13.8 C
Rijeka
Ponedjeljak, 18 siječnja, 2021

Men’s Corner: Moreno Pavličić, autentičan u svijetu influencera, kreativan u svijetu marketinga

Biti influencer danas je, rekli bismo, popularno zanimanje. Međutim, da je to puno više od samog posla otkriva nam Moreno Pavličić. Iako za sebe...

Recenzija knjige “Besmrtnici” autorice Chloe Benjamin!

Kako biste proživjeli život da vam netko kaže kada ćete umrijeti?

1969., New York, sedmogodišnji Simon Gold, njegova dvije godine starija sestra i najbolja prijateljica Karla, jedanaestogodišnji brat Daniel i trinaestogodišnja sestra Varya, na Danijelov nagovor, odlaze Ciganki o kojoj kruže priče da može pogoditi dan nečije smrti. Goldovi su kao i sva djeca, znatiželjni i naivni. Ni slutili nisu da će im taj susret promijeniti živote u potpunosti i da od tog trenutka više nikada neće biti isti.

STILUETA

Simon i Karla ostaju zaprepašteni datumom te nakon nekoliko godina, nakon očeve smrti, bježe u San Francisco, grad prilika i različitosti koji će im pružiti sve što New York nikada ne bi.

Roman je podijeljen u četiri dijela u kojima pratimo Goldove i njihove tužne sudbine. Simon je drugačiji, privlači ga isti spol i svjestan je da kao takav mora pokušati pronaći sreću u liberalnom gradu na zapadu. Ali ako nisi na čistu sam sa sobom, teško ćeš bilo gdje biti miran.

Karla je oduvijek bila drugačija od ostatka obitelji, u svome svijetu, zamišljena i maštovita. Ona također pokuša pronaći smisao svog postojanja u San Franciscu, kroz opasne mađioničarske točke. Ali, i nju neprestano muči taj datum koji je prije puno godina obilježio njen život.

Daniel si nikada nije oprostio odnos prema mlađem bratu i sestri i cijeli ga život progoni odgovornost za taj dan kada je uništio život vlastitoj obitelj. Njegov je život jednoličan, siguran i najveća mu je opsesija kazniti osobu odgovornu za svu tugu u njegovu životu.

Varya je jedina te davne 1969. dobila malo drugačije proročanstvo od braće i sestre i to joj je obilježilo budućnost opsesijama i strahovima. Brinula se za majku Gertie i posvetila život znanosti i genetici kako bi pokušala promijeniti ono što je, možda ipak na kraju zapisano u zvjezdama.

“Kako ste mogli povjerovati u to smeće?”, tiho upita.

Ovo me pitanje mučilo od samog početka knjige. Bih li povjerovala takvom proročanstvu, bih li se uopće usudila otići gatari i suočiti se se onime što mi kaže. Kako bih živjela dalje? Koliko nam tuđe riječi znače i koliko nam mogu biti važne?

Roman me zainteresirao čim je izašao i čim sam pročitala o čemu se radi. Početak je bio vrlo obećavajuć, zaintrigiralo me proročanstvo i jedva sam čekala vidjeti kako će se životi djece Gold odvijati. Moram priznati da me nastavak nije toliko vukao, nisam se “uhvatila” i na trenutke su me glavni likovi čak i živcirali. Simonov egoizam, Karlino “ludilo”, Varyijina hladnoća. Zašto su dopustili da im to proročanstvo toliko uništi živote? Zašto su bili tako slabi… A s druge strane, bi li bili jednaki i da nisu bili suočeni sa zadnjim danom svog života?

Tek me Varyijina priča ponovo uvukla u roman i napokon sam se uživila i pomalo počela spajati kockice.

Budite uporni, nemojte odložiti knjigu jer je puna zanimljivih pitanja i dvojbi, otvara dimenziju samopropitivanja te tjera čitatelja na suočavanje s vlastitim strahovima. Autorica nas hrabro suočava s pitanjem smrtnosti, propituje smisao religije i nemilosrdno opisuje ljudski karakter kao nešto vrlo labilno i sklono sugestijama, a lišeno vlastitih stavova i nažalost, često puno strahova i nemogućnosti suočavanja s onime što ga čeka.

“Gledati u budućnost vjerojatno je značilo biti nezahvalan, izazivati sudbinu; slobodna sadašnjost bila je priviđenje koje bi moglo iščeznuti skine li pogled s njega.”

Tamara Štiglić Vodopić, Čitam Gledam Slušam


Foto: Ivor Mažar/privatni arhiv T.Š.V.

Pripremila: Tamara Štiglić Vodopić

ZADNJE OBJAVE

Men`s Corner: Sandro Užila, dizajn interijera i dizajn života perspektivnog istarskog poduzetnika

Živjeti na mjestu i u prostoru u kojem se osjećamo ugodno, danas nije luksuz nego potreba. Svatko od nas zaslužuje prostor koji će odražavati...

I znanstvenici potvrdili dobrobiti slatkog pelina!

Biljka koja se uzgaja u Hrvatskoj, učinkovita je protiv virusa, bakterija i svih drugih patogena koji ugrožavaju pravilan rad našeg organizma, a nalazi se...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Pogledajte kako je bilo na modnoj reviji Fashion Room Rijeka Night

Jesen je u Rijeci krenula vrlo dinamično, uz brojne projekte i događanja, Grad koji teče postao je grad koji se budi i iznimno nas...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Foto, šminka, frizura i nakit – ovaj bajkovit vjenčani editorijal ima sve!

Mladenke su vječna inspiracija, započinje ovu priču Iva Bruketa koja je u razgovoru s vlasnicom frizerskog Studia Kate, Kate Brozinčević došla na ideju za...