Recenzija knjige “Blackwood Manor” autorice M.T. Reynard!
R

Volim otkrivanje nutrine književnih djela, svaki se put veselim nepoznatome u koricama, a ponekad se i iznenadim samim sadržajem. Posebice ako očekujem jedno, a dobijem nešto sasvim drugačije. Blackwood Manor nije roman o Viktorijanskoj Engleskoj i nisu ga napisali iskusni pisci. To je prvi dio trilogije, izašao iz pera mlade hrvatske spisateljice, smješten u sadašnjost, u Wales i Škotsku.

 

Vivianne nikada nije oskudijevala ni u čemu. Odrasla u bogatoj obitelji Blackwood, uz brata blizanca Randella, cijelog je života bila privržena ocu i djedu, uz koje ju vežu najljepše uspomene. Nakon što djed umre, obitelj se Blackwood sastaje s odvjetnikom kako bi saznali kome je djed ostavio svoje bogatstvo. Svi se spominju u oporuci, osim Viviannine majke Betje, koja, nakon razočaravajućeg saznanja, počinje pokazivati svoje pravo lice. Betje je neugodna, prkosna žena i ne krije svoju iznenadnu mržnju prema Vivianne. Vivianne je postala nasljednica ogromnog izdanja u Škotskoj, Blackwood Manora te se veseli njegovom uređenju. Betje je uvjerena da imanje pripada njoj i suprugu Inessu i ne libi se pokazati svoje osjećaje naspram svega.

“Da jedna majka može imati toliko srdžbe, zbog oporuke, zbog nasljedstva, zbog djeda ili mene… prolazilo je kroz Viviannine misli u nevjerici u kakvo se to biće preobrazila njena majka zadnjih nekoliko mjeseci.”

Vivianne biva uvučena u tajne koje okružuju njenu obitelj, bori se s naklonošću dva muškarca, Colluma i Pascala te otkriva nevjerojatnu istinu o sebi i ljudima koje voli.

Blackwood Manor je raskošna, velebna priča o ljudskoj izdaji i tajnama koje se mogu pronaći u mnogim obiteljima. Iako je roman smješten u moderno doba, čitajući ga, osjećala sam se kao da sam otišla u daleku prošlost. Opisi, jezik i način ophođenja i razgovori između likova podsjećaju na neka davnija vremena. Upoznajemo tu jednu snobovsku Englesku, daleku većinom svima nama, onu za koju mislite da više ni ne postoji. Jezik je uglađen, pristojan, često i u rukavicama, manire su besprijekorne. Ali pozadina je bliska svakom dobu. Nitko nije imun na tajne, ljubomora je univerzalna, a zavist je bila i ostala jedna od najgorih ljudskih osobina, ona koja uništava živote. Autorica polako slaže priču, uz mnogo opisa i posvećivanja glavnim likovima, na samom početku tjerajući čitatelja da okreće stranice kako bi saznao što se događa. Moram priznati da mi je srednji dio bio malo dugačak te sam se na trenutke i izgubila, ali ovo je trilogija, i ne možemo sve saznati u prvoj knjizi. Ona je uvod i vrata u ostatak priče koja je nevjerojatna. Sama njena zadnja trećina je toliko napeta da jedva čekate nastavak.

Iako ne sudim knjigu po koricama, ne mogu se ne osvrnuti na predivan dizajn Blackwood Manora. Omot je jednostavan i stiliziran, s detaljnim reljefom na bijeloj podlozi i osvojio me na prvi pogled. Ilustracije u knjizi su predivne i vjerno dočaravaju sve što se događa u romanu. Drugi dio mora objasniti mnogo, nadam se i odgovoriti na stotine postavljenih pitanja koja se čitatelju vrzmaju po glavi dok slaže puzzle ove komplicirane priče. Priče koja je toliko drukčija od svega što očekujete kada otvarate prvu stranicu.


Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci