ali je slaba, prestrašena i uvjerena da sami đavli hodaju njenim tlo. Dolaskom mladog popa Konstantina, uvjerenog da će spasiti selo od svih grozota, sve se mijenja. Njegov poziv je Božji, ali u ime svog Boga, Konstantin počinje sijati strah u glave seljana i malo im treba da povjeruju svakoj popovoj riječi. Vasja, svjesna bića koja ju okružuju, na sve se načine pokušava oduprijeti zimi i đavlu koji prijeti i uzima živote.

“Ne, Vasju je bilo strah vlastitih joj suseljana. Ne zbijaju više šale na putu u crkvu; slušaju popa Konstantina u teškoj, gladnoj tišini. A čak i dok nisu u crkvi, nalaze izlike da posjećuju njegovu sobu.”

Neću više o samoj radnji romana, posvetit ću se osjećajima i mislima koji su me pratili dok sam ga čitala.

Medvjed i slavuj je prvi dio fantastične trilogije Katherine Arden “Zimska noć” i savršen uvod u Vasjine pustolovine. Koja djevojčica ne želi biti junakinja, neustrašiva i uporna, oglušiti se na naredbe i slijediti vlastite instinkte i glas koji ju tjera da ustraje u nakani. Sve smo takve kao djeca, ali nas svijet i ljudi počinju oblikovati onako kako im odgovara. Vasja se protivi, nije ju briga za pričanja i ogovaranja, ona ne želi život prosječne ruske djeve koja će rađati sinove i uživati u imovini. Vasja je neukrotiva poput divlje zvijeri, razgovara s mnogim stvorenjima, najbolja je prijateljica konjima i spas iz pozadine. Nitko ne vjeruje, svi su bogobojazni, ali se i straše bića. Kako uopće spojiti narodna naglabanja i Božje riječi? Jedno s drugim ne ide, ali u svim se narodima pojavljuje. Tko je vidio vjerovati u izmišljena stvorenja kad je Bog onaj čija je riječ pravedna. Sve su drugo đavli i prijetnje.

Ovaj me roman vratio u djetinjstvo, u beskrajne stranice raznih narodnih predaja i bajki koje sam neumorno proučavala kao osnovnoškolka. Slavenska je mitologija bogata, raskošna i nezaboravna, a Katherine Arden nam je u ovom remek djelu vratila tu djetinju iskru i nevinost te nas podsjetila na prostranstva koja se protežu u nama i oko nas. Maštu treba njegovati i ne dopustiti da ju drugi sakriju. Naravno, nećemo živjeti zauvijek u tom svijetu, ali moramo dopustiti sebi doživjeti te ljepote koje su vjerojatno izmišljene, ali u kojima također zasigurno postoji i istine. Priče dolaze od nekuda, ne vjerujem da su sve puka naglabanja za kraćenje hladnih noći i dana.

Medvjed i slavuj je roman koji se ne ispušta, jedan je od onih koji vas tjeraju da okrećete stranice, istodobno strahujući pred njihovim krajem. Ne želite napustiti Rusiju, pozdraviti Vasju, Slavuja i Morozka, ali znate da ima još i to vas hrabri jer ste sigurni da ćete kad tad ponovo doživjeti tu magiju i prizvati sjećanja i osjećaje koje ste njegovali kao dijete.

Izdavač: Mitopeja

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci